Coordinadora:
- Col. 12733 Raquel Sebio Garcia
Membres:
- Col.1085 Gemma Calaf Valls
- Col.5096 Carolina Garcia Cabeza
- Col.6189 Meritxell Brunes Rabassa
- Col.8224 Anahí Castilla Catalán
- Col. 9503 Denys Santa Marina
- Col.11352 MªRemedios Ruiz
Els avenços mèdics en els tractaments i el diagnòstic, cada vegada més precoç, de les malalties oncològiques i onco-hematològiques, fan que el càncer esdevingui, en molts casos, una malaltia crònica, ja que n'augmenta la incidència però disminueix la mortalitat.
Aquest fet, juntament amb l'envelliment progressiu de la població, justifica l'augment de la prevalença de persones amb càncer.
Així doncs, moltes persones amb càncer poden esperar tornar a una vida normalitzada, encara que no estan exemptes de desafiaments. Com a contrapartida als efectes beneficiosos de tractaments com la quimioteràpia, cirurgia, radioteràpia, corticoides, tractaments hormonals, etc. poden aparèixer efectes secundaris, com dificultat per a la mobilització articular, cansament, pèrdua de força, alteració de l'equilibri i la coordinació, problemes respiratoris, dolor, osteoporosi, limfedema, incontinència urinària, problemes a la pell i la cicatriu... La pròpia malaltia també pot causar molts d'aquests problemes. Per tant, tant la malaltia com els efectes secundaris dels tractaments poden provocar dèficits que afectin la qualitat de vida de la persona amb càncer.
L'oncologia potser no és un dels àmbits clàssics de la Fisioteràpia, però en canvi té molt a aportar, atès que juga un paper determinant abans, durant i després de la malaltia.
Entenent la malaltia com un procés, la Fisioteràpia pot ajudar en totes les seves fases. Des de la prevenció de la malaltia promovent estils de vida saludable, la prevenció de les complicacions derivades dels tractaments, la recuperació després dels tractaments, i també en situació de malaltia avançada, dins l'equip de cures pal·liatives.
L'objectiu general de la Fisioteràpia en oncologia és millorar la funcionalitat i la qualitat de vida del pacient, ajudant-lo a adaptar-se a la seva nova situació en tots els aspectes i intentant reduir al màxim les seqüeles de la malaltia i els tractaments. Tot això ho fem des de l'acompanyament al pacient i les persones del seu entorn.
Des de la Comissió defensem la intervenció del fisioterapeuta en tot el procés oncològic i en tots els àmbits assistencials.
- Promoure l'exercici físic en el pacient oncològic durant la fase de tractament actiu de la malaltia.
- Difusió i actualització sobre la prevenció del limfedema secundari en processos oncològics.
- 2020-2021. Difusió del rol del fisioterapeuta oncològic en diferents àmbits sanitaris (serveis de rehabilitació, oncologia, atenció primària, etc.) i socials (associacions de pacients).
24/11/2023 Notícia de mitjans
Un pas més per donar a conèixer la fisioteràpia oncològica
06/11/2023 Notícia del Col·legi
El Col·legi organitza la I Jornada de Fisioteràpia Oncològica
01/09/2023 Notícia del Col·legi
Les seccions territorials, comissions, grups de treball i grups d’interès del CFC fan una crida per incorporar nous membres
10/01/2023 Notícia del Col·legi
Ens reunim amb l’AECC Tarragona
03/06/2022 Notícia del Col·legi
Les comissions fan una crida per incorporar nous membres