12 de març de 2024
Horari: Dimarts de 18.00 a 19.30 hores
Durada: 1,50 hores
Conferència bonificada al 100% pel CFC
Organitza: Observatori de Gènere del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
Un any més, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, amb el suport de l’Observatori de Gènere i amb motiu del Dia Internacional de la Dona, organitza la Jornada “Mutilació Genital Femenina".
La mutilació genital femenina (MGF) consisteix en tots els procediments consistents en la resecció total o parcial dels genitals externs femenins, així com altres lesions dels òrgans interns femenins per raons no mèdiques. Segons l'ètnia i la comunitat es realitza un tipus o altre de MGF. Sembla ser un acte de purificació, pas de nena a dona per integrar la dona a la comunitat amb la finalitat de mantenir la virginitat, assegurar el matrimoni, sotmetre la dona i controlar-ne la sexualitat. Un acte que suposa una violació dels drets humans de les nenes i les dones, comporta nombroses conseqüències per a la salut.
La mutilació genital femenina produeix un dolor intens, que dificulta la micció i provoca una retenció de l'orina, i una hemorràgia que pot arribar a ser molt greu. L'ús de material quirúrgic no esterilitzat ocasiona infeccions locals de la ferida, que en alguns casos causa una septicèmia mortal. També pot aparèixer tètanus, hepatitis o infecció pel VIH.
Les seqüeles ginecològiques poden persistir en el temps i produir esterilitat o infertilitat. Hi ha una modificació de la sensibilitat sexual, que en molts casos provoca anorgàsmia. La mutilació genital també pot comportar complicacions en el part, com esquinços, fístules i patiment fetal.
L’assistència a les possibles conseqüències físiques, psicològiques i sexològiques s’ha de realitzar mitjançant una atenció que comprengui l’abordatge integral i multidisciplinari.
La prevenció, intervenció i rehabilitació d’aquestes dones, forma part de la tasca de la fisioteràpia uroginecològica i coloproctològica. Mitjançant tècniques manuals externes i/o vaginal, treball visceral, higiene postural, calendari miccional i fecal, treball propioceptiu i funcional i múltiples consells podrem fer un tractament adient per a la millora de la qualitat de vida de totes les dones sotmeses a aquest acte injust, abusiu i inacceptable que vulnera la integritat física i psicològica de la dona.
18.00 h | Inauguració |
Sra. Marlen Moreno Sra. Yolanda Castellano |
|
18.10 h |
Mutilació Genital Femenina a Espanya: una mirada antropològica Sra. Aina Mangas |
18.45 h |
Intervenció de la fisioteràpia en la Mutilació Genital Femenina Sra. Ana Ramos |
19.25 h | Torn de preguntes i cloenda |
Aina Mangas. Doctora en Antropologia Social i Cultural. Diplomada en Infermeria. Màster en Investigació Etnogràfica, Teoria Antropològica i Relacions Interculturals (UAB). Investigadora i docent del Grup Interdisciplinari per a l'Estudi i la Prevenció de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE/PTP) de la UAB. Membre de l’ONG Wassu Gambia Kafo.
Ana Ramos. Fisioterapeuta especialista en reeducació uroginecològica i obstètrica. Fundadora i secretària de l'ONG Ser Madre Ser Mujer. Directora d'Afisiona. Mare de tres i he comès la bogeria de cursar el Màster oficial d'Intervenció interdisciplinària en violència de gènere.
Yolanda Castellano. Fisioterapeuta. Responsable de l’Observatori de Gènere del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
Marlen Moreno. Fisioterapeuta. Tesorera de la Junta de Govern del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i membre de la Comissió de Dones i Igualtat de l’associació Intercol·legial.
En línia