Calendari: 25 i 26 de novembre de 2022
Horari: Divendres de 16.00 h a 19.00 h i dissabte de 9.00 h a 14.15 h i de 15.30 h a 19.30 h
Durada: 12,00 hores
Organitza: Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats/des
Preu: 105,00€
Mode: Presencial
Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 1.5 crèdits
PRESENTACIÓ
Les àrees de transició raquídia són punts de gran sol·licitació mecànica que sovint presenten disfuncions amb restricció de mobilitat i dolor, pel que són zones que requereixen d'una valoració i tractament específic per resoldre aquestes situacions. A més, el paper biomecànic que exerceixen les àrees de transició raquídia a la columna vertebral (especialment les intermitges) impacta en el conjunt del raquis i, especialment, en el seu balanç sagital. A partir de la revisió de la literatura científica (en el camp de la radiologia i la cirurgia ortopèdica) i l'aprenentatge obtingut a través de la pràctica clínica, posarem el focus d'atenció en aquestes àrees particulars per analitzar la seva implicació en algunes de les presentacions clíniques comunament vistes en consulta.
OBJECTIUS
Els alumnes que realitzin el curs podran adquirir coneixements en relació a la valoració del balanç sagital raquidi i la implicació de les xarneres raquídies en aquest balanç. S’aprofundirà en la biomecànica de les zones cervicodorsals i toracolumbars així com en les entitats clíniques relacionades amb aquestes zones. Finalment, aprendrem a tractar manualment aquestes zones.
ESTRUCTURA I METODOLOGIA
Aquest és un curs de marcat caràcter clínic. S'hi alternaran petites presentacions teòriques amb pràctiques entre els assistents. Es revisaran algunes tècniques clàssiques aplicades sobre aquestes zones alhora que se'n suggereixen algunes modificacions amb l'objectiu d'optimitzar el seu paper en l'equilibri biomecànic general del raquis.
TEMARI
- Bipedisme i equilibri sagital
- Àrees de transició raquídia
- Generalitats
- Àrea Cervicotoràcica (CTj)
- Consideracions mecàniques
- Consideracions autonòmiques
- CTj i Síndrome de l’estret toràcic
- Àrea Toracolumbar (TLj)
- Consideracions mecàniques
- Consideracions autonòmiques
- TLj i Síndrome de la Xarnera Toracolumbar
BIBLIOGRAFIA
Pots consultar la bibliografia recomanada en el següent enllaç
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. C/Segle XX, 78, 08032, Barcelona