Calendari

Calendari: 30 d'abril de 2022

Horari: Dissabte, de 09.30 h a 14.00 h i de 15.00 h a 18.30 h.

Durada: 8,00 hores

Informació general

Organitza: Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats

Preu: 85,00€

Mode: Presencial

Programa

PRESENTACIÓ

En la nostra societat, d’entre les situacions imprevistes que comporten riscos vitals i requereixen, per tant, una resposta d’emergència destaquen, per la seva incidència, les associades a les cardiopaties coronàries.

Dins de les arítmies cardíaques mortals, les fibril·lacions ventriculars i les taquicàrdies ventriculars sense pols tenen com a tractament específic l’anomenada desfibril·lació elèctrica, consistent, segons estableix la comunitat científica, en l’aplicació d’una descàrrega elèctrica al pit del pacient.

La supervivència de les persones afectades per aquestes patologies depèn, en bona mesura, d’un diagnòstic ràpid i d’un tractament immediat que sovint no pot esperar fins a l’arribada de professionals sanitaris o l’accés a un centre o servei assistencial.

L’actuació davant d’una situació d’aturada cardiorespiratòria ha de formar part d’una acció integral que permeti assistir el malalt o la malalta en el menor temps possible i que garanteixi la continuïtat assistencial i el control mèdic sobre la persona afectada.

La primera persona actuant, que és qui té el contacte inicial amb el o la pacient, ha d’identificar l’aturada cardiorespiratòria, alertar els serveis d’emergència i iniciar les maniobres de suport vital.

Els fisioterapeutes, com a professionals de l‘àmbit sanitari i esportiu, han d’estar formats per tal de ser els primers interventors en una situació d’emergència i estar reconeguts legalment (Decret 151/2012) per poder actuar.

Per tal de fer possible l’atenció immediata d’una aturada cardiorespiratòria, les recomanacions que ha elaborat la comunitat científica internacional -encapçalada per l’European Resuscitation Council i per l’American Heart Association- promouen la formació en l’ús dels aparells desfibril·ladors externs automàtics i la seva implantació en espais on es produeixen grans concentracions de persones: centres esportius, escolars, locals d’espectacles, transports públics, aeroports, estacions i instal·lacions de caire divers.

 

OBJECTIUS

Que els alumnes assoleixin els coneixements teòrico-pràctics necessaris per tal que al finalitzar el curs obtinguin els certificats que els acredita i capacita per a l’ús del Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA).

 

TEMARI

Bloc 1. Suport Vital Bàsic
  • Causes de l’aturada cardiorespiratòria
  • Importància de la desfibril·lació precoç
  • Serveis mèdics d’emergència
  • Cadena de supervivència
  • Suport Vital Bàsic
    • Suport Vital Bàsic instrumentalitzat de la via aèria
    • Simulació de pràctica integrada
Bloc 2. Utilització del DEA
  • Mort sobtada (aturada cardíaca) i significat de la fibril·lació ventricular
  • Desfibril·lador Extern Automàtic: funcionament i manteniment
  • Algoritme de l’European Resuscitation Council per al desfibril·lador extern automàtic
  • Recollida de dades d’un Desfibril·lador Extern Automàtic
  • Problemes ètics
  • Simulació de pràctica integrada
Bloc 3. Avaluació

Es realitzarà una avaluació continuada del curs que contemplarà l’assistència obligatòria, la participació de l’alumne i un examen teòrico-pràctic al final del curs. La superació del curs donarà efecte a l’expedició de les titulacions.

 

ACREDITACIONS

  • Certificat del Consell Català de Ressuscitació
  • Certificat acreditatiu d’ús del DEA
Lloc de realització

Seu de la Secció Territorial de Girona, C/Albereda, 3-5. Edifici Fòrum Sanitari. 17004, Girona

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×