Calendari: 17, 18, 24 i 25 de novembre de 2023
Horari: Divendres de 15.30 h a 20.45 h i Dissabtes de 9.00 h a 14.15 h i de 15.30 h a 20.45 h
Durada: 30,00 hores
Organitza: Grup d'Interès del Maresme del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats/des
Preu: 250,00€
Mode: Presencial
Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 3.8 crèdits
PRESENTACIÓ
L’existència d’una alta prevalença de les disfuncions articulars i miotendinoses a nivell de la regió del complex articular de l’espatlla justifica la necessitat, per part dels professionals fisioterapeutes, de conèixer les diverses tècniques de diagnòstic diferencial i de tractament a través de l’exercici terapèutic per a l’abordatge d’una de les regions amb més disfuncions de l’aparell locomotor.
Alhora cal dotar els fisioterapeutes de nous mètodes de diagnòstic en Fisioteràpia i de tractament que els hi permeti assolir millors resultats en la seva activitat assistencial, així com de tècniques de tractament, en l’àmbit de la Fisioteràpia neuromusculoesquelètica, que impliquin una participació activa per part del pacient, amb l’objectiu d’incorporar l’autocura i la profilaxi com a eines de tractament.
OBJECTIUS
La Comissió de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica ha dissenyat aquest curs amb l’objectiu que l’alumne adquireixi els coneixements teòrics i pràctics que li permetran abordar, amb una perspectiva més àmplia, les alteracions de moviment del complex articular de l’espatlla.
Aquest curs permetrà a l’alumne:
- Ampliar els coneixements en relació a la identificació de les alteracions de l’estabilitat i de la mobilitat del complex articular de l’espatlla.
- Adquirir les bases teòriques i pràctiques de l’ús de l’exercici terapèutic en el tractament de les alteracions del complex articular de l’espatlla.
- Comprendre els aspectes epidemiològics i biomecànics del complex articular de l’espatlla de major interès per al fisioterapeuta.
- Conèixer l’exploració bàsica del complex toracoescapulohumeral que permeti al fisioterapeuta realitzar el diagnòstic diferencial en els casos d’inestabilitat i alteracions del moviment.
- Adquirir els coneixements teòrics que fonamentin l’exercici terapèutic i la seva aplicació al complex articular de l’espatlla.
- Disposar dels recursos que ampliïn i millorin el resultat dels objectius terapèutics plantejats en els casos d’alteracions de la mobilitat i de l’estabilitat del complex articular de l’espatlla
TEMARI
- Presentació i epidemiologia.
- Factors de risc i de pronòstic de les lesions musculotendinoses del complex articular de l’espatlla.
- Diagnòstic diferencial davant d’un pacient amb dolor a la cintura escapular.
- Tests isomètrics i d’estrès subacromial. Procediment, variacions, criteris de valoració de la resposta, evidència i implicacions del resultat.
- Test d’inestabilitat. Procediment, variacions, criteris de valoració de la resposta, evidència i implicacions del resultat.
- Exercici terapèutic.
- Bases i propostes.
- Biomecànica de l’elevació, paper del manegot dels rotatoris i del deltoide. Estudis de referència dels millors exercicis per als depressors del cap de l’húmer i per al manegot.
- Discinèsies escapulars.
- Conceptes, tipus i reeducació.
- Influència a nivell de la GH i de la columna cervical.
- Diagnòstic clínic: test de discinèsia escapular i test de rellevància de la discinèsia. Test de competència per a la musculatura escapular (serrat anterior, trapezi inferior).Test de tensió de càpsula posterior.
- Propostes de mobilització per al conjunt articular de l’espatlla i per columna toràcica.
- Estudis de referència dels millors exercicis per als músculs estabilitzadors escapulars.
- Revisió d’exercicis d’integració i propostes per a la reeducació del moviment del CAH.
Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, EURECAT (CTNS) Parc TecnoCampus Mataró-Maresme. Av. Ernest Lluch, 32 | 08302 Mataró