Tipus d'activitat: Curs

Organitza: Unitat d'Estimulació Neurològica

Lloc: UEN Barcelona

Més informació: La prescripció d’exercici terapèutic en aquelles persones amb dany neurològic pot ajudar a millorar les capacitats funcionals dels pacients, així com el seu repertori de moviment.

Per poder implementar un programa d’exercici, hem de saber valorar la individualitat de cada pacient i, en aquelles patologies en les que hi ha una immobilitat, tant global com d’algun segment corporal específic.

A l’hora de realitzar un treball de força, cal conèixer la mecànica muscular i els processos fisiològics que porten a la debilitat d’un grup muscular. La correcta dosificació dels exercicis de força, juntament amb un adequat abordatge dels processos d’immobilitat, són la clau per poder incloure en la pràctica clínica un abordatge terapèutic efectiu.

Hi haurà parts pràctiques en els quals l’alumne podrà millorar la seva capacitat tècnica en la valoració i intervenció en relació a les estructures corporals i propostes de treball de força amb el seu propi pes corporal que li aportarà eines per poder confeccionar exercicis adaptats a cada pacient. Així mateix, es proposaran i practicaran protocols de mobilitat específics que completaran un programa orientat a aconseguir millores en els rangs de recorregut que facilitin la contracció muscular i la funcionalitat de l’pacient.

En definitiva, aprendrà a posar en context l’exercici terapèutic, amb les excepcions de les lesions neurològiques i incloent en la seva intervenció les idees de control i aprenentatge motor, havent seminaris amb pacients amb lesions neurològiques.

REQUISITS:
Nocions de mecànica del nervi perifèric, test de mecanosensibilitat i tractar o haver tractat persones amb lesions neurològiques.

MATERIAL NECESSARI:
S’organitzarà en conjunt amb el promotor del curs, l’adquisició de material per a les pràctiques entre els assistents i durant el tractament amb els pacients.

COMPETÈNCIES:
L’alumne serà capaç de:

Dur a terme una valoració prèvia a la realització en l’estat de les estructures corporals prèvies a l’exercici.
Dur a terme un programa d’Exercici Terapèutic adaptat a pacients després d’una lesió central.
Implementar el coneixement de les alteracions de la mecànica i la fisiologia neural i les alteracions estructurals en la intervenció terapèutica.
Utilitzar programes específics de força i mobilitat com a eina per millorar la funcionalitat – saber dur a terme el disseny d’exercicis específics de força per a cada pacient.
Incloure els coneixements de exercici terapèutic a les idees de control motor i neurociència actuals en lesions neurològiques

Docent: ALBA JIMÉNEZ CUBO
Màster Oficial en Ciències del Sistema Nerviós: Neurorehabilitació, Màster en Estimulació Neurològica i membre de la comissió neurologia CFC
Forma part del grup docent investigador Mbody, dirigit pel Dr. Carlos Rodríguez, en el qual realitza activitat docent i de coordinació de cursos centrats en la influència del SNP en el moviment, Dolor i Exercici Terapèutic en pacients neurològics.
Realitza la seva pràctica clínica en Sinapse Recuperació Funcional, Cantàbria, clínica multidisciplinària centrada en el tractament de pacients neurològics, activitat que compatibilitza amb tutorització de treballs de recerca i la docència.
Ha participat en formacions en universitats i centres privats a Espanya en format curs, a més d’haver impartit xerrades en diferents formats en relació als camps esmentats.