Calendari

17 d'abril de 2021

Horari: De 9.30 h a 12.45 h

Durada: 3,00 hores

Informació general

Jornada bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Secció Territoria Terres de l'Ebre del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Us convidem a participar a la II Jornada Territorial de les Terres de l’Ebre. Aquest any el tema de la jornada és l’ATM, una articulació complexa i que pot ser el detonant de múltiples patologies i dolor, alhora que és una peça clau en la mecànica de la postura. La darrera evidència científica ens demostra la importància d’aquesta articulació en tot el sistema de la columna cervical, l’estàtica i els mals de cap.

Descripció
9.30h Presentació del resum anual de la Secció i actuacions futures
10.00h

Inauguració

Inés Llasat, membre de la secció territorial Terres de l’Ebre
10.10h

Fisioteràpia en l'articulació temporomandibular: principis terapèutics

María Medina

En l'abordatge terapèutic actual de la disfunció craniomandibular (DCM), el paper de la Fisioteràpia és clau per alleujar el dolor, facilitar l'adaptació dels teixits i recuperar la capacitat funcional del pacient, així com per modificar aspectes cognitius i psicosocials associats al quadre. Per aquest motiu és essencial que el fisioterapeuta conegui els aspectes anatòmics i neurofisiològics de l'articulació, la seva cinemàtica i la patofisiologia que pot presentar. Això el dotarà de les eines necessàries per valorar, avaluar i diagnosticar el pacient i prendre decisions pel que fa a l'abordatge terapèutic més adequat en cada cas.
10.45h

Binomi ATM - columna cervical

Leandro Gutman

L'ATM presenta una inseparable relació amb la columna cervical, especialment amb les primeres vèrtebres cervicals. Aquesta relació és biomecànica i neurofisiològica. Existeix evidència científica que demostra que el tractament de l'ATM millora els índexs de trastorn cervical i la mobilitat de la columna cervical. També està demostrat que diferents alteracions cervicals poden influir en el moviment de l'ATM com també produir àlgies facials. Això ens obligaria, com a fisioterapeutes, a avaluar les dues zones del cos quan una de les dues està afectada.

11.30 Pausa
11.45h

Abordatge de la regió orofacial i la disfunció craniomandibular des de la Fisioteràpia global

Joan Ramon Revilla

La regió orofacial i craniomandibular tenen una gran repercussió en el conjunt de l'estàtica i dinàmica corporals. El fisioterapeuta ha de conèixer, no només els aspectes analítics de l'articulació temporomandibular, sinó també les relacions biomecàniques globals i la seva relació en els mecanismes neuromusculars del control postural. La Fisioteràpia global segons el concepte Mézières integra el treball de l'esfera orofacial i la regió craniomandibular en la reeducació de la postura i el moviment globals.

12.30h Cloenda

 

A càrrec de

María Medina: fisioterapeuta experta en disfunció craniomandibular i dolor orofacial

Leandro Gutman: llicenciat en cinesiologia i fisiatria, Universidad de Buenos Aires

Joan Ramon Revilla: fisioterapeuta. Professor UIC Barcelona. Codirector Formació Mézières AMIK. Centre Kinemez

Lloc de realització

Jornada en línia

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×