Calendari

26 de febrer de 2022

Horari: Dissabte, de 9.30 a 13.00 h

Durada: 3,45 hores

Informació general

Jornada bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Comissió d'Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Descripció

PRESENTACIÓ

Un any més, la Comissió d’Acupuntura es complau a presentar la Matinal d’Acupuntura, que celebrarà la seva 9a edició. Aquest any, tornarà al tradicional format presencial a fi de ser un punt de trobada per als fisioterapeutes que practiquen l’acupuntura per tal de fomentar l’intercanvi d’experiències entre els professionals en l’exercici de la nostra professió.

 

PROGRAMA

9.30 h.

Presentació

Ramon Aiguadé. Degà. Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Carles Fernández. Fisioterapeuta. Acupuntor. Coordinador de la Comissió d’Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

9.45 h.

Mecanisme d’acció de l’acupuntura en el dolor: Actualització

Betina Nishishinya. Metgessa de l'esport, reumatòloga i acupuntora. Institut de Traumatologia de l'Hospital Quirón Salud

Cada cop hi ha més informació de quins són els diferents mecanismes o vies per les quals l'acupuntura alleuja el dolor en diferents situacions clíniques. En aquesta sessió es presentarà una revisió actualitzada d’aquests mecanismes així com els principals estudis que els donen suport.

10.30 h.

Acupuntura pediàtrica

Esther Martínez. Cap de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica Integrativa. Hospital Sant Joan de Déu, Barcelona, ​​Espanya. Vicepresidenta de la SCACB (Societat Científica d'Acupuntura de Catalunya i Balears).

A Occident, parlar d'acupuntura pediàtrica no és habitual, causa desconfiança: agulles i nens? És una disciplina poc coneguda per pacients i professionals de la salut. Hi ha molts mites i pors en la seva aplicació. Les raons més importants del seu poc ús són: la manca de formació específica en els estudis postgrau i el desconeixement de les tècniques pediàtriques (suaus i indolores).

L´acupuntura pediàtrica és un tractament senzill i eficaç. Per practicar l'acupuntura pediàtrica és fonamental fer un diagnòstic occidental del nen per descartar signes d'alarma que requereixin atenció mèdica. L'acupuntura pot ser aplicada al nen sa per enfortir la seva salut com al nen malalt de forma exclusiva o coadjuvant amb la medicina occidental. El nen del segle XXI no és exactament igual ni té els mateixos problemes que es descrivien als tractats de pediatria de l'antiga Xina. Les síndromes de deficiència són menys freqüents que les síndromes d'excés, per exemple.

L'acupuntura pediàtrica és un tractament segur sempre sigui realitzada per mans expertes i el material adequat.

11.15 h Pausa Cafè

11.35 h

Acupuntura clínica, electroacupuntura i neuromodulació funcional

Antonio Godino. Fisioterapeuta. Expert en Acupuntura Clínica, electroacupuntura i neuromodulació funcional. CEO-Director Clínica FisioPuntura (Madrid) i Professor Màster Oficial Fisioteràpia Invasiva. USP-CEU (Madrid)

En aquesta sessió es farà una aproximació del coneixement, aplicacions i intervenció amb acupuntura clínica, electroacupuntura i neuromodulació funcional. S'hi aportaran nocions de neurofisiologia i mecanismes d'acció d'aquestes tècniques. A més, es discutiran tant opcions de neuromodulació funcional en fisioteràpia invasiva en el tractament del dolor connectiu-neuromusculoesquelètic, com a modulació percutània, paràmetres d'intervenció per a procediments locals, segmentaris, suprasegmentals i centrals. Finalment si discutiran diversos casos clínics aplicats.

12.20 h

Presentació de casos clínics

Josep Maria Charles. Fisioterapeuta acupuntor, membre de la Comissió d’Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Presentació de dos casos clínics amb problemes musculoesquelètics, on l'anàlisi i  abordatge des de l'acupuntura ens permet valorar l'efectivitat del seu tractament. Les diferents maneres d'utilitzar l'acupuntura en el camp de la fisioteràpia obre un ventall de possibilitats de tractament pels diversos trastorns i alteracions clíniques. El recorregut científic de l'acupuntura en els últims anys evidencia i recolza en molts aspectes els resultats en la seva utilització.

Les explicacions neurofisiològiques de les vies del dolor com les bases més clàssiques de la Medicina Tradicional Xinesa que expliquen la etiopatogènia de les lesions, són necessàries per seguir avançant en la millora de l'acupuntura aplicat en el camp de la fisioteràpia.

12.50 h

 

Cloenda

Carles Fernández. Fisioterapeuta. Acupuntor. Coordinador de la Comissió d’Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

 

Lloc de realització

Seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. C/ Segle XX, 78, 08032, Barcelona

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×