Calendari

25 de febrer de 2023

Horari: Dissabte, de 9.30 a 14.15

Durada: 5,00 hores

Informació general

Jornada bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Comissió d'Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Descripció

PRESENTACIÓ

La Comissió d’Acupuntura es complau a presentar la X Matinal d’Acupuntura, la que serà un punt de trobada per als fisioterapeutes que practiquen l’acupuntura, per tal de fomentar l’intercanvi d’experiències entre els professionals en l’exercici de la nostra professió.

 

TEMARI

 

9.30 h

Presentació de la Matinal

Ramón Aiguadé. Degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Carles Fernández. Coordinador de la Comissió d’Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

9.45 h

Ponència. “Abordatge amb acupuntura de la patologia inflamatòria intestinal com a origen de la lumbàlgia”

Sonia del Río. Fisioterapeuta i acupuntura. Docent a la Universitat CEU Cardenal Herrera

La lumbàlgia constitueix una patologia molt freqüent. Entre un 60–80% de la població l'experimenta en algun moment de la vida.

Les manifestacions extraintestinals en general, i entre elles les articulars en particular, suposen un problema freqüent als pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. De fet, la relació entre les dues entitats sembla estreta i cada cop hi ha més dades que suggereixen que l'intestí té un paper important en la patogènia d'aquesta regió lumbar.

Hi ha una relació directa entre les malalties inflamatòries i les manifestacions musculoesquelètiques, sobretot quan l'afectació és del colom. Prop del 22% de les lumbàlgies tenen el seu origen en les malalties inflamatòries intestinals.

En aquest estudi a propòsit d’un cas, es planteja l’abordatge de la lumbàlgia amb acupuntura partint del diagnòstic energètic del pacient i posant èmfasi des del punt de vista de l’alteració del sistema immunitari i la psicosomatització com a etiologia d’aquesta patologia inflamatòria intestinal.

 

10.30 h

Ponència. “De l'Auriculoteràpia a la Neuromodulació Auricular”

Dr. Pere Marco Aznar. Metge acupuntor. Especialista en neuromodulació auricular.

Als anys 50 el doctor Paul Nogier descriu l'Auriculoteràpia com un procediment terapèutic i elabora el mapa somatotòpic de les corresponents projeccions musculoesquelètiques i viscerals. A partir d'aquest model hi ha hagut variacions quant a les projeccions i per tant cartografies amb diferències, algunes significatives, argumentades sota criteris clínics, experimentals o reflexològics.

No ha estat fins fa relativament poc temps, que el panorama ha canviat substancialment amb la Neuromodulació auricular, que és, per dir-ho de forma ràpida, una auriculoteràpia evolucionada. Aquesta manera d'entendre la utilització del pavelló auricular amb fins terapèutics està basada en la inervació i les connexions a nivell del sistema nerviós central. Destaca per la seva importància la inervació perifèrica del sistema vagal amb els nuclis de control a nivell del tronc encefàlic. És des d'aquest coneixement neurofisiològic que es pot entendre l'activitat d'aquest procediment sobre l'àmbit de la modulació de la informació neural nociceptiva i també en el camp de les sensacions emocionals entre altres processos.

11.15 h

Descans

 

11.35 h

Ponència. “Assaig clínic de dues branques per estudiar l'efecte de l'acupuntura semi-permanent en determinats punts d'acupuntura sobre la reducció del nombre d'induccions al part en dones de risc baix o mitjà”

Glòria Villena Coronado.  Fisioterapeuta i acupuntora. Supervisora Obstetrícia i ginecologia de Hospital Comarcal de l’Alt Penedès- Consorci Sanitaria Alt Penedès Garraf.

Presentació d’un estudi pilot per avaluar si una intervenció amb acupuntura semi-permanent en dones gestants pot reduir el nombre d’induccions. En aquest cas es presenta com avaluació de l’eficàcia d’aquesta intervenció concreta.

Presentaré el protocol de l’estudi, i en quin moment de desenvolupament es troba. Es un estudi pilot amb un grup control i un grup intervenció, amb el mateix nombre de visites, i actuacions, en el que la única diferència entre els dos grups seria fer servir Pyonner®(amb agulla) al grup intervenció i Pyonner Shan®  (sense agulla) al grup control.

La idea de fer aquest treball és començar a introduir la medicina tradicional xinesa com a complementària dins dels centres d’atenció al part

 

12.20 h

Sessió de casos clínics

Andreu Esteve Torres. Fisioterapeuta i acupuntor. Membre de la comissió d’acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Tractament amb acupuntura i moxibustió d’una secció traumàtica del extensor del dit gros del peu.

Exposició del tractament del cas d’un home de 48 anys que va patir una secció parcial de l’extensor del I dit del peu. S’exposarà el diagnòstic mèdic, l’exploració inicial, el tractament aplicat que ha consistit en: tècniques d’immobilització amb tape, acupuntura, electroacupuntura, moxibustió, ultrasò i exercicis de tonificació. S’exposarà també l’evolució clínica i la monitorització de l’evolució a través d’ecografia. S’obtenen resultats de recuperació del teixit tendinós superiors als esperats, amb una restitució completa de la capacitat mecànica del tendó.

 

14.00 h

Cloenda

Carles Fernández. Fisioterapeuta. Acupuntor. Coordinador de la Comissió d’Acupuntura del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

 
 

 

Lloc de realització

Seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. C/ Segle XX, 78, 08032, Barcelona