Les càmeres de videovigilància
Publicada el 15/11/2007
El que estem obligats a complir en matèria de càmeres de videovigilància, des del 8 de novembre de 2006
El 8 de novembre de 2006 es va publicar al BOE la instrucció 1/2006 de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades on es regula l'ús de les càmeres de vídeo-vigilància als centres públics o de serveis on es vegin implicades persones físiques identificades o identificables susceptibles de que puguin ser enregistrades.
1.- Condicions per a instal·lar les càmeres
Diu L'Agència Espanyola de Protecció de Dades que s'ha de tenir en compte tres condicions:
- Si tal mesura es susceptible d'aconseguir l'objectiu proposat (idoneïtat).
- Si, a més a més, és necessària en el sentit de que no hi hagi cap mesura més moderada per aconseguir el propòsit amb la mateixa eficàcia (necessitat).
- Si la mesura és equilibrada per derivar-se'n més beneficis o avantatges que perjudicis sobre altres bens o valors en conflicte (proporcionalitat).
2.- Finalitats per a les que s'han de fer servir
Un cop s'ha vist que "no hi ha més remei" que fer les instal·lacions, l'Agència diu que només podem fer servir les imatges per a la finalitat per a la que hem instal·lat les càmeres: vigilar i garantir la màxima seguretat i la integritat del local, de les persones i de les coses que hi ha dins.
Què passa si hem gravat persones que han entrat al local i no han atemptat contra la seguretat? S'han de destruir les imatges.
I si s'enregistra algú sospitós o que realment atempta contra la seguretat? Fer servir les imatges per a fonamentar la denúncia a l'autoritat (mossos o policia).
I si entra una persona del nostre interès, pública o privada, molt importat (un famós o un polític, les imatges del qual ens agradaria guardar com a record per què en som fans o per qualsevol altra motiu), què hem de fer amb les imatges enregistrades? Legitimar la tinença o demanar permís per a tenir-les.
3.- Requisits legals per tractar les dades i imatges procedents de les video-càmeres
Només les podem fer servir si tenim permís dels afectats (de les persones que surten a les imatges).
El permís ha de ser exacte, precís i inequívoc, és a dir, nosaltres (els amos del negoci, encara que siguem arrendataris del local i dels aparells enregistradors), hem de demostrar que tenim un permís especial de les persones que surten a les imatges o als sons. Si no tenim permís, no les podem fer servir, a no ser que les imatges demostrin que la persona que surt atempta o ens sembla que pot atemptar contra la seguretat o del local o de les persones o contra les coses que hi ha dins. En aquest cas, el lliurament al l'advocat, al jutjat, a la policia, o a l'empresa de seguretat no es considera tractament ni cessió.
4.- Informació
Els que tinguin càmeres de vídeo-vigilància han de:
- Col·locar a les zones vídeo-vigilades un distintiu informatiu instal·lat a un lloc suficientment visible, tant a espais oberts com tancats.
- Tenir a disposició dels afectats els impresos per a l'exercici dels drets de consulta, accés, rectificació, cancel·lació i oposició.
- El disseny del cartell ha de ser el que hi ha a la Web de l'agència (www.agpd.es) rectangular