El Col·legi presenta la conferència "El concepte Bobath actual. Presentació d'un cas clínic"

Publicada el 02/04/2008

El passat divendres 28 de març va tenir lloc a la seu col·legial la conferència que portava per títol "El concepte Bobath actual. Presentació d'un cas clínic". La ponència va ser presentada per Mònica Junquero, exprofessora de Fisioteràpia neurològica a les universitats Gimbernat i Internacional de Catalunya, instructora de Bobath certificada per l'IBITA (International Bobath Instructors Training Association), títol pel qual es va estar preparant durat 10 anys (1996-2006) i coordinadora de l'Equip de Neurorehabilitació "La Floresta".

El Col·legi presenta la conferència 'El concepte Bobath actual. Presentació d'un cas clínic'

El marc teoricopràctic del concepte Bobath està en constant evolució, sobretot pels avenços científics en el camp de la neurociència; per aquest motiu, la idea que als anys 70 va desenvolupar el matrimoni Bobath ha quedat obsoleta. La conferenciant va voler exposar als presents les novetats i els progressos que s'han fet respecte de tan controvertit concepte, del qual va destacar que serveix per apropar-se a la resolució de problemes en l'avaluació i el tractament d'individus amb trastorns de to, de moviment i funció degut a una lesió en el sistema nerviós central. La Sra. Junquero ens va presentar el concepte Bobath com una forma de raonament clínic que s'esforça per integrar-se en la ciència basada en l'evidència, que dóna eines per raonar els problemes de to, de funció i de postura del pacient i, que malgrat que el treball es porta a terme mitjançant la manipulació i els moviments guiats per part de terapeuta, no pot ser només considerat com un conjunt de tècniques que ajuden a resoldre els problemes dels pacients amb trastorns en el sistema nerviós.

En base a aquests fonaments, l'aplicació del concepte Bobath en pacients amb mancances neurològiques busca aconseguir una estabilitat postural amb una apropiada orientació contra la gravetat i facilitar l'autoiniciació de transferència de pes en relació amb la línia mitja per, d'aquesta manera, poder tractar els problemes motors, sensorials i perceptius al mateix temps. Amb aquests objectius i un treball específic per a cada pacient enfocat en el moviment actiu, la funció i el reaprenentatge, el terapeuta intentarà atorgar al pacient la possibilitat de ser eficient i específic i de tenir elecció pròpia en els seus moviments.

Un cop finalitzada l'exposició teòrica es va presentar un cas clínic on es va poder observar l'evolució, en un període de sis mesos, d'una persona amb un AVC. Amb l'explicació de la Sra. Junquero tots els presents a la conferència van poder veure com el tractament amb la teràpia Bobath podia aconseguir millores substancials en la realització de diferents moviments i activitats funcionals per ajudar a millorar la qualitat de vida del pacient.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×