Modificada la llei sobre els drets d'informació concernents a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica
Publicada el 30/07/2010
CIPDI, entitat conveniada amb el Col·legi i dedicada al tractament deontològic de la informació, a l'adequació a la normativa vigent pel que fa a la Llei de Protecció de Dades i al tractament informàtic de fitxers, ens ha fet arribar una informació, la qual considerem que pot ser del vostre interès i us resumim a continuació:
El 26 de maig el Ple del Parlament va aprovar la llei de modificació de la llei 21/2000 del 29 de desembre sobre els drets d'informació concernents a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica. Aquesta llei modifica l'article 12 de la llei 21/2000.
Pel que fa als requeriments de conservació, aquesta llei incideix en tres aspectes. En primer lloc, determina l'obligació dels centres sanitaris de conservar la història clínica en les condicions que garanteixin l'autenticitat, la integritat, la confidencialitat, la preservació i el manteniment correcte de la informació assistencial registrada, i que n'assegurin la reproductibilitat completa en el futur, durant el temps en què sigui obligatori conservar-la, independentment del suport en què es trobi, que no ha d'ésser necessàriament el suport original. En segon lloc, assigna la responsabilitat de la custòdia, la conservació i la destrucció correcta de la història clínica a la direcció dels centres sanitaris o als professionals sanitaris quan duguin a terme llur activitat de manera individual. I, finalment, determina que són aplicables a la documentació clínica les mesures tècniques de seguretat aplicables als fitxers de dades de caràcter personal, en els termes establerts per la Llei orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i per les normes que la desenvolupen.
Aquesta llei redueix el període real durant el qual s'ha de conservar la història clínica per a garantir als pacients, d'acord amb el principi de seguretat jurídica, que els centres sanitaris adoptaran les mesures pertinents perquè la història clínica pugui tenir tots els usos establerts per la normativa aplicable: tant l'ús fonamental, com a instrument destinat a garantir una assistència sanitària adequada, com també l'ús amb finalitats judicials, epidemiològiques, de recerca o d'organització i funcionament del Sistema Nacional de Salut.
Així, s'estableix un període mínim de conservació de la documentació més rellevant de la història clínica, que és de quinze anys a comptar des de la data d'alta de cada procés assistencial. La resta de documentació que integra la història clínica es pot destruir al cap de cinc anys des de la data d'alta de cada procés assistencial.
Podeu llegir la informació completa aquí.
També teniu a la vostra un número de telèfon informatiu, així com un correu electrònic on podeu realitzar totes les consultes que considereu oportunes.
Telèfon de consultes CIPDI: 902 19 52 21 (servei de consultes gratuït)
Correu electrònic: protecciodades@fisioterapeutes.cat
Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio