El Grup d'Interès d'Osona i el Ripollès presenta una nova conferència a Vic
Publicada el 31/05/2011
El passat dijous 26 de maig, es va celebrar a Vic la conferència: Influència del tractament en els punts gallet de la musculatura oclusora sobre la disfunció en el complex cranio-cervicomandibular, a la qual hi van assistir prop de quaranta persones.
La conferència, organitzada pel Grup d'Interès d'Osona i el Ripollès del Col·legi, va ser conduïda per les senyores Cristina Arjonilla, fisioterapeuta del centre Fisiosona, i Begoña Capella, fisioterapeuta de centre Cos Global, que ens van presentar el seu estudi basat en l'observació de les diferències entre el tractament invasiu i el tractament conservador en les disfuncions cranio-cervicomandibulars.
Després d'un repàs anatòmic de la zona, vam veure que es relaciona l'ATM amb els dolors carnio-cervicomandibulars a través d'una connexió miofascial o una relació mecànica. A nivell miofascial trobem dolors reflexos a la zona, i a nivell mecànic podem trobar mala oclusió, alteració de la mossegada, rectificació cervical, alteració de la base del crani i, fins i tot, alteracions posturals.
El tractament conservador proposat va ser: alliberació per pressió, espai estirament, relaxació postisomètrica i tècniques de Jones. Mentre que el tractament invasiu es basa en punció superficial (per bloquejar els nociceptors i alliberar pèptids opioides que disminueixen el dolor) i en la punció profunda (per a la normalització del sarcòmer i provocar una petita hemorràgia per netejar la zona).
L'estudi constava d'un grup de vint persones que tenien dolor al complex cranio-cervicomandibular amb més d'un any d'evolució, i no hi va haver criteris d'exclusió. De les 20 persones, 10 van rebre tractament conservador i les altres 10, tractament invasiu. Es van realitzar un nombre total de 3 sessions amb un interval d'una setmana entre tractament i tractament. En tots el casos hi va haver millora, però els pacients als quals se'ls va aplicar el tractament invasiu, la millora va ser molt més important.
Les conclusions a què s'ha arribat després de la realització de l'estudi són: l'estreta relació que hi ha entre l'ATM i la simptomatologia del complex cranio-cervicomandibular, i la importància d'evitar factors de perpetuació de la zona en disfunció, com podria ser el bruxisme, entre altres. Per aquest motiu, es dóna molta importància al treball multidisciplinari entre el fisioterapeuta i l'odontòleg especialista en ATM.
Grup d'Interès d'Osona i el Ripollès
Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio