Èxit de públic a la III Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica del CFC

Publicada el 25/10/2012

Un èxit rotund. Així es podria qualificar la jornada col·legial que es va celebrar el passat 19 d'octubre i que portava per títol III Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica. El CFC va ser capaç de reunir prop de 300 persones que van deixar petita la sala on es va celebrar l'activitat.

L'acte es va iniciar a les 09.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va agrair la presència de tots els assistents a l'acte i va explicar que el canvi de nom de les jornades –anteriorment s'anomenaven Jornada de Teràpia Manual- era degut a una ferma aposta per un àmbit d'actuació que preserva la marca 'Fisioteràpia' per definir un conjunt d'intervencions que són pròpies de la nostra professió; a més va explicar les novetats que hi podríem trobar, que es concretaven amb unes masterclass a la tarda que venien a completar les ponències plenàries que van tenir lloc al matí.

El degà va donar pas a la presentació de la nova Comissió de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica, nascuda de la reorganització de les comissions col·legials per tal d'adaptar-se a les especialitats de Fisioteràpia sol·licitades pel CGCF al Ministerio de Sanidad, i que agrupa les antigues comissions d'Aparell Locomotor, Extremitat Superior i Teràpia Manual. El seu àmbit de treball són les patologies, lesions i problemes funcionals, i activitats relacionades amb el sistema neuromusculosquelètic. El seu coordinador, Sr. Xevi Sala, va explicar, entre d'altres, que els objectius que es planteja la Comissió són la definició del seu marc competencial, la seva promoció i que la Fisioteràpia neuromusculosquelètica sigui un segell de valor i qualitat.

Acte seguit va tenir lloc la ponència inaugural "200 anys de Fisioteràpia. Naixement de la Fisioteràpia com a professió moderna. 1813-2013", a càrrec de José Miguel Tricás, doctor en Fisioteràpia per la Universitat de Saragossa, professor titular de la Universitat de Saragossa i representant de l'OMT a Espanya.

El Sr. Tricás va explicar que les professions modernes no tenen una evolució lineal i habitualment es veuen influenciades per situacions alienes i això fa que les referències històriques no es trobin disponibles per poder entendre el desenvolupament de les professions. La Fisioteràpia –segons el Sr. Tricás- no ha estat aliena a aquests avatars, i la seva visibilitat i evolució han anat fluctuant en el curs dels anys.

A més va descriure les fites més importants d'aquests dos-cents anys de Fisioteràpia i va destacar fets i successos que han marcat el desenvolupament de la professió i d'altres àmbits de la seva perimètrica que actualment estan competint amb la Fisioteràpia com ja va passar en altres moments de la història.

A continuació va tenir lloc la ponència "Aspectes biomecànics del peu, el genoll i el maluc: valoració i proposta de tractament", a càrrec del fisioterapeuta suís, Sr. Alfio Albasini, que ens va parlar de la síndrome de dolor femoropatel·lar (SDFP) incidint en què és una patologia per dolor retropatel·lar i/o peripatel·lar associada a activitats que impliquen càrrega de l'extremitat inferior i de la qual es calcula que, aproximadament, es diagnostiquen 2.5 milions de nous casos entre corredors cada any.

Tot i que el tractament de la SDFP pot tenir èxit a curs termini, els resultats a llarg termini no són tan esperançadors. Va explicar que en un estudi prospectiu recent es descriu com després d'un seguiment de 5 anys en el que s'ha realitzat tractament per a la SDFP, un 80% dels individus encara refereixen dolor i el 74% ha reduït el seu nivell d'activitat física. La manca d'èxit en el tractament a llarg termini d'aquesta patologia pot estar ocasionada per factors subjacents que no estan sent tractats. Tot i que està generalment acceptat que hi ha molts factors que poden dur a una SDFP, en l'opinió del Sr. Albasini aquests factors encara no s'entenen prou bé. Va destacar que s'han dut a terme diversos estudis amb l'objectiu d'entendre aquests factors que es relacionen amb el desenvolupament i consegüent tractament de la SDFP. Aquests factors etiològics s'han classificat com a locals, distals i proximals. Els factors locals són els relacionats amb l'articulació femoropatel·lar i els teixits que l'envolten. Els factors distals estan relacionats amb la biomecànica del peu i del turmell. Finalment, els factors proximals són aquells que es relacionen amb el maluc i la pelvis.

Seguidament, el fisioterapeuta especialista en Teràpia Manual i administrador del portal "Fisioweb", Sr. Abraham Jorge ens va presentar la seva ponència "Mulligan Concept. De l'evidència clínica a l'evidència científica". El Mulligan Concept és un concepte de Teràpia Manual creat pel fisioterapeuta neozelandès Brian R. Mulligan. i a la ponència es va parlar sobre la vida i obra de Mulligan, les bases teòriques i pràctiques del concepte, l'elecció de una o altra tècnica, l'ús de l'embenat o les indicacions d'autotractament que hem de portar a terme amb els nostres pacients, i tot això recolzat en la més recent evidència que dóna suport a l'ús de les seves tècniques.

Per finalitzar les ponències plenàries del matí, el Sr. Quique Lluch, fisioterapeuta i professor ajudant de la Facultat de Fisioteràpia de València ens va presentar "La disfunció muscular de la columna cervical: implicacions per a la valoració i el tractament fisioterapèutic". D'acord amb el Sr. Lluch els desordres musculosquelètics de la regió cervical són un problema comú en la població general, afectant aproximadament el 70% dels individus en algun moment de la seva vida. El dolor cervical tendeix a la cronicitat i la recurrència, motiu pel qual no és infreqüent que, després d'un primer episodi dolorós, el subjecte que ho pateix experimenti períodes de remissió i exacerbació dels seus símptomes. Aquests resultats epidemiològics es tradueixen en un fort impacte econòmic i social, per la qual cosa el maneig adequat del dolor cervical per evitar la seva transició cap a la cronicitat s'ha marcat com un objectiu prioritari en els fòrums i debats d'experts.

Encara que l'evidència subratlla la importància de valorar i entrenar la funció muscular en el maneig dels pacients amb dolor cervical, la investigació en la disfunció cervical muscular encara està a les beceroles. Un dels reptes dels fisioterapeutes que treballen en el marc de la pràctica basada en l'evidència és tractar d'integrar aquesta evidència amb la seva experiència clínica individual per determinar la rellevància dels dèficits en el control motor de la columna cervical en el quadre clínic del pacient.

Tot seguit, el tresorer del CFC, Sr. Ramon Aiguadé va fer la cloenda de la Jornada, destacant els aspectes més importants de cadascuna de les ponències, agraint l'assistència de tots els assistents i anunciant la intenció del CFC de seguir treballant per realitzar jornades col·legials de gran format de cares al proper any.

Després de la pausa del dinar, els ponents de la Jornada van oferir un doble torn de masterclass, atès que la Jornada i el CFC no va voler oblidar l'essència de la Fisioteràpia, la pràctica.

El Sr. Quique Lluch va oferir als assistents les eines necessàries per portar a terme una adequada valoració i plantejament terapèutic de la disfunció del control motor de la regió cervical. De la mateixa manera va destacar la importància de considerar el control adequat de la posició/mobilitat escapular en els pacients que pateixen dolor cervical i va exposar les estratègies de valoració i tractament apropiades.

Per la seva banda, el Sr. Albasini va tractar el dolor anterior del genoll, l'alineació de l'extremitat inferior (peu, genoll i maluc) així com la desalineació de la patel·la. Va mostrar tècniques de taping per tal de corregir la posició de la patel·la i va mostrar l'ús de l'EMG (electromiografia) com a eina per avaluar l'activació muscular, així com per rehabilitar-la.

El Sr. César Hidalgo, fisioterapeuta, antropòleg i membre del Comitè Executiu d'OMT-E Espanya, que va substituir el Sr. Tricás a les masterclass, va presentar el taller "Diagnòstic i tractament mania del múscul en OMT: el repte del fisioterapeuta manual", on va abordar el procés de raonament clínic per a l'avaluació i el tractament muscular en OMT a través de plantejaments de problemes clínics que van ser debatuts obertament amb els participants i per als quals es van proposar solucions clíniques pràctiques. A més va realitzar una demostració pràctica de procediments de mobilització muscular d'acord amb la disfunció diagnosticada.

Per la seva banda, el Sr. Abraham Jorge va mostrar el procés d'avaluació, la presa de decisions i demostracions in situ de les diferents tècniques del Mulligan Concept i l'ús d'ajudes en a pràctica clínica. Mitjançant l'ús de metodologia dinàmica amb interacció directa amb els assistents, es van solucionar els possibles dubtes que van quedar pendents de la ponència del matí així com de noves qüestions que van sorgir durant la masterclass.

Sens dubte, un dia i una jornada dedicada exclusivament al món de la Fisioteràpia neuromusculosquelètica i en pro del coneixement col·lectiu, que va ser seguida i comentada abastament mitjançant del Facebook i del Twitter del CFC mitjançant el hashtag #nme12

Podeu veure les imatges de la Jornada aquí.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×