El marc legal de la pràctica de l'acupuntura feta per fisioterapeutes, centra la conferència de la renovada Comissió d'Acupuntura

Publicada el 01/02/2012

El passat 30 de gener es va realitzar una conferència per presentar la renovada Comissió d'Acupuntura del Col·legi. L'acte va ser conduït pels tres integrants actuals de la Comissió, Sr. Andreu Esteve, Sr. Tomàs Tegiacchi i Sr. Josep M. Charles. Acompanyant als tres components de la Comissió vam podem comptar amb l'assistència, a la taula presidencial, del degà del CFC, Sr. Manel Domingo, que va explicar quines restriccions i quines precaucions han de tenir els fisioterapeutes que practiquen l'acupuntura.

Va iniciar la xerrada el Sr. Esteve donant la benvinguda als assistents i explicant les funcions de la Comissió d'Acupuntura, que són, entre d'altres: lluitar per fer que l'acupuntura sigui una eina més de la Fisioteràpia, donar a conèixer l'acupuntura entre els fisioterapeutes, recordar l'existència del Registre de fisioterapeutes acupuntors que pretén regular la pràctica de l'acupuntura i dotar al col·lectiu d'un suport legal per aconseguir que aquesta tècnica sigui segura tant per al fisioterapeuta com per al pacient. A més també va exposar el principal gran objectiu de la Comissió: disposar d'un col·lectiu quan més gran millor per tal de tenir més força per poder defensar els seus drets.

Tot seguit va prendre la paraula el degà del CFC, que va fer una exposició tècnica de la situació de la pràctica de l'acupuntura des de la Fisioteràpia en base al seu marc legal. En aquest aspecte va fer esment de tres referències legislatives que regulen la pràctica de l'acupuntura feta per fisioterapeutes, que són:

  • Llei 44/2003, de 21 de novembre d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS): per la qual es defineix què i qui són els professionals sanitaris, i diu que les intervencions sobre la salut de les persones només poden ser fetes per ells. Aquesta llei permet també que els col·legis professionals tinguin potestat normativa, aspecte que el CFC va aprofitar per crear el Registre de fisioterapeutes acupuntors, a fi de normalitzar i harmonitzar la formació i l'exercici de l'acupuntura dels fisioterapeutes. La LOPS també indica que l'àmbit d'actuació dels fisioterapeutes s'ha de cenyir a intervencions per a la recuperació i rehabilitació de la persona amb disfuncions i discapacitats.
  • Reial Decret 1001/2002, de 27 de setembre pel qual s'aproven els estatuts generals del CGCF: els fisioterapeutes poden fer servir tots els mitjans físics que vulguin que tinguin efectes terapèutics i també aquelles tècniques alternatives que tinguin afinitat amb el camp de la Fisioteràpia, com és el cas de l'acupuntura.
  • Ordre CIN/2135/2008, de 3 de juliol per la qual s'estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habilitin per a la professió de fisioterapeuta: el fisioterapeuta pot fer un pla d'intervenció de Fisioteràpia, és a dir, pot executar, dirigir, coordinar i fer l'informe d'alta fent servir les tècniques terapèutiques pròpies de la Fisioteràpia. O sigui, podem diagnosticar i tractar de manera autònoma i hem de fer sempre la història.

Per finalitzar i en base a aquest marc normatiu, el Sr. Domingo va voler instar els assistents a seguir unes directrius bàsiques per tal de poder desenvolupar la seva feina diària amb total seguretat per a ells i per als seus pacients:

  • Apuntar-se al Registre de fisioterapeutes acupuntors, en tant que amb la inscripció en aquest registre estan coberts per una assegurança de Responsabilitat Civil per a la pràctica de l'acupuntura.
  • Fer la història clínica de tots els pacients.
  • Realitzar actuacions només com a fisioterapeutes, és a dir, tractar només patologies pròpies de la Fisioteràpia.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×