El CFC celebra la II Jornada Col·legial: Abordatge pràctic de Fisioteràpia en Geriatria
Publicada el 22/05/2012
El passat 18 de maig, va tenir lloc, a l'Auditori del Campus de la Comunicació – Poblenou de la UPF, la segona edició de la Jornada Col·legial "Abordatge pràctic de Fisioteràpia en Geriatria", que com ja és habitual en les jornades que organitza el CFC, va poder ser seguida a través de Twitter i el Facebook del Col·legi i també del hashtag #geriatriaCFC12.
L'acte va començar amb la inauguració de la Jornada a càrrec del tresorer del Col·legi, Sr. Ramon Aiguadé, que va excusar la presència del degà i va fer un resum de les oportunitats a curt termini que se'ls hi presenten als professionals de la Fisioteràpia en geriatria, essent la més destacada, la clara possibilitat de què aquest àmbit de la Fisioteràpia es converteixi en especialitat. També va aprofitar la inauguració de l'acte per presentar el DIFT 2012 així com la propera Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica, prevista per a la propera tardor. Per finalitzar la inauguració, els assistents van poder visionar un vídeo d'un pilar caminant que feina pinya i remuntava fins aconseguir arribar a lloc, una metàfora de què la vida és plena de dificultats, però malgrat aquests problemes, amb l'esforç i la unió de tots, ens en podem sortir.
Seguidament el Dr. Salvador Altimir, especialista en geriatria i gerontologia, professor associat de la UAB i coordinador de la Unitat de Geriatria de l'Hospital Germans Trias i Pujol, ens va presentar la ponència inaugural de la Jornada "Fisioteràpia en persones d'edat avançada". El Dr. Altimir va fer una conferència centrada en l'envelliment humà, els diversos tipus de valoracions geriàtriques, el concepte de fragilitat i també va parlar del perfil de l'ancià que ha de seguir un tractament de Fisioteràpia i de la importància de l'activitat física.
Després d'una petita pausa, la Jornada va continuar amb la primera taula, que va iniciar el Sr. Lluís Puig, cap de Fisioteràpia de l'Hospital l'Esperit Sant, secretari de la Societat Catalano-Balear de Fisioteràpia i professor de la Universitat Internacional de Catalunya i de la Fundació Universitària del Bages (FUB), que va presentar la conferència "Patologia de l'espatlla en la 3a i 4a edat", centrada en les afectacions del manegot dels rotatoris i el seu tractament. D'acord amb el Sr. Puig les ruptures del manegot dels rotatoris són freqüents després dels 50 anys. Si hi ha una afectació del manegot d'un braç, existeixen un 56% de possibilitats de tenir un problema del manegot de l'altre braç. Als 70 anys, una persona de cada dues presenta una ruptura de manegot, i als 80 anys, un 70% de la població presenta una ruptura. Per tractar aquesta patologia, el que cal tenir clar és que s'ha d'adaptar el protocol al pacient i no el pacient al protocol, en funció de la intervenció realitzada.
Tot seguit la senyora Inma Castillo, fisioterapeuta del Servei de Pneumologia de l'Hospital General de Granollers i coordinadora de la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria del Col·legi, va presentar la ponència "Fisioteràpia respiratòria en pacients amb traqueostomia", que tenia per objectiu conèixer el concepte de traqueostomia, el material i el seu maneig, i dintre del tractament de Fisioteràpia respiratòria, explicar les tècniques que s'utilitzen sobretot per millorar el drenatge de secrecions, la humidificació de la via aèria i mantenir el màxim de moviment ventilatori.
Posteriorment, la fisioterapeuta, psicòloga, infermera i cocoordinadora de la Comissió de Geriatria del CFC, Sra. Carme Macià, va presentar la ponència "Valoració i tractament de la síndrome d'immobilitat en demències", on va exposar exemples pràctics d'intervencions de Fisioteràpia en diferents complicacions i en diferents estadis de funcionalitat a fi d'evitar cada complicació o patologia específica. D'acord amb la Sra. Macià, les conseqüències de la immobilitat poden arribar a influir en la majoria d'òrgans i funcions, afectant tant a aspectes psicològics com físics, que poden arribar a ser greus i irreversibles, i és de cabdal importància realitzar un treball interdisciplinari en la prevenció, detecció i tractament de la immobilitat.
Després del parèntesi per dinar, es va iniciar segona taula de la Jornada, que van inaugurar la Sra. Yolanda Cantos, neurologopeda a la Fundació Sanitària Privada (MIPS) i a l'Hospital de Dia Fundació Sanitària Sant Josep; i la Sra. Sandra Roca, fisioterapeuta respiratòria a l'Hospital de Nens de Barcelona, fisioterapeuta especialista en neurologia i hidroteràpia a l'Associació Catalana per al Parkinson i integrant del Grup de Treball de Parkinson del CFC, que van presentar la conferència "Hidroteràpia i logopèdia en la malaltia de Parkinson". La xerrada va explicar un nou concepte de treball unint les dues teràpies i complementant-les l'una amb l'altra dintre del medi aquàtic, aprofitant els beneficis que aquest ens proporciona tant per a la vessant fisioterapèutica, reduint la rigidesa i afavorint la relaxació muscular, entre d'altres; com per a la logopèdica, millorant també i alhora la fonació i la parla.
L'última ponència de la Jornada portava per títol "Actuació en l'aplicació de contencions físiques: enfocament Ceoma contra altres enfocaments", i va ser presentada per la Sra. Ana Rovira García, fisioterapeuta en geriatria a Sanitas Residencial Vigo, professora associada a Ciències de la Salut a la Universidade de Vigo i coresponsable del Programa Desatar (CEOMA); i per la Sra. Anna Barrios, fisioterapeuta, infermera i membre de la Comissió de Geriatria del CFC. Les dues fisioterapeutes van presentar el programa 'Desatar', que es va posar en pràctica a la residència Sanitas Residencial Vigo amb l'objectiu de reduir al 0% les contencions físiques, mantenir l'índex de caigudes mensuals, conscienciar al personal de la política "centre lliure de subjeccions', millorar el confort i qualitat de vida dels residents, reduir la medicació neurolèptica, millorar la mobilitat i llibertat de moviments dels residents.
Malgrat alguns desacords inicials, el programa va tenir un gran èxit, atès que als 6 mesos del seu inici es va passar d'un 24,4% de residents amb subjecció a un 0%, a més d'una disminució del nombre de caigudes mensuals i per individu deslligat, un augment de la mobilitat, retirada de la cadira de rodes, disminució del grau d'agitació i millora en la participació i atenció en les activitats cognitives i estimuladores, millora en les capacitats socials, augment del grau de satisfacció del resident i els seus familiars.
La cloenda va ser a càrrec de la vocal del CFC, Sra. Benilde Martínez, que va agrair l'assistència als fisioterapeutes i el gran treball dels ponents i companys del CFC, que van fer possible que la Jornada de Fisioteràpia en Geriatria 2012 fos, de nou, un èxit.
Podeu veure un recull de fotos que il·lustren la Jornada a la nostra pàgina de Facebook.
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio