La coordinadora de la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria del CFC presenta el comunicat "Impacto de un programa de Fisioteràpia Respiratòria y rehabilitación en pacientes con EPOC"

Publicada el 19/07/2012

Els passats 26 i 27 de gener es va realitzar el curs de "Actualitzación en Rehabilitación Respiratòria" organitzat per SORECAR (Sociedad de Rehabilitación Cardiorrespiratoria) a l'Hospital de la Paz de Madrid.

Era un curs dirigit a qualsevol professional sanitari interessat en la rehabilitació respiratòria (rehabilitadors, fisioterapeutes, pneumòlegs, infermers...). L'objectiu del curs era aconseguir difondre els beneficis dels programes de rehabilitació, que en aquests curs es va concretar en la patologia MPOC, fibrosi quística, pacients quirúrgics i ventilació mecànica. La impressió que ens vam emportar va ser que el metge rehabilitador no té un paper ben definit dintre de les patologies respiratòries. Són patologies molt depenents de la intervenció terapèutica dels pneumòlegs i del tractament en Fisioteràpia respiratòria.

La participació de la coordinadora de la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria del CFC va ser com a comunicant oral del treball "Impacto de un programa de Fisioterapia respiratoria y rehabilitación en pacientes con EPOC". L'objectiu de l'estudi és avaluar l'efecte d'un programa de Fisioteràpia respiratòria i rehabilitació (FR-RHB) en pacients amb MPOC en termes d'índex BODE i analitzar els canvis aconseguits en les diferents variables. Estudi prospectiu de 57 pacients diagnosticats de MPOC que han realitzat un programa FR-RHB (2 mesos de durada; 2-3 sessions/setmana). Programa simplificat que inclou: Fisioteràpia respiratòria, marxa i escales, guies de seguiment al domicili. S'ha calculat l'índex BODE abans i després del programa FR-RHB i s'han analitzat, en conjunt i individualment, les variables susceptibles de millora: dispnea i capacitat d'exercici. Les conclusions van ser: un programa de FR-RHB millora l'índex BODE de la majoria de pacients enrolats. Aquesta milloria implica un canvi de quartil del BODE i, per tant, influiria en la supervivència. Caldria aprofundir en les característiques dels pacients per definir millor el perfil dels que es beneficien d'un programa de FR-RHB.

Comissió de Fisioteràpia Respiratòria
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
www.fisioterapeutes.cat/comissions/respiratoria

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×