La xarxa crema amb la Jornada col·legial: Fisioteràpia, TiC i 2.0

Publicada el 01/10/2013

Un èxit! 2.168.787 impressions, 1.845 piulades, més de dos-cents participants i centenars de felicitacions pel format de la Jornada són les espectaculars xifres del hashtag #colficat20 que posen números al gran èxit de la Jornada col·legial: Fisioteràpia, TiC i 2.0, que va organitzar el CFC el passat 28 de setembre.

En aquesta segona edició vam introduir dues novetats força interessants i, fins a cert punt, innovadores respecte de l'any passat: la primera és el format virtual total, atès que la Jornada va ser retransmesa en streaming a través de la xarxa i perfectament moderada pel vocal de la Junta del CFC, Sr. Rafel Donat que, posteriorment a cadascuna de les ponències, donava pas a les preguntes que els internautes feien als ponents. La segona novetat va ser la internacionalització i la globalització, ja que vam comptar amb ponents de Catalunya, València, Xile, els Estats Units, Veneçuela, França i Mèxic.

Manel Domingo, degà del CFC Rafel Donat, vocal del CFC

L'acte es va iniciar a les 15.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, i va continuar amb la ponència inaugural, des de Catalunya, de la Sra. Laura Bacardit, fisioterapeuta i experta en teràpia aquàtica i neurorehabilitació, que ens va presentar la ponència "Fisioteràpia 2.0, de l'opinió a l'evidència". La Sra. Bacardit ens va parlar del canvi que està patint el paradigma de la Fisioteràpia, que va cap al moviment i la funció, cap a una atenció biopsicosocial i també cap a l'evidència científica. En aquest sentit ens va parlar de la importància que tenen els MOOC, acrònim en anglès de Massive Open Online Course, és a dir cursos en línia, massius i oberts que, d'acord amb el seu parer, són ideals per als fisioterapeutes en quant a formació complementària. Va destacar que als fisioterapeutes, com a d'altres professionals sanitaris, ens falta normalitzar l'ús de les xarxes socials així com el coneixement de recursos per poder recomanar i establir criteris. A més, ens va donar unes dades molt interessants –i que ens cal tenir en compte- extretes de l'informe Top Ten Salut: els professionals sanitaris preferim Twitter mentre que els pacients i les institucions es decanten pel Facebook; és a dir, hi ha un problema de comunicació que, entre tots, hem d'aconseguir superar.

A continuació, el fisioterapeuta i melòman, Sr. Carles Expósito, des de França, ens va parlar de "L'espatlla del músic". El Sr. Expósito ens va informar que el 75% dels músics es lesionen alguna vegada durant la seva carrera a causa, entre d'altres, dels moviments repetitius, les postures forçades i la manca d'ergonomia dels instruments. Els fisioterapeutes que tracten els músics sovint es troben amb patologies tals com tendinopaties, rampes, síndromes per sobreesforç muscular, contractures i, finalment i més greu, distonies focals. D'acord amb el Sr. Expósito, per evitar aquestes patologies hem de saber educar en la correcció postural i estar ben atents a la posició de l'espatlla, però sense perdre de vista el coll i el cap, el colze i el canell.

Ramon Aiguadé, tresorer del CFC Imatge Jornada: Fisioteràpia, TiC i 2.0

Després de la primera pausa, va tenir lloc, des de València, la conferència "Estem en xarxa, i ara què? Bones, dolentes i pitjors pràctiques en Fisioteràpia 2.0", presentada pel fisioterapeuta de la Mútua Maz (València) i màster en Osteopatia Estructural per la UV, Sr. Carlos Castaño. D'acord amb el Sr. Castaño "un dels problemes de viure un període de canvi tecnològic i social com l'actual és que no tenim un pla de ruta o un marc de referència que ens guiï, i només podem aprendre en base a l'equivocació". Com el títol de la ponència indica, ens va parlar dels beneficis de l'ús de les xarxes socials (compartir coneixement, col·laborar amb la gent i poder fer difusió ) i de la importància d'aprendre com es comporten les comunitats, quines són les normes no escrites i fer-les servir bé. A més també ens va explicar quines són les pitjors pràctiques del seu ús: tenir en compte els 'favorits', atès que són públics; la importància de citar les fonts i no convertir-se en un 'ninja 2.0', és a dir, no desaparèixer un cop aconseguit un objectiu concret.

Tot seguit i des de França, el Sr. Samuel Gil, fisioterapeuta, osteòpata i editor del blog "Soy Paciente de Samu" va presentar la ponència "Un blog Fisio-TERAPÈUTIC", on explicava la seva experiència personal amb els blogs, els quals creu que poden ser una eina terapèutica més. D'acord amb el Sr. Gil, un 52% dels pacients empren internet per buscar informació sobre la seva patologia i és en aquest marc que els professionals sanitaris, en aquest cas els fisioterapeutes, els hi hem de poder donar una informació necessària, útil i de qualitat; si ho aconseguim augmentarà el coneixement dels pacients sobre la seva malaltia, millorarà la seva presa de decisions, incrementarà l'adherència d'aquest al tractament i farà que la seva sensació d'ansietat a causa de la por que li pugui provocar la malaltia, disminueixi.

Posteriorment, la Sra. Mónica Mariñas, magíster en Activitat Física i Salut a la UEM (Universidad Europea de Madrid) i llicenciada en Fisioteràpia per la UCV (Universidad Central de Venezuela), va presentar, des de Veneçuela, la conferència "Valoració de la condició física funcional a través de la Freqüència Cardíaca de Recuperació (FCR) en dones amb malaltia cardiovascular que han participat en un programa d'exercici físic protocol·litzat (Programa ambulatori de rehabilitació cardíaca)". La senyora Mariñas ens va explicar que les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort en la dona a nivell mundial; malgrat això, les investigacions dedicades a les malalties cardiovasculars femenines han estat marginades. Per aquests dos motius es va decidir realitzar una investigació que accedís a determinar l'ús de la FCR com a paràmetre que permetés valorar la capacitat física de les dones amb malaltia cardiovascular, raonant que la FCR és una mesura associada amb la regulació del sistema nerviós autònom, considerada com un poderós i independent indicador de mortalitat per totes les causes en adults sans i amb condicions especials de salut. D'acord amb l'estudi, la FCR és un marcador diferent de la capacitat aeròbica, que ofereix un pronòstic de millora de la condició física de les dones amb malaltia cardiovascular, independent del consum màxim d'oxigen.

Després de la segona pausa, es va iniciar, des de Xile, la conferència "Exercici adequat i dosificat en xarxa a nivell mundial per a les malalties cròniques al llarg dels anys", a càrrec del cinesiòleg de la Universitat de Xile, docent clínic i director executiu de Kinesicwork, Sr. Sergio Zúñiga, que va explicar el desenvolupament d'una aplicació anomenada XEA (exercici adequat i dosificat) que permet atendre a milers de persones de forma ordenada, amb múltiples malalties cròniques o disfuncions a un baix cost. La prescripció de l'activitat física amb el XEA es realitza a través d'una fitxa electrònica modificable i imprimible en qualsevol punt de la xarxa que el pacient utilitza en forma física mentre realitza la seva rutina d'exercici. D'acord amb el Sr. Zúñiga "el fet de prescriure energia ordenada i mesurable cap als teixits a través de l'exercici obre insospitables camps d'investigació i desenvolupament per a la nostra professió que, fins al moment, està marcada per una dificultat en el mesurar què fem i explicar què som".

Seguidament i des de Mèxic, es va presentar la ponència "Fisioteràpia 2.0 en un país en desenvolupament", a càrrec de la Sra. Iztel Guadalupe Ahumada, llicenciada en Teràpia física i Rehabilitació i fisioterapeuta de l'Instituto Mexicano del Seguro Social. La ponència va abordar dos aspectes: la Fisioteràpia 2.0 en un país en desenvolupament i la Fisioteràpia avançada en les institucions governamentals a Mèxic. D'acord amb la Sra. Ahumada, la Fisioteràpia 2.0 és una forma de comunicació i d'aprenentatge a través de mitjans digitals que s'empra per ensenyar als pacients a exercitar alguns exercicis, però també és un mitjà de divulgació científica i retroalimentació de la nostra praxi diària. La Fisioteràpia 2.0 redueix despeses i maximitza resultats. En el cas de Mèxic, ateses les circumstàncies del país, la Fisioteràpia 2.0 és la porta d'entrada a la Fisioteràpia avançada.

L'última ponència de la Jornada ens va portar als Estats Units i va ser a càrrec del Sr. Luis Fernando Prato, fisioterapeuta, especialista certificat en ortopèdia, en esports per l'American Board of Physical Therapy Specialties (ABPTS), i en enfortiment i condicionament físic, que ens va presentar la conferència "Maneig integral de rehabilitació del pacient amb reconstrucció del lligament creuat anterior. ¿Com obtenir bons resultats a través de la col·laboració, l'ús de l'evidència, l'ús de guies clíniques i la individualització dels plans de tractament?". El trencament del lligament creuat anterior (LCA) és una de les lesions més estudiades recentment i encara hi ha molta variabilitat en les tècniques de rehabilitació. Les investigacions fins avui dia s'han concentrat en la prevenció de la lesió, les càrregues en el lligament, els factors biomecànics i, més recentment, en el retorn segur a l'esport. L'objectiu de la ponència del Sr. Prato va ser ressaltar la importància d'un maneig integral, comprensiu i en equip en la rehabilitació del pacient amb reconstrucció del LCA, explicar com usar guies de rehabilitació basades en l'evidència, des del maneig preoperatori, el maneig immediat després de la cirurgia, i el maneig en les fases intermèdies i en les fases de retorn a l'activitat, i va fer èmfasi en què el fisioterapeuta ha de ser el professional que avaluï els criteris per avançar d'una fase a una altra en la rehabilitació i, especialment, ha d'influenciar la decisió de retorn a les activitats, amb una avaluació de la quantitat i qualitat de moviment. Va assenyalar que "el treball de col·laboració del cirurgià, el fisioterapeuta, l'entrenador atlètic, l'especialista en enfortiment i condicionament físic, i el pacient, fins a obtindre el millor patró de moviment funcional, ajuda tant al retorn l'esport així com en la prevenció d'una futura lesió".

Finalment, el Sr. Ramon Aiguadé, tresorer del CFC, va fer la cloenda de la Jornada. Va voler felicitar a tots els ponents per la seva desinteressada col·laboració i per la qualitat de les seves ponències, i va animar als fisioterapeutes a participar i a compartir amb nosaltres la propera edició de la Jornada: Fisioteràpia, TiC i 2.0, un esdeveniment global que ens ajudarà a conèixer-nos millor, evolucionar en la nostra professió i a interactuar fent servir allò que ens uneix, la Fisioteràpia.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×