Endavant el Pla Estratègic i aprovat el pressupost per al 2016 del CFC
Publicada el 19/11/2015
L'Assemblea del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, reunida ahir al vespre a la seu barcelonina, va aprovar per unanimitat el pressupost del proper exercici econòmic, alhora que va ser l'escenari de la presentació del Pla estratègic per a l'any 2016. La dignificació continuada de la Fisioteràpia, una campanya contra l'intrusisme professional, la proposta d'un pla pilot que permeti derivar determinats pacients dels CAP als fisioterapeutes i l'augment de la dotació pressupostària destinada a la recerca, són algunes de les línies de treball que han de constituir els fonaments de l'activitat del Col·legi al llarg de l'any que ara tot just començarà. La congelació de la quota col·legial (per cinquè any consecutiu) va ser un altre dels punts aprovats ahir: la quota queda en 163€ anuals.
Econòmicament, el Pla estratègic es nodreix, d'una banda, de la partida destinada pressupostàriament per al 2016 i, d'una altra, d'un important romanent de l'exercici 2014. Pel que fa a la quantia total del pressupost, és de 1.659.006,40€. En el pressupost hi destaquen aspectes com són: el manteniment dels ajuts de formació, l'augment dels ajuts a la recerca, l'increment de la partida destinada a col·laborar amb els municipis, la gratuïtat de les jornades per a tots els col·legiats, l'oferta de més seminaris tècnics i conferències gratuïtes per a totes les seccions i una aposta ferma i decidida per la difusió de la Fisioteràpia al conjunt de la societat.
Algunes de les línies de treball que conté el Pla estratègic per al 2016 ja han estat encetades els darrers mesos, d'acord amb el mandat de l'assemblea anterior, celebrada el juny. Pel que fa a la dignificació de la professió, la idea és constituir grups de treball en diferents àmbits, com el recentment creat Grup de Treball de Mútues de Salut, amb l'objectiu de buscar i proposar un pla de treball que concreti accions que puguin millorar les condicions contractuals dels centres concertats amb les mútues. El degà del CFC, Manel Domingo, segons va dir ahir en l'assemblea, creu que aquests Grups de Treball poden ser eines molt útils a l'hora d'avançar i lluitar contra "la precarietat laboral", per exemple. I encara va afegir que, "estem obligats, com a mínim, a estudiar i mirar si trobem algunes fórmules adequades que permetin dignificar les retribucions als professionals".
Pel que fa a la campanya contra l'intrusisme, un dels primers passos que ja s'ha fet ha estat el d'emprendre diverses accions en l'àmbit jurídic, alhora que està previst demanar diversos dictàmens jurídics en relació a assumptes com: la Fisioteràpia veterinària, la invasió de competències per part de determinats llicenciats d'INEF i la relació amb Mútues de Salut i Mútues de Trànsit.
En relació a les línies que aniran a càrrec del pressupost corresponent al 2016, un dels fets destacats és l'augment important de la dotació econòmica que es destinarà a la formació, la recerca i a la Revista Científica. En paral·lel, també s'augmenta la dotació pressupostària destinada a l'edició de la Revista Científica, de la qual el passat mes de novembre va sortir publicat l'últim número. En paraules del coordinador de la publicació i tresorer del CFC, Ramon Aiguadé, "des del Col·legi creiem que cal fer un esforç per fomentar l'afany de recerca de tots els col·legiats i potenciar la Revista Científica fins a convertir-la en un referent científic no tan sols per als fisioterapeutes, sinó també per a tots els col·lectius professionals que tenen a veure amb la salut a tot el món". És per aquest motiu que la Revista Científica, a partir de 2016, s'editarà en català, castellà, i anglès.
La recerca de complicitats amb la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya torna a ser, un altre any, un dels objectius prioritaris de l'actual Govern del CFC. En el 2016, es preveu que els representants del Col·legi i de Salut formalitzin la signatura del conveni d'acreditació sanitària, que ja s'ha redactat i acordat entre les parts. El principal objecte del conveni no és cap altre que "la delegació per part del Departament de Salut a favor del CFC de la realització de determinades funcions públiques pròpies d'aquest Departament en matèria de determinades autoritzacions de les consultes de Fisioteràpia de Catalunya", segons l'acord al qual s'ha arribat.
En aquesta mateixa línia, el CFC treballa en una proposta de Pla pilot (pactat amb el Departament de Salut) que hauria de permetre que els metges de família, des dels Centres d'Assistència Primària (CAP), poguessin fer derivacions de determinats casos directament als fisioterapeutes. Seria el cas, de la lumbàlgia i l'MPOC, per exemple.
De cares a l'any vinent, el Col·legi mantindrà la seva habitual aposta per la responsabilitat social corporativa. Més enllà de les xerrades que s'organitzen, a través d'ajuntaments de Catalunya, sobre higiene postural en centres d'educació primària, està previst que al 2016 s'iniciï una campanya divulgativa i itinerant de Fisioteràpia respiratòria, impulsada per la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria del CFC i en la qual s'espera comptar amb la implicació i participar dels col·legiats.
Encara en qüestions de responsabilitat social, tot i que ja fa anys que el CFC col·labora en diversos projectes solidaris, allò que a partir d'ara s'intentarà és posar en marxa programes solidaris que també apropin la Fisioteràpia a persones necessitades dels nostres entorns més pròxims. D'aquí que ja s'hagi engegat un projecte de cooperació pilot a Sant Boi de Llobregat –amb la col·laboració de Fisios Mundi– per tractar gratuïtament persones amb seqüeles físiques per AVC (Accident Vascular Cerebral) i que no poden pagar-se el tractament.
El secretari del CFC, Gabriel Liesa, creu que amb aquesta iniciativa "mirem de donar suport a persones en risc d'exclusió social que viuen ben a prop nostre, quan fins ara les campanyes solidàries que fèiem sempre s'havien enfocat a ajudar persones de països subdesenvolupats". En opinió de Liesa, "a partir d'ara, la idea és seguir impulsant campanyes d'aquest tipus tant fora com dins del país".
La potenciació de la comunicació externa i interna del CFC i la potenciació de les eines TIC i 2.0, amb la idea de cohesionar els professionals i donar a conèixer la Fisioteràpia entre la societat, són altres dels reptes marcats per a l'any vinent.
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio