Informació al respecte de la sol·licitud del certificat de penals per treballar amb menors per part de l'Administració

Publicada el 22/01/2016

Us informem que arran de la modificació, el passat més d'agost, de la Llei del Menor, la Direcció general d'Ordenació i Regulació Sanitàries està fent arribar als centres sanitaris autoritzats pel Departament de Salut així com als CDIAP i federacions esportives, un escrit pel qual informa que "serà requisit per a l'accés i exercici a les professions, oficis, i activitats que impliquen contacte habitual amb menors, no haver estat condemnat per sentència ferma per un delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com tràfic d'éssers humans. A aquest efecte, qui pretengui accedir a aquestes professions, oficis o activitats haurà d'acreditar aquesta circumstància mitjançant l'aportació d'una certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals". Fins que no entri en funcionament el Registre Central de Delinqüents Sexuals, la certificació serà emesa pel Registre Central d'Antecedents Penals.

En tant que la nostra és una professió susceptible de tenir contacte amb menors, us comuniquem quins són els supòsits a tenir en compte:

  • En cas d'accés a llocs de treball que impliquin contacte habitual amb menors posterior al 18 d'agost del 2015 és necessària la certificació, que és requisit imprescindible per a tots aquells professionals que vulguin accedir a un lloc de treball a partir d'aquesta data.
  • En cas d'exercici de llocs de treball des d'abans del 18 d'agost del 2015, que impliquin contacte habitual amb menors es consideren les possibilitats alternatives següents:
    • La declaració responsable del treballador de no haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans, i l'autorització a l'entitat per tal que ho verifiqui davant del Registre central de delinqüents sexuals, en cas que aquesta ho consideri necessari.
    • Que el treballador faciliti a l'entitat la certificació negativa del Registre central de delinqüents sexuals o que autoritzi l'entitat a demanar-la.
    • Que mitjançant la corresponent instrucció, circular o ordre l'entitat reguli l'obligació d'informar totes les persones del que preveu l'apartat 5 a l'article 13 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, així com l'obligació d'informar l'entitat de la persona condemnada per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans, per tal que l'entitat realitzi les actuacions necessàries que garanteixin el compliment de la Llei.

El certificat de penals, a Catalunya, només es pot obtenir a les oficines del Ministeri de Justícia a Barcelona (carrer Garcilaso, 123), fet que ha provocat llarguíssimes cues atès que el sanitari no és l'únic col·lectiu afectat per aquesta mesura.

De totes maneres, el Ministeri de Justícia ha afirmat ara que també es pot fer la sol·licitud en altres llocs tals com la delegació del govern, subdelegació, ajuntaments i altres oficines de l'Administració.

Per tal de poder donar resposta a les preguntes generades sobre la interpretació d'aquesta Llei, us informem que el Departament de Salut ha habilitat un servei per a atendre-les a través del telèfon 061 CatSalut Respon.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×