La Comissió d'Acupuntura ens ofereix un Seminari Tècnic sobre el tractament de la patologia lumbar amb acupuntura neurofuncional

Publicada el 29/11/2016

Com es habitual, les comissions del CFC ofereixen periòdicament seminaris formatius per als fisioterapeutes col·legiats. Aquest cop va ser el torn de la Comissió d'Acupuntura, que va organitzar el passat 29 d'octubre una ponència matinal gratuïta a la seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. 

La xerrada va tractar sobre el 'Tractament de la patologia lumbar amb acupuntura neurofuncional' i va ser a càrrec del Raül Guzmán, membre de la Comissió d'Acupuntura del CFC i fisioterapeuta, osteòpata i acupuntor del centre Osteopunt de Lleida.

La ponència va girar, sobretot, al voltant de l'evidència científica disponible sobre l'acupuntura neurofuncional, bases i efectes neurofisiològics de la mateixa i esquemes de tractament, sempre en funció dels objectius que aquesta teràpia pretén assolir davant la presència de patologia lumbar.

Un altre ítem essencial de la xerrada va ser refrescar la importància de l'exploració en Fisioteràpia, vital per localitzar i determinar precisament la lesió i poder aplicar correctament i efectivament l'acupuntura neurofuncional; i també recordar que en moltes ocasions acupuntura i Fisioteràpia són complementàries i han d'utilitzar-se de forma simbiòtica en el tractament de trastorns neuromusculoesquelètics.

Seguidament, un cop explicats i debatuts els ítems mencionats anteriorment, es va passar a aspectes més pràctics i, per parelles, es va realitzar l'exploració física prèvia al tractament de la patologia lumbar. Es van explicar els tests més senzills i efectius per a la seva avaluació i signes i símptomes indicatius d'alteració músculo-articular de la columna lumbar. També es van presentar casos clínics reals i la seva resolució i tractament en base als coneixements adquirits durant el seminari, així com protocols de tractament per a patologies derivades de la lumbàlgia crònica.

A la cloenda de la sessió, la majoria ens vam lamentar que la ponència no hagués pogut durar més, ja que solament va ocupar un matí i els conceptes explicats eren molt interessants. Afortunadament, es va entregar el dossier de la ponència als assistents permetent que cadascú, pel seu compte, pogués aprofundir en l'acupuntura neurofuncional. 

Pel que fa a aspectes positius a destacar s'ha de mencionar la claredat explicativa, l'estricte rigor científic i l'objectivitat que caracteritzen en Raül Guzmán, que van marcar el desenvolupament de la sessió informativa i va facilitar molt la comprensió dels conceptes explicats. 

També cal remarcar que els assistents es van presentar molt participatius, generant un seminari molt actiu i dinàmic sense espai per a l'avorriment.

Comissió d'Acupuntura

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×