Tret de sortida a la campanya divulgativa i itinerant de Fisioteràpia respiratòria del CFC

Publicada el 19/02/2016

La campanya d'higiene nasal del CFC ja és una realitat. Una conferència celebrada ahir a la seu col·legial a càrrec de la Sra. Inma Castillo, coordinadora de la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria del CFC, va servir perquè la vicedegana del CFC, Sra. Mònica Rodríguez, donés el tret de sortida al que està cridat a ser un dels grans projectes col·legials d'aquest 2016: la campanya divulgativa i itinerant de Fisioteràpia respiratòria.

La Sra. Castillo va presentar una xerrada basada en tres grans eixos: l'objectiu de la campanya, com es realitza una bona higiene nasal i la seva evidència científica.

Si primer –i ja fa uns anys- va ser la higiene postural que vam portar als centres escolars catalans, ara encetem un nou projecte destinat als nostres infants: la importància d'una bona higiene nasal, una rutina molt important per evitar complicacions respiratòries futures que solen ser motiu de nombroses consultes mèdiques i culpables d'un excessiu ús de medicaments.

Seguidament es va explicar com es realitza una correcta higiene nasal, un tractament simple, segur i ben tolerat tant en nens com en adults, que cal realitzar de forma diària. Ha de constar d'una correcta irrigació de solució hipertònica (dutxes nasals), acompanyada de tècniques de desobstrucció rinofaríngia retrògrada (DRR). La combinació d'ambdós procediments comporta un gran benefici en la desobstrucció de secrecions de les vies respiratòries altes i ajuda a la seva hidratació i humidificació.

Finalment, es va parlar de l'evidència científica que hi ha al respecte, que és molta, apuntant que hi ha escassa literatura en què es parli d'efectes adversos de la higiene nasal.

Per a aquesta campanya que ara tot just s'inicia, i que espera comptar amb el suport de l'Administració, s'ha elaborat un videoconsell, un tríptic divulgatiu i un pòster per repartir a escoles, farmàcies, centres de salut, etc. en els quals s'explica què és la higiene nasal, com realitzar-la i quins són els seus beneficis.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio