La importància del binomi activitat física i dieta equilibrada per prevenir l’ictus

Publicada el 27/10/2017

Avui aprofitem el ressò que provocarà el #DiaMundialIctus per insistir-hi: l’ictus no té miraments, afecta homes i dones, una de cada sis persones en patirà un al llarg de la seva vida. És l’equivalent a un infart de cor però al cervell, una ràtzia tan devastadora com evitable, i per això, amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, que es commemora aquest diumenge 29 d’octubre, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya recorda la importància del binomi activitat física i dieta equilibrada.

No ens cansarem de dir-ho: un exercici accessible a tothom i molt recomanable és caminar. Caminant trenta minuts diaris a pas moderat combatem el sedentarisme; millorem el nostre sistema cardiovascular, i evitem el sobrepès, la hipertensió arterial i la hipercolesterolèmia, que poden provocar-nos accidents cardiovasculars i cerebrovasculars.

Quins són els símptomes visibles

Si algú presenta debilitat, entumiment o paràlisi d’una part del cos; si té dificultats per parlar o entendre el que li diem; si pateix una pèrdua sobtada de visió, total o parcial, o si hi veu borrós; si té vertígens, problemes d’equilibri o descoordinació de moviments; si pateix mal de cap molt intens i sobtat, sense raó aparent, i diferent de l’habitual; o si té dificultat en la marxa, inestabilitat o incapacitat per caminar. Tot això poden ser símptomes d’un ictus imminent.

Què fer si detectem els símptomes

Que la persona aixequi els dos braços: si no en pot elevar un o ho fa però dèbilment, perill. Que somrigui: si la comissura dels llavis es torça cap a un dels costats, atenció. Assenyaleu un objecte i pregunteu-li què és: si canvia l’ordre de les síl·labes o ho pronuncia malament, no perdeu més temps i truqueu al 112. I mentre espereu el personal sanitari, afluixeu-li la roba i deixeu-li espai perquè pugui respirar, que reposi.

Per evitar arribar a aquests extrems, insistim: cal controlar d’acord amb el metge la tensió arterial i el colesterol i tenir present el binomi dieta equilibrada i activitat física, deixant de banda el tabac i l’alcohol.

Prevenir, tractar, recuperar

També recordem que, com a professionals sanitaris que són, els fisioterapeutes poden treballar amb el pacient la programació d’una sèrie d’exercicis terapèutics per prevenir els ictus, així com tractar els símptomes o ajudar a la recuperació en cas d’haver-ne patit.

Des del primer moment

Com és obvi, el tractament en Fisioteràpia variarà en cada pacient. Però cal insistir que la intervenció del fisioterapeuta des del primer moment és molt important per aconseguir una correcta postura del pacient al llit; per treballar les diferents postures que poden millorar el to muscular i per incrementar l'estimulació sensorial.

Un cop el pacient ja està estabilitzat, el fisioterapeuta enfocarà la seva intervenció a millorar les reaccions d'equilibri, transferències bàsiques, reeducació de la marxa i l'estimulació de les activitats diàries.

En qualsevol cas i com sempre diem, consulteu el vostre fisioterapeuta de confiança.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×