La Comissió d'Acupuntura del CFC celebra la seva 5a Matinal

Publicada el 28/02/2017

Com és habitual en els darrers anys, la Comissió d'Acupuntura del Col·legi va organitzar la V Matinal d'Acupuntura, que va tenir lloc el 28 de febrer a la seu del CFC.

La jornada va comptar amb una gran assistència, posant a prova les recents renovacions de la sala d'actes i confirmant el salt de qualitat que cada any s'intenta aconseguir des de la Comissió. L'esdeveniment va comptar, aquest cop, amb 3 exposicions de 45 minuts i 2 presentacions ràpides de 15 minuts, sent així més curta que en d'altres anys.

La Matinal va ser inaugurada per la Núria Coral, vocal de la Junta de Govern del Col·legi de Fisioterapeutes, qui va introduir els ponents i va agrair als assistents el gran interès que van mostrar. Acte seguit es va presentar a Nerea Huarte-Mendicoa, membre de la Comissió, encarregada de la moderació i que faria d'enllaç entre les diferents exposicions.

La primera xerrada va anar a càrrec del Dr. Ishar Dalmau, metge acupuntor de gran recorregut dins del món de la investigació tant mèdica com d'acupuntura i professor associat de les Escoles Universitàries Gimbernat. Precisament, la seva exposició va tractar sobre les bases neurofisiològiques dels mecanismes d'acció de l'acupuntura, posant de manifest, amb evidència científica, el motiu pel qual les agulles produeixen els efectes que tots coneixem i la necessitat que existeix de seguir investigant al respecte per permetre l'evolució d'aquesta teràpia i obtenir una comprensió més profunda i racional de la mateixa.

Seguidament va presentar-se Marc Raventós, fisioterapeuta, acupuntor i osteòpata amb dilatada experiència professional i director del centre de Fisioteràpia Fisiomarc, a Sant Cugat. La seva ponència va girar entorn de l'acupuntura energètica amb pocs punts, que posa de manifest la necessitat d'entendre molt bé què li passa a l'organisme per  tractar-lo sense haver de recórrer sempre a les ‘fórmules d'acupuntura'. Malauradament, la seva exposició contenia tants conceptes que va quedar escapçada per manca de temps i no es van poder presentar casos pràctics per acabar de comprendre les seves explicacions. 

Després es va fer una petita pausa per, a continuació, recomençar amb Raúl Guzmán, fisioterapeuta, acupuntor i osteòpata del centre Osteopunt, a Lleida, i membre de la Comissió. La seva va ser una presentació ràpida sobre l'evidència científica disponible per al tractament de la cervicàlgia amb acupuntura, investigació que va deixar patent l'enorme dificultat que encara existeix per trobar una quantitat significativa d'estudis de qualitat i amb una metodologia sòlida dins del món de la MTC. De fet, part de la presentació va estar dirigida a estimular la nostra professió a fer més recerca i investigació en acupuntura i, així, incrementar la seva reputació dins de les ciències mèdiques.

A continuació va ser el torn d'Alícia Buxedas, de l'Hospital de Figueres, que va presentar un projecte sobre teràpia combinada de Fisioteràpia i acupuntura per al tractament de la incontinència urinària femenina. Es tractà d'un estudi deiu seriós i amb gran rigor científic que va posar de manifest que la Fisioteràpia i l'acupuntura funcionen molt bé juntes i que, en molts casos, haurien d'estar sempre associades en el tractament de certes patologies. Va resultar una ponència molt enriquidora.

Finalment va ser el torn d'en Guillem Suárez, membre de la Comissió, qui va presentar ràpidament el projecte de fi de màster realitzat juntament amb el seu company Ivan Villaplana qui, per diverses raons, no va poder assistir a la Matinal. El treball consistí en un estudi pilot de petita mida per observar l'efectivitat de l'electroacupuntura i la craniopuntura de Yamamoto en la malaltia de Parkinson. L'estudi se centrà en pocs punts però potents, l'efecte dels quals sobre els ganglis basals ha estat demostrat amb evidència científica molt sòlida. Sense dubte, un estudi amb un enorme potencial.

Un cop fetes totes les presentacions Josep M. Charles, membre de la Comissió, va fer una petita incisió sorpresa per comunicar que havia estat convidat a la Xina per fer una sèrie de xerrades sobre l'ús de ventoses a Europa i com es desenvolupa el cupping amb conceptes més occidentals. També va fer una crida als ponents, assistents i lectors d'aquest article per demanar l'aportació de casos personals i reunir quantes més dades millor per ajudar en aquestes futures exposicions.

Finalment el propi Josep M., en substitució del coordinador Tomàs Tegiacchi, absent per motius personals, va iniciar la cloenda amb una taula rodona amb tots els ponents i el públic per aclarir els dubtes i preguntes que van anar sorgint al llarg del matí.

En acabar, es va agrair de nou als assistents la seva presència i se'ls va animar a formar part de la Comissió de fisioterapeutes acupuntors, per així fer créixer el nostre sector i aconseguir un major desenvolupament dins del CFC. De la mateixa manera, també volem agrair a l'empresa Agupunt (líder del sector de l'acupuntura) la seva estreta col·laboració en el desenvolupament de la Jornada.

Guillem Suárez Salas
Comissió d'Acupuntura

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio