Perseguint l’intrusisme: professionalitat, detectius privats i tot el pes de la llei
Publicada el 17/05/2018
Vetllar per la professió i pels fisioterapeutes col·legiats també vol dir perseguir qui es fa passar per un de nosaltres sense ser-ho. Una persecució que no és tant per evitar una competència deslleial, que també, sinó sobretot pel bé de la salut pública, acció que també dignifica la professió.
Els professionals sanitaris que tenen els coneixements, la preparació i l’experiència per impartir Fisioteràpia són els fisioterapeutes, així de senzill. Per això fa anys que el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya treballa proactivament i amb lupa contra l’intrusisme, a través del Departament Professional i l’Assessoria Jurídica del CFC.
En el moment d’escriure aquest article, per exemple, s’estan dirimint als jutjats vuit querelles interposades pel Col·legi després del prescriptiu seguiment mitjançant investigadors privats que aporten les proves necessàries.
Un dels casos denunciats és el d’una persona que sense disposar del títol habilitant es presentava als pacients com a fisioterapeuta i feia tractaments de tot tipus, manipulacions de columna incloses. Una altra persona, també sense el títol, es presentava als pacients com a fisioterapeuta i iniciava tractaments sense valoració ni anamnesi. Un tercer exemple és el d’una persona sense títol que es feia passar per fisioterapeuta, facturant amb el nom d’una altra persona, i arribant a l’extrem de tenir alumnes en pràctiques.
En la majoria de casos, el Col·legi presenta denúncia. És a dir, posa el cas en coneixement del Ministeri Fiscal, que és finalment qui decideix si acusar o no l’infractor.
Si la denúncia no prospera, s’estudia si posar la querella, fórmula amb la qual és el CFC qui fa l’acusació. S’hi acompanyen les proves que aporten els investigadors privats que contracta el Col·legi, que poden arribar a fer-se passar per malalts, en mans dels presumptes infractors, per recopilar així les proves necessàries. L’investigador privat fa després un informe on detalla l’experiència i adjunta les proves. I arribarà a actuar de testimoni al judici, si s’escau.
Truqueu al Departament d’Intrusisme
El Col·legi té les portes i els telèfons oberts per atendre tots els pacients i col·legiats que necessitin denunciar casos similars, a través del Departament d’Intrusisme de l’Àrea de Desenvolupament Professional i Atenció Col·legial.
Així mateix, també s’han denunciat al Departament de Salut per a la seva prescriptiva inspecció i avaluació sanitària tots aquells establiments que oferien serveis de Fisioteràpia sense l’autorització pertinent ni les condicions mínimes.
Són casos en què els infractors no només fan tasques pròpies dels fisioterapeutes sense disposar del títol professional habilitant sinó que, a més, desenvolupen tasques corresponents a d’altres professionals de la salut (fet que també s’informa als col·legis professionals corresponents).
Una altra manera de caure en l’intrusisme és la publicitat i la retolació enganyoses, activitats que el CFC també persegueix i denuncia pertinentment a l’Agència Catalana de Consum.
Un exemple recent és el d’una empresa que duia a terme cursos de quiromassatge amb finalitats terapèutiques i cursos d’osteopatia; un altre, és el d’un centre que duia a terme formació de teràpia manual i osteopatia.
També s’han hagut de requerir clíniques i centres sanitaris on s’hi duien a terme pràctiques parafisioterapèutiques, a través de professionals que no tenien la titulació homologada o que brandaven titulacions no reglades i, fins i tot, casos de professionals donats de baixa del Col·legi.
Sumar esforços entre col·legis
Així mateix, el CFC col·labora de forma activa amb la Taula Lletrada Intercol·legial amb l’objectiu de coordinar actuacions conjuntes que afecten a tots els col·legis professionals (intrusisme, transparència, protecció de dades, honoraris...). Es reuneixen un cop al mes, els assessors jurídics de tots els col·legis.