Culmina el curs d’Activitat Física Terapèutica pensat pel CFC per aprofitar al màxim el recurs de l’AFT en Fisioteràpia
Publicada el 28/01/2019
Sempre i quan estiguem en mans de professionals sanitaris, com són els professionals de la Fisioteràpia, moure’ns és terapèutic. En aquest sentit, l’activitat física està esdevenint cada cop més una teràpia fonamental per abordar moltes de les patologies que tracten els fisioterapeutes.
Conscient d’aquesta realitat, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va concebre fa uns mesos un curs bàsic d’Activitat Física Terapèutica (AFT).
El curs, que va culminar aquest dissabte 26 de gener, anava dirigit als col·legiats per fomentar la implementació de la pràctica de l’AFT en tots els entorns on es desenvolupa la Fisioteràpia.
El degà del CFC, Ramon Aiguadé, afirma que tot i haver estat durant anys un camp bastant oblidat pels fisioterapeutes, a favor de la teràpia manual passiva, “l’AFT és el present i el futur, ja que és una de les pràctiques amb més evidència científica”.
De mica en mica, cal anar avançant en l’avaluació i detecció de limitacions en les capacitats físiques i funcionals dels pacients; el disseny i la incorporació de programes d’exercici terapèutic i la capacitació dels fisioterapeutes perquè incorporin l’AFT com un dels eixos principals dels protocols d’intervenció.
I per això es va dissenyar aquest curs, que constava de sis mòduls amb un total de 46 hores lectives, distribuïdes en 30 hores impartides en línia i 16 hores de seminaris pràctics. L’activitat va començar a mitjans de setembre de 2018 i va culminar dissabte passat.
El primer dels sis mòduls del programa era introductori; el segon tractava dels canvis de comportament en relació a l’activitat física; el tercer, de fisiologia de l’exercici; el quart, de l’avaluació de la capacitat funcional; el cinquè, de prescripció de l’exercici terapèutic i el sisè, era la part pràctica.
Seminaris pràctics que van impartir-se comptant amb la col·laboració, el personal docent i les instal·lacions del TecnoCampus de Mataró, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Ramon Llull ‘Blanquerna’, la Universitat de Vic i la Universitat de Manresa. De tal manera que es va mirar de cobrir la major part del territori català.
Aiguadé ha insistit també en que la Junta de Govern del CFC “continuarà apostant per l’Activitat Física Terapèutica”, mirant d’oferir properament encara més hores de formació en aquest àmbit, tant a través dels cursos del Consejo com del propi Col·legi.