La JNME reuneix més de 500 fisioterapeutes per debatre sobre les teràpies contra el dolor
Publicada el 18/11/2019
Tots els actes que organitzem aconsegueixen tenir habitualment una molt bona assistència, però des de que va començar a organitzar-se fa 9 anys, la Jornada de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica desperta un especial interès. Més de 500 fisioterapeutes es van reunir el passat 15 de novembre a l’Hesperia Barcelona Tower per debatre sobre les teràpies contra el dolor. Val la pena destacar que la recaptació de les més de 500 inscripcions es destinarà íntegrament a La Marató de TV3.
Ramon Aiguadé, degà del Col·legi, i Yolanda Sánchez, vocal de la Junta de Govern, van ser els encarregats de presentar una Jornada que va començar amb la ponència d’Enric Sirvent, fisioterapeuta i doctor en Antropologia de la Salut, sota el títol “Stop & Go: Tècniques, evidències, narratives i falses dicotomies en Fisioteràpia”. En les seves paraules, l’Stop & Go és “una reflexió sobre les metodologies i mecanismes que s’utilitzen, en la pràctica diària de la Fisioteràpia, per escollir entre una tècnica o una altra”. Sirvent va defensar “la força de la medicina narrativa, basada en la recerca qualitativa, igual de científica que la quantitativa”.
A continuació, Júlia Jubany amb la ponència “Algunes claus importants per a un bon diagnòstic en Fisioteràpia” va aprofundir en la seva visió sobre l’enfocament, remarcant que “el diagnòstic ha d'estar basat en la "International Classification of Functioning, Disability and Health" (CIF) com un text ordenat i elaborat on s'hi exposen les dades rellevants relacionades amb la patologia/disfunció per la qual aquell pacient ens visita”. Per a Jubany, les dades han d’expressar-se mostrant les relacions de causalitat, sempre sota el punt de vista de qui elabora el text.
Per la seva part, la ponència de Pedro Rubio, fisioterapeuta de Cos Global Fisioteràpia i Osteopatia i professor de l’EU Gimbernat, amb el títol “Valoració i interrelació de les diferents influències en les síndromes de l’aparell locomotor” va exposar la seva visió multidisciplinària en què el diagnòstic passa per analitzar molts més temes més enllà de la biomecànica.
En la quarta ponència del matí, “Diagnòstic de Fisioteràpia basat en moviment”, Ana Gacimartín va subratllar “el canvi de paradigma que s’ha experimentat en la fisioteràpia, on a part d’explorar estructures ara se’ns fa valorar el moviment”. La seva experiència als Jocs Olímpics de Rio i a la Mútua Fremap, li ha servit per demostrar com cal enfocar els diagnòstics amb aquesta visió global i multidisciplinària.
La darrera ponència matinal va ser d’Antoni Morral sota el títol “Efecte placebo: aliat o enemic” en la que defensa que l’efecte placebo “és un fenomen biològic real amb implicacions a la pràctica clínica ja que poden alterar l’eficàcia dels tractaments. El placebo afecta segur la simptomatologia com han demostrat estudis científics i pot ajudar a millorar la qualitat de vida del malalt”.
El torn de tarda de la Jornada va organitzar-se en diverses ponències i debats simultanis, en un format més participatiu, un espai de diàleg i reflexió per debatre i aprendre. Als ponents del matí se’ls hi va unir el doctor Arturo Goicoechea amb “El dolor com a motivació de l'organisme a la inactivitat. Bases biològiques”. La seva ponència recollia els dos components fonamentals de la percepció del dolor: l’avaluació del dany i la motivació de l’individu a una conducta d’alerta-protecció.
Les altres ponències de la tarda van ser la d’Enric Sirvent, “La Fisioteràpia, una disciplina d'èxit. La suma de paradigmes i la tríada corporal”. Pel que fa a les masterclass “Electromiografia. Una eina d'avaluació muscular objectiva. Usos i limitacions”, va ser impartida per Júlia Jubany i “Avaluació del moviment en el Return To Play de les lesions del Lligament Encreuat Anterior”, per Ana Gacimartín.
La Jornada va finalitzar amb l’entrega de premis corresponents als millor expedients acadèmics de l’any i al millor Fisioterapeuta de l’Any, que es realitza mitjançant votació entre els propis col·legiats. Aquest últim va guardonar la feina de Meritxell Egea i Melanie Maibach, en reconeixement a la seva tasca divulgativa en escoles per ajudar a prevenir el mal d’esquena.
Des del Col·legi volem agrair a Agupunt, Alertis Eurogestió, Arnica Ecolab SL, Dasi e Clinic, Ergo-Office i Kyrocream la col·laboració a la Jornada, i molt especialment a Banc Sabadell pel seu patrocini tant de l’acte, com de l’entrega dels premis als millors expedients acadèmics i al Fisioterapeuta de l’any 2019.
Podeu veure algunes imatges de la Jornada aquí