Com pot ajudar la Fisioteràpia oncològica als pacients amb càncer #DiaMundialContraElCancer
Publicada el 04/02/2019
- L’objectiu de la Fisioteràpia és millorar la funcionalitat i la qualitat de vida dels pacients
- La Fisioteràpia no farà que hi hagi menys casos de càncer però sí que pot millorar la qualitat de vida dels pacients
Un de cada tres homes i una de cada quatre dones patiran càncer al llarg de la seva vida. De fet les malalties oncològiques són la segona causa de mort a nivell mundial just darrere de les circulatòries. Per sexes, els més habituals són els càncers de pròstata, pulmó, bufeta, colon i recte, en els homes, i els càncers de mama, colon, úter i pulmó, en les dones.
Més casos però més supervivents
L’augment de l’esperança de vida i les tècniques de detecció precoç fan que any rere any augmenti el nombre d’afectats. A nivell estatal, l’afectació anual és de 200.000 casos i tot indica que en les properes dècades el nombre augmentarà un 70%. Però, alhora, també augmenta l’índex de supervivència gràcies als avenços en els tractaments i als programes de cribratge, que faciliten un diagnòstic precoç.
Qualitat de vida afectada
Patir un càncer altera totes les dimensions de la persona: a nivell físic i emocional, familiar, laboral, social i fins i tot espiritual, tant per la pròpia malaltia com pels efectes secundaris dels tractaments, que afecten la funcionalitat i la qualitat de vida dels pacients. Amb tot, una de les disciplines que poden ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer és la Fisioteràpia.
El paper de la Fisioteràpia oncològica
La Fisioteràpia, en tant que professió sanitària, pot ajudar a les persones amb càncer en totes les etapes del procés oncològic. Fins i tot abans que s’iniciï. Algunes alteracions on la Fisioteràpia pot tenir un paper important són:
- La pèrdua de força provocada per alguns tractaments o l’enllitament.
- La dificultat respiratòria provocada per la malaltia o pels efectes secundaris dels tractaments.
- La incontinència urinària provocada per tractaments com la cirurgia o la radioteràpia.
- L’alteració en la mobilitat articular i el limfedema secundari a la cirurgia i la radioteràpia.
- El dolor.
- L’osteoporosi provocada per alguns tractaments
- Les alteracions d’equilibri i coordinació provocades per alguns tumors i per la quimioteràpia o la radioteràpia
- El cansament.
- Els problemes a la pell i les cicatrius per la cirurgia.
- Quan la malaltia està molt avançada i en el moment, si arriba el cas, de les cures pal·liatives.
Millorar la funcionalitat i la qualitat de vida del pacient
“Segurament no és l’àmbit més conegut, però val a dir que la Fisioteràpia té molt a aportar a les persones que pateixen o han patit una malaltia oncològica”, assegura Carolina Garcia Cabeza, coordinadora de la Comissió d’Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que es commemora cada 4 de febrer.
“L’objectiu de la Fisioteràpia és millorar la funcionalitat i la qualitat de vida del pacient. Sempre treballant en equip amb diferents professionals de la salut i des de l’acompanyament al pacient i les persones del seu entorn”, diu Garcia Cabeza. I afegeix: “No podem fer que hi hagi menys casos de càncer, però sí que podem millorar la qualitat de vida de les persones que el pateixen”.
#DiaMundialContraElCancer