Èxit de la 8a Jornada de Fisioteràpia en Geriatria del CFC, que incloïa una activitat participativa de resolució de casos clínics
Publicada el 29/04/2019
Aquest dissabte 27 d’abril, va tenir lloc a l’Edifici Balmes de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona la 8a Jornada de Fisioteràpia en Geriatria (#CFCgeria), organitzada per la Comissió de Geriatria del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i el CFC, amb el lema “La fragilitat i la prescripció de l’exercici terapèutic en l’envelliment”.
A la inauguració, la vicedegana del CFC, Luciana Moizé, va destacar el fet que la població europea està cada vegada més envellida, cosa que fa “més indispensable que mai la tasca de la Fisioteràpia en geriatria”, motiu pel qual la Junta de Govern dona suport i continuarà fent-ho a les diverses iniciatives formatives de la Comissió de Geriatria.
A més, Moizé va explicar que amb els 164 inscrits a la jornada, el CFC ha arrodonit la xifra recaptada fins ara per al Fons Solidari del Col·legi, que ja arriba gairebé als 2000 euros i amb què a final d’any es farà una convocatòria pública per a projectes de caire social en Fisioteràpia.
La vicedegana va destacar també el fet que la jornada es podia seguir en streaming a través de fisiotv.cat, atès que la intenció de la Junta és aconseguir la màxima difusió de les activitats del Col·legi.
La fisioterapeuta Cristina Rivera, integrant de la Comissió de Geriatria del CFC, va dir que la idea era vertebrar la jornada al voltant d’un tema principal que, en aquesta ocasió, va ser l’exercici terapèutic en el tractament de la fragilitat. I en aquest sentit es va concebre el programa, que incloïa les ponències “Entenent la fragilitat”, de la doctora Laura Mónica Pérez, i “Abordatge fisioterapèutic de la fragilitat en persones adultes grans”, de la doctora Erika Cyrus.
Pérez va posar èmfasi, entre altres coses, en la necessitat d’apoderar les persones tot portant-les a un canvi de vida saludable que inclogui l’activitat física terapèutica i en l’atenció centrada en la persona. Cyrus, per la seva banda, va destacar la importància de l’exercici terapèutic progressiu en pacients adults grans: “perquè els resultats que obtindrem, l’augment de la capacitat física del pacient, no serà un miracle: el miracle és la Fisioteràpia”.
Tot seguit va arribar el torn del #MeetFisioGeri, l’activitat participativa de resolució de casos clínics, que van dirigir Rivera i Cyrus i que va comptar amb el feedback constant dels assistents, mitjançant una plataforma d’internet que permet votar i, per tant, decidir en temps real cap on enfocar el tractament en els casos clínics presentats.
Segons Rivera, va resultar encara “millor del que esperàvem”, “l’experiència, el nivell i la facilitat de comunicar de la doctora Erika Cyrus van fer molt fàcil la conducció” d’aquesta activitat multitudinària i central de la jornada, que va ser un gran èxit.
A la tarda, els assistents es van dividir en quatre grups per assistir cadascú a dues masterclass de les quatre que oferia aquesta #CFCgeria: “Trencant patrons de comportament sedentari, un gran repte en geriatria”, impartida per la fisioterapeuta Mireia Solà; “L’art com a eina rehabilitadora, de comunicació, d’acompanyament emocional i d’autonomia”, impartida per l’educadora social Sílvia Fernández; “Exercici terapèutic en fragilitat”, impartida per la pròpia Cyrus, i “Dinàmiques grupals”, impartida per la fisioterapeuta Esther Masjoan.
Cristina Rivera va clausurar la jornada i, en nom de la Comissió de Geriatria del CFC, va donar les gràcies a totes les persones implicades en l’organització d’aquesta #CFCgeria i a totes les participants, així com al propi Col·legi pel seu suport a les iniciatives de la Comissió.
Ja tenim posada la mirada en les properes jornades, el 15 de juny, la Jornada Transpirinenca que tindrà lloc a La Seu d’Urgell, i el 13 de juliol, la Jornada de l’Eix Tranversal, a Girona. Estigueu atents, que en el transcurs d’aquesta setmana us podrem donar més detalls d’ambdues activitats.