Observatori de Gènere: dues enquestes que ens permetran conèixer la realitat del col·lectiu: Participa-hi!

Publicada el 21/02/2020

A continuació us presentem el resultat de l’enquesta que va preparar l’Observatori de Gènere amb la qual es pretenia valorar la situació del nostre col·lectiu en relació amb la igualtat de gènere i detectar possibles desigualtats. L’Observatori de Gènere és un òrgan assessor del Col·legi que té per objectiu lluitar per l’equitat i contra la desigualtat de gènere, l’assetjament i la discriminació dins del col·lectiu de la Fisioteràpia.

L'índex de resposta de l'enquesta ha estat molt baix. Per a la nostra anàlisi, aquest fet limita la validesa de les dades proporcionades i pot portar-nos a subestimar problemes dins del nostre col·lectiu. Així doncs, proposem realitzar una interpretació amb cautela dels resultats que us presentem.

Ens complau saber que les persones que van respondre l'enquesta coneixen conceptes com ‘feminisme’ i ‘igualtat de gènere’. En canvi, altres definicions no són del tot clares per al col·lectiu. Un exemple d'això és el baix coneixement del concepte ‘perspectiva de gènere’, que ens porta a considerar les diferències entre dones i homes en un àmbit o activitat per a l'anàlisi, disseny i execució de polítiques i, en el nostre cas específic, la presa de mesures per a una atenció en salut que tingui en compte aquestes diferenciacions.

També són significatives les situacions de desigualtat, les dificultats o diferències de gènere en la professió, els problemes de conciliació i els casos d'assetjament sexual o per raó de sexe, que es reflecteixen en les respostes.

Però, com hem comentat anteriorment, es necessita una mostra més àmplia per obtenir resultats que s'aproximin a la realitat de manera més fidel.

Considerem prioritari, per tant, fer més esforços i, per consolidar la informació recollida en aquesta enquesta, ens proposem seguir treballant en el tema, i ho farem a través d'un estudi mixt que pretén investigar la prevalença de situacions sensibles en la relació professional-pacient en l'exercici de la professió, a més de recollir les experiències de fisioterapeutes sobre aquests temes.

Per aquest motiu, proposem la realització d'una nova enquesta com a tècnica de recollida de dades per a la part quantitativa de l'estudi. El seu propòsit és conèixer la prevalença amb la qual fisioterapeutes de Catalunya experimenteu comportaments sexualment inapropiats per part de pacients, així com establir quins són els factors en l'entorn personal, professional, del pacient i ambiental que augmenten el risc d'experimentar aquest tipus de situacions; així com conèixer les estratègies que empreu com a resposta a aquests episodis. Serà decisiu, per tant, comptar amb més suport per part vostra.

També us recordem que amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 de març), l’Observatori de Gènere del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya organitza la Jornada Salut i Gènere, que tindrà lloc el proper 5 de març a la tarda a la seu col·legial de Barcelona i té per objectiu introduir la relació indivisible entre la salut i el gènere, entre el nostre col·lectiu.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×