La Jornada NME arriba a la seva 10a edició analitzant l’abordatge del dolor i reivindicant el paper de la fisioteràpia en l’atenció primària
Publicada el 30/11/2021
Prop de tres-cents professionals es van reunir el passat 26 de novembre a la 10a Jornada de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica a l’hotel Hilton Diagonal Mar Barcelona, per tal de debatre al voltant de les darreres tècniques en l’abordatge de diferents tipus de dolor de la mà d’experts en la matèria.
La Jornada NME es va poder celebrar de manera presencial, després d’un any de parèntesi obligatori per la pandèmia. Aquest punt de trobada de la professió té el clar propòsit d’analitzar un àmbit clau per a la fisioteràpia.
Per a Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, “la Jornada és una ocasió magnífica per reivindicar la fisioteràpia i el seu paper en el sistema de salut. Necessitem que hi hagi una concepció multidisciplinària en l’abordatge del dolor que permeti la derivació directa del pacient cap a la fisioteràpia. És el que necessita una gran part de la ciutadania. La fisioteràpia és una eina que combat el dolor i millora la qualitat de vida dels ciutadans, però també una eina d’estalvi per al sistema de salut”.
La Jornada es va estructurar en una sessió matinal amb cinc ponències. La primera va ser a càrrec Begoña Capilla i portava per títol Dolor a la planta del peu. De l’evidència científica a l’experiència clínica. Capilla va fer un repàs de l'evidència actual sobre les patologies més comunes de la planta de el peu, símptomes i criteris diagnòstics per desenvolupar un tractament adequat per al nostre pacient.
A continuació va ser el torn de la ponència Com planificar els continguts en una programació d’exercici físic terapèutic: cuiner o xef?, a càrrec de Cristina Adillón, que ens va explicar que en l'exercici físic terapèutic res passa per casualitat, sinó per com està dissenyat, i va instar els assistents a planificar a consciència, tenint en compte totes les variables possibles.
Després de la pausa per esmorzar Eva Sierra ens va presentar la ponència Actualització en neuropaties diabètiques: funció i estructura, on va posar de manifest les noves tecnologies que permeten tenir una visió més objectiva dels canvis funcionals i estructurals de forma no invasiva que tenen lloc en els nervis perifèrics. Aquestes troballes poden ajudar al personal clínic i a les persones amb diabetis en la millora de l'ús de la neuropatia diabètica.
Li va seguir la ponència Postquirúrgic immediat en reparacions del manegot dels rotatoris: Nous abordatges i línies de tractament, a càrrec d’ Isabel López Zamora, que ens va explicar que després d'una lesió del manegot dels rotatoris, l'abordatge quirúrgic és una de les línies de tractament més habituals, i el paper de la fisioteràpia hospitalària, en el període postoperatori immediat, és crucial per a la correcta evolució d'aquests pacients i aconseguir un bon resultat final. També va insistir en la importància d’actualitzar-se en el que fa referència als nous abordatges quirúrgics i saber-los adaptar als actuals, basats sempre en l’evidència publicada i per què no contribuir a canviar-los amb estudis basats en la pràctica clínica.
Va finalitzar la sessió matinal Anna Montmany amb la seva ponència Reeducació funcional de les disfuncions orofacials, sobre les quals ens va explicar que poden aparèixer per diferents motius que cal comprendre i en les quals el tractament de fisioteràpia esdevé imprescindible.
La cloenda de la Jornada va ser a càrrec de Yolanda Sànchez, vocal de la Junta de Govern del CFC, que va fer un agraïment a ponents, assistents i personal del CFC per la seva presència i implicació. També va aprofitar, tal i com va fer el degà a la inauguració, per presentar la segona edició de l’FTP22, el Congrés internacional de Fisioteràpia organitzat pel CFC, que se celebrarà el 27 i 28 de maig de 2022 a Barcelona.
A la sessió de tarda es van oferir 4 masterclass paral·leles especialitzades en temes concrets per mostrar com integrar el coneixement a la pràctica clínica. Entre els temes que s’hi van tractar hi ha un cas clínic vinculat a la fisioteràpia aquàtica o el pronòstic i les categories d’hipòtesi en fisioteràpia.
La Jornada va tornar a ser un punt de trobada per establir lligams, unir el col·lectiu i, per suposat, compartir coneixements en un aprenentatge i creixement continuat que és una de les característiques pròpies de la fisioteràpia. El canvi de paradigma en l’abordatge del dolor és imminent i els fisioterapeutes hi han de tenir un paper fonamental.
I a més a més, la recaptació de les inscripcions a aquesta jornada i a la de Fisioteràpia de l’Esport, que es va celebrar el passat mes d’octubre, en les quals s’han recollit prop de 5.000 euros, es destinarà a La Marató de TV3.
Podeu veure imatges de la Jornada aquí