La fisioteràpia a l’UCI, més present que mai amb la COVID-19
Publicada el 08/02/2021
Cada mes, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya llança un videoconsell, en una iniciativa conjunta amb la gran majoria de col·legis professionals de fisioteràpia de l’estat espanyol, en una campanya anomenada “Consells per viure millor”.
El mes de febrer el tema que ha centrat la campanya ha estat la presència de la fisioteràpia en les UCI. En el vídeo es mostren una sèrie de consells de prevenció especialment enfocats a aquelles persones que, per culpa de la COVID, però també d’altres patologies, puguin haver d’estar ingressats a l’UCI.
Els i les fisioterapeutes de l’UCI ajuden els malalts a poder canviar de posició i millorar la seva respiració. És important que la persona ingressada pugui comunicar-se amb el professional per tal de transmetre-li quins són els seus símptomes més presents, per tal de dirigir l’esforç a remetre’ls.
Amb el fisioterapeuta es poden iniciar a fer exercicis de mobilitat que serviran, no només per millorar la situació en el present, sinó també per reduir seqüeles típiques provocades per llargues estades a l’UCI. Mitjançant la fisioteràpia està comprovat que les estades a l’UCI es poden reduir de mitjana dos dies. És un aspecte fonamental de cara també a la pressió hospitalària i la possibilitat d’oferir el millor tractament possible a totes les persones.
Aquest escurçament del termini de recuperació suposa un estalvi del sistema de 3.000 euros per pacient ja que el cost diari està al voltant dels 1.500 euros. Com es defensa per part de tots els col·legis professionals, la fisioteràpia és una inversió d’alta rendibilitat per als sistemes públics de salut per l’estalvi que genera i, per suposat, per la millora de la qualitat dels tractaments i de la vida dels pacients.