Celebrem la consecució d’una fita històrica: hi haurà fisioterapeutes a tots els centres d’atenció primària

Publicada el 23/09/2022

El 21 de setembre, en una jornada històrica per a la fisioteràpia catalana, el degà del Col·legi, Ramon Aiguadé, es va reunir amb el doctor Rafa Ruiz, titular de la Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut, i la doctora Belen Enfedaque, membre del mateix equip. L’objectiu de la trobada era posar en marxa la incorporació de fisioterapeutes a tots els EAPs del territori català, tal i com ja va anunciar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a la inauguració de l’FTP22.

A la reunió, se’ns va comunicar que els primers fisioterapeutes es començarien a unir als Equips interdisciplinaris d’Atenció Primària i Comunitària abans de finals d’any i que la seva incorporació s’allargaria durant el 2023. Es preveu que les incorporacions siguin progressives i es vagin realitzant seguint els indicadors socioeconòmics arreu del territori. La incorporació de fisioterapeutes a tots els EAPs de Catalunya és un objectiu històric del CFC i amb aquestes últimes gestions per fi serà possible. El nou perfil del professional de la fisioteràpia estarà orientat principalment a la prevenció i l’atenció a la comunitat, fet que ajudarà a millorar la salut de la societat catalana.

En aquesta nova etapa que se’ns presenta al davant, el Col·legi, com a institució que defensa els interessos del col·lectiu i du a terme accions de formació, orientació, assessorament, defensa i difusió de la professió, participarà en la definició dels perfils professionals, les tasques a exercir, els espais necessaris per treballar, la coordinació amb la resta de l’equip interdisciplinari i amb els agents socials i recursos del territori. A la reunió es van presentar experiències d’èxit com l’accés directe a fisioteràpia de Galícia i les unitats d’atenció al dolor crònic de Castella i Lleó, aspectes que des del Col·legi considerem que caldria implementar també a Catalunya.

Volem agrair a la Dra. Enfedaque i al Dr. Ruiz les facilitats ofertes en tot moment així com la voluntat de diàleg i el seu interès per aconseguir fer efectiu el desplegament de fisioterapeutes amb aquest nou rol, que estem convençuts serà de gran valor per al Sistema de Salut català.