La Generalitat reconeix i equipara el treball realitzat pels fisioterapeutes durant la pandèmia amb el de la resta de professions sanitàries
Publicada el 07/11/2023
Les actuacions reivindicatives realitzades pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya han culminat amb el reconeixement, per part de la Generalitat, del drets dels professionals de la fisioteràpia que van treballar a les residències geriàtriques durant els primers dies de pandèmia a rebre la retribució extra de 900 euros que van percebre la resta de professionals sanitaris.
La fisioteràpia va jugar un paper molt important durant la pandèmia. Els i les fisioterapeutes van fer una important tasca en la cura i rehabilitació de malalts de COVID-19 a les residències i hospitals, amb jornades inacabables, treballant amb mesures de protecció precàries i avantposant la salut dels pacients a la seva pròpia.
El reconeixement, però, no va ser el mateix per a totes les professions sanitàries. Una de les desigualtats més evidents va ser la compensació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a la dedicació dels professionals sanitaris arran de la seva especial implicació durant la primera onada de la COVID-19. Aquest ajut destinava als metges, infermeres, auxiliars de geriatria i altres, un pagament extraordinari de 900 euros, mentre que, en canvi, aquest import es fixava per als i les fisioterapeutes en només 500 euros.
Davant d’aquest tracte discriminatori clarament injust per a la professió, des del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya es va adreçar una carta al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per denunciar aquesta diferència de tracte. En paral·lel, el Col·legi va encarregar l’elaboració d’un informe jurídic, va interposar un recurs de reposició contra la convocatòria dels ajuts i va posar a disposició de les persones col·legiades afectades els seus serveis jurídics per presentar recursos d’alçada per a reclamar la diferència de l’import dels ajuts, tot assumint-ne el cost. I finalment, també es va fer càrrec de la defensa de les persones col·legiades que van optar per interposar un recurs judicial contenciós administratiu.
Com a resultat d’aquestes actuacions, de les 32 persones col·legiades que van acollir-se a aquestes mesures, s’ha aconseguit que la Generalitat, a través del Departament de Treball, accepti pagar la diferència de l’import de l’ajut a totes les que han aportat un certificat de l’empresa per a la qual van treballar durant el primer episodi de COVID-19, que són 25 afectats, i els set restants queden pendents d’aportar-lo.
Amb aquesta actuació, no només s’ha assolit un benefici econòmic just, sinó que també és un reconeixement oficial a l’esforç i sacrifici dels fisioterapeutes al servei de la societat en un moment tan greu com el de la pandèmia.
Com remarca Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya: “més enllà del guany econòmic assolit pels afectats i afectades, la nostra professió finalment ha rebut el mateix i merescut reconeixement que la resta de sanitaris en l’àmbit dels geriàtrics. S’ha valorat l’extraordinari esforç i sacrifici que hem dedicat al servei de la societat en una greu crisi com la de la COVID-19, la qual cosa sens dubte mereix la nostra satisfacció com a professionals i com a col·lectiu”.