El Pla de Rehabilitació de Catalunya, una realitat
Publicada el 18/05/2023
El Pla de Rehabilitació de Catalunya: Abordatge integral del funcionament i la discapacitat es va presentar l'11 de maig en una jornada que va tenir lloc a l’Hospital de Sant Pau, i va comptar amb la inauguració del conseller de Salut, Manel Balcells, i la participació del degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), Ramon Aiguadé, i també del membre de la Junta, Luis Soto, entre d’altres professionals de la salut.
El nou Pla de Rehabilitació de Catalunya impulsa un abordatge integral de la rehabilitació, centrat en la persona i de forma transversal, amb la participació de 200 professionals de diverses disciplines, àmbits assistencials i sectors. A més, arriba en plena incorporació de la figura del fisioterapeuta a l’atenció primària.
Segons va explicar el conseller Balcells, el Pla de Rehabilitació de Catalunya és un projecte transversal, de qualitat, territorial i “ambiciós” que ha de garantir l’equitat, l’accés de tota la ciutadania al servei públic. Un projecte que, segons va dir, defineix “què s’ha de fer” i que a partir d’ara caldrà veure “com dur-lo a terme”, fet que va considerar complicat tot i ser “molt necessari”. I és que el desplegament del Pla és un projecte de llarg abast que implicarà canvis en el funcionament de l’administració sanitària i de les entitats proveïdores, dels professionals i de les persones implicades.
El degà del CFC, Ramon Aiguadé, es va mostrar “satisfet” pel resultat final del pla, que va qualificar “d’extens i detallat”, centrat en la persona, en la fragilitat, i que caldrà abordar de forma interdisciplinària: “El pla de rehabilitació permetrà una major eficàcia, disminuir costos i millorar el benestar i la salut dels nostres pacients”. “Fins ara estàvem presents en la fisioteràpia hospitalària, l’atenció domiciliària i en l’atenció ambulatòria i ara, amb la incorporació de la fisioteràpia en l’atenció primària, aconseguim tancar el cercle, també amb el Pla de Rehabilitació”, va destacar.
L’objectiu del Pla de Rehabilitació és proporcionar les eines per prevenir i reduir la discapacitat de la població de Catalunya a través del desplegament d’un conjunt d’intervencions des de diferents disciplines i l’abordatge integral de les necessitats de les persones. I és que l’any 2050 prop d’un 30 % de la població serà major de 65 anys, segons remarca Luis Soto, vicetresorer de la junta de govern del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i expert en fragilitat, un dels àmbits de la rehabilitació que s’han incorporat en aquesta nou pla, que qualifica “d’aposta de futur per a la salut comunitària” i una “actualització” absolutament necessària. Soto destaca la importància d’invertir ara en la qualitat de vida i en intentar frenar l’apropament a la dependència per evitar un “desgast” econòmic, però sobretot de qualitat de vida de la gent gran. “Incorporar la fragilitat, una visió global de l’envelliment, és clau en aquest nou Pla”, tenint en compte que la gent gran és el perfil més important en les intervencions pel que fa a la rehabilitació.
El Pla de la Rehabilitació de Catalunya consta de 246 pàgines i es divideix en dues parts. En la primera s’explica quin és el model d’abordatge integral del funcionament i de la discapacitat, amb els seus objectius i la metodologia que s’ha dut a terme per elaborar-lo, a través del grup promotor, el comitè assessor i els 13 subgrups de treball per àrees clíniques amb 200 professionals implicats.
La segona part, La rehabilitació del funcionament i la discapacitat, és més extensa i explica amb tot detall com intervenir des de diferents disciplines en l’abordatge integral de les diferents patologies, des de la rehabilitació a l’edat pediàtrica fins a la rehabilitació en les malalties neuromusculars, cardíaques, medul·lars, danys cerebrals, pulmonars, amputacions o trastorns de la parla, la veu, el llenguatge, l’audició i la deglució.
Un cop elaborat i presentat el Pla, tal com va comentar el mateix conseller de Salut, ara comença una nova etapa, “la més difícil”, per traslladar aquest document “ambiciós” de 256 pàgines a la pràctica assistencial i al dia a dia del sistema públic de salut català.