El Comitè d’Ètica en Recerca del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CER CFC) és un òrgan col·legiat, independent i de caràcter avaluador i qualificador de projectes, que desenvoluparà les seves funcions, amb plena transparència, sobre matèries relacionades amb les implicacions ètiques de la recerca. Possibilita a les i els fisioterapeutes col·legiats que ho considerin necessari, l’accés a consulta, assessorament i dictamen dels projectes de recerca en fisioteràpia a implementar, que es desenvolupin en entitats que no disposin de CEIC o CER propi. Està format per nou doctors i doctores de diverses institucions del territori català, coordinats per l’assessor de recerca del CFC, que actua com a secretari.
Membres
Jordi Esquirol Caussa
Membre del CERCFC
Jordi Esquirol Caussa Membre del CERCFC
Llicenciat en Medicina i Cirurgia (UAB). Doctor en Medicina interna (UAB). Expert en Bioètica i Dret. Coordinador de Recerca i Innovació a les Escoles Universitàries Gimbernat (EUG, adscrites a la UAB). Coordinador del Máster universitari en Investigació Translacional en Fisioteràpia (EUG).
Javier Jerez Roig
Membre del CERCFC
Javier Jerez Roig Membre del CERCFC
Fisioterapeuta (2002) i Doctor en Salut Pública (2016). És Assessor de Recerca del CFC des de l'any 2020. Treballa també com a professor (programa Serra Húnter) a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), sent Delegat de Recerca de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar i Coordinador del Grup de Recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O).
Júlia Jubany Güell
Membre del CERCFC
Júlia Jubany Güell Membre del CERCFC
Fisioterapeuta (2003) i doctora en Activitat Física, Educació Física i Esport (2014). És coordinadora i professora de Grau de Fisioteràpia en la UManresa (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya). Investigadora del Grup de Recerca i Innovació en Podologia, Biomecànica, Fisioteràpia i Exercici Terapèutic de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. La temàtica d’investigació actual és el control neuromuscular i el dolor persistent.
Albert Pérez-Bellmunt
Membre del CERCFC
Albert Pérez-Bellmunt Membre del CERCFC
Fisioterapeuta (2002) i doctor en Salut (2015). És el director dels Laboratoris de Dissecció i d’Anatomia Funcional de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i professor d’anatomia als graus de Fisioteràpia i Medicina de la UIC. És investigador en el grup ACTIUM ANATOMY i col·laborador de SARX (Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat).
Bernabé Roble del Olmo
Membre del CERCFC
Bernabé Roble del Olmo Membre del CERCFC
Especialista en Neurologia. Màster en malalties cerebrovasculars per la Universitat de Santiago de Compostela (1995). Màster universitari en Bioètica per la Universitat Ramon Llull (2009). Professor associat de Bioètica i Neurologia a la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic des de 2017. Vicepresident del Comitè d’Ètica de la Investigació de la Fundació Sant Joan de Déu, del que forma part des de 2006. President del Comitè d’Ètica Assistencial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu des de 2011. Membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya. Membre del Comitè d’Ètica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona des de 2018.
Isabel Salvat Salvat
Membre del CERCFC
Isabel Salvat Salvat Membre del CERCFC
Fisioterapeuta (1989). Llicenciada en Humanitats (2003). Doctora per la Universitat Rovira i Virgili, URV (2009). Responsable del Grau de Fisioteràpia de la URV on també exerceix de professora. Membre de l’Institut de recerca en Ciències de la Salut (IRCIS) i del Grup multidisciplinari d’investigació ALGOS (URV), Càtedra de dolor infantil.
Mercè Sitjà i Rabert
Membre del CERCFC
Mercè Sitjà i Rabert Membre del CERCFC
Doctora en Salut Pública i Metodologia de la Recerca Biomèdica (UAB, 2012). Llicenciada en Psicologia clínica (URL, 2005). Diplomada en fisioteràpia (URL, 1995). Professora titular i codirectora del Màster universitari d'Activitat Física Terapèutica per a persones amb patologia crònica, envelliment o discapacitat de la Facultat Ciències de la Salut Blanquerna (FCSB), URL.
Oriol Yuguero Torres
Membre del CERCFC
Oriol Yuguero Torres Membre del CERCFC
Metge de família (2009). Treballa al Servei d'Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Doctor en Medicina (2015). President del Comitè d'Ètica Assistencial de la Regió Sanitària de Lleida. És investigador principal del Grup de Recerca d'Urgències de l'IRBLLEIDA i coordinador del Grup de treball de Bioètica de la Societat Catalana d'Urgències (SoCMUE). Consultor ètic de diferents entitats socials.
Sol·licitud de dictamen per a projectes de recerca
El CER CFC realitza el dictamen dels projectes de recerca en fisioteràpia, que es desenvolupin en entitats que no disposin de CEIC o CER propi.
Per tal de sol·licitar l'avaluació d'un projecte de recerca cal enviar el full de sol·licitud de dictamen juntament amb una memòria completa del projecte per correu electrònic a recerca@fisioterapeutes.cat
Aquest servei funciona a demanda i el temps mínim de resolució és de 3 - 4 setmanes des de la recepció de la documentació.
Els models de sol·licitud, així com les guies de presentació, materials de recurs i dates d'enviament del projecte es troben a continuació.