La presidenta de la Fundació Alzheimer Catalunya presenta la conferència: "Paraules que es veuen. Com comunicar-nos amb persones amb demència"
Publicada el 09/04/2008
El passat dissabte 5 d'abril va tenir lloc a la seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya la conferència "Paraules que es veuen. Com comunicar-nos amb persones amb demència". La ponència va ser presentada per Eulàlia Cucurella, presidenta de la Fundació Alzheimer Catalunya, directora del Centre Gerontològic Amma Horta, treballadora social i antropòloga.
La demència s'associa sovint a persones d'edat avançada amb un deteriorament cognitiu, aspecte que, entre d'altres, altera tant la seva capacitat d'expressió com de comprensió verbal. Cucurella va voler destacar que no totes les persones que pateixen una demència són iguals, ans al contrari, tots ells són persones diferents amb necessitats diferents i amb actituds, sovint, canviants, per tant, cadascun d'ells necessita un tractament diferent i personalitzat. Amb això, però, no n'hi ha prou; una mateixa persona pot necessitar que, en un mateix tractament, li siguin aplicades actuacions i estímuls diferents; per tant, el fisioterapeuta s'hi ha d'implicar molt, fet que li pot provocar a vegades situacions d'angoixa que ha de saber canalitzar en benefici del pacient.
Segons Cucurella, la comunicació és la via per mitjà de la qual s'aconseguirà anar entrant de mica en mica en l'entorn més pròxim i íntim del malalt, però, si la comunicació ja és una activitat complicada en si mateixa, en la qual interactuen moltes habilitats i capacitats, quan un dels interlocutors té una problema cognitiu la cosa es complica encara més. Comunicar-se, bé sigui amb una persona amb demència com amb una que no en pateixi, no vol dir només parlar-hi. La comunicació efectiva engloba dues parts: la comunicació verbal i la no verbal i, a diferència del que ens pot semblar en primera instància, la comunicació verbal només suposa el 20% de la comunicació, deixant un espai del 80% a comunicació no verbal, és a dir, als gestos, les mirades, els somriures, a l'entorn, al tacte, al llenguatge corporal... Aquesta part no verbal, atesa les característiques dels pacients amb problemes cognitius, és molt important i, segons Cucurella, és amb la qual han de treballar més intensament els fisioterapeutes perquè és la clau dels sentiments i de les relacions interpersonals.
Cucurella va voler incidir molt en un altre dels aspectes que, tant els fisioterapeutes com les persones que treballen amb persones amb algun tipus de demència, han de tenir molt present: l'observació. Observar és molt important i, segons Cucurella, ajudarà els professionals en la seva tasca diària, els oferirà pautes per ajudar-los a triar el millor tractament a seguir a la recerca de la màxima autonomia del pacient i de la reacció als estímuls per part d'aquest malalt cognitiu.
Malgrat les dues hores i mitja que va durar la conferència, la capacitat comunicativa i la destresa amb què la Sra. Eulàlia Cucurella va presentar les seves experiències i els seus amplis coneixements van fer que la ponència fos molt amena i interessant i que els oients gaudissin de la tendresa i la professionalitat que, en tot moment, va demostrar.