Jornada sobre el paper de la Fisioteràpia en el tractament del dolor crònic
Publicada el 16/07/2008
El dissabte 12 de juliol, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va organitzar, a l'hotel del campus universitari de Bellaterra (Barcelona), la jornada: 'La Fisioteràpia en el tractament del dolor crònic', un conjunt de ponències monogràfiques que comptaven amb el reconeixement d'interès sanitari de l'Institut d'Estudis de la Salut de la Generalitat de Catalunya.
El degà del Col·legi, el Sr. Francesc Escarmís va voler ressaltar l'augment, any rere any, dels casos de dolor crònic a la nostra societat i la despesa sanitària que això comporta. Va destacar, també, la necessitat del treball conjunt de tots els professionals de les ciències de la salut en el seu tractament. En aquest sentit, el vicerector de Relacions amb Institucions Sanitàries, el Dr. Miquel Vilardell, va afirmar que cal més investigació multidisciplinària i va destacar el paper dels fisioterapeutes en la lluita contra aquesta patologia. Així mateix, el Dr. Joan Miquel Nolla, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge, va anar més enllà: "S'hauria de superar el corporativisme, la jerarquia i les barreres lingüístiques de cada una de les professions que treballem en sanitat". De fet, la seva proposta és que les facultats de ciències de la salut intercanviïn professors i alumnes.
El professor titular del Departament de Fisioteràpia de la Universitat de València, Rafael Torres va determinar que el dolor crònic es produeix perquè hi ha canvis estructurals en el sistema nerviós central i que està influït per aspectes psicològics, econòmics i socials del pacient. Per tant, aquest tipus de dolor pot existir encara que hagi desaparegut la patologia física. És per aquest motiu que, per a Torres, els professionals de la salut, i en concret els fisioterapeutes, han d'abordar la problemàtica del dolor crònic des d'un punt de vista biopsicosocial. D'aquesta manera no hi haurà ni contradiccions ni malentesos.
El professor de l'EUCS de la Universitat de Vic i exdegà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Daniel Jiménez, va destacar la importància de l'atenció primària com a intervenció de primer nivell i com a camp d'investigació del dolor crònic. Va incidir en la necessitat d'esbrinar per què el malalt té dolor, de proposar com superar-lo i de fer veure al pacient que és ell qui ha de modificar els seus hàbits sanitaris, un fil conductor que ell va denominar empowerment.
Les diferents ponències de la Jornada van comptar amb l'assistència de més de cent persones que també van poder conèixer les darreres novetats comercials vinculades a l'àmbit de la Fisioteràpia i veure demostracions de diferents tècniques fisioterapèutiques pels patrocinadors.
Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio