Els avantatges de la cirurgia múltiple en el tractament de la marxa en nens amb paràlisi cerebral
Publicada el 24/04/2009
El passat 16 d'abril, la Comissió de Pediatria del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va organitzar la conferència "Cirurgia múltiple en el tractament de la marxa en nens amb paràlisi cerebral". La ponència fou conduïda per Fernanda Arbeláez, fisioterapeuta del Laboratori de la Marxa de l'Institut d'Ortopèdia Infantil Roosevelt de Bogotà i professora de la facultat de Rehabilitació i Desenvolupament Humà de la Universidad del Rosario, de Bogotà (Colòmbia).
La ponent va explicar que el tractament de Fisioteràpia en un pacient amb paràlisi cerebral varia en funció de les necessitats i l'edat del menor. En aquest sentit, va indicar que els objectius en el tractament a nens menors de 7 anys són: desenvolupar el màxim nivell funcional, mantenir la longitud muscular, evitar deformitats i adquirir força muscular. D'acord amb la Sra. Arbeláez, a partir dels 7/8 anys es pot començar a pensar en la cirurgia ortopèdica per intentar solucionar els problemes biomecànics. D'aquesta manera es podran corregir totes les alteracions que apareixen en el sistema musculoesquelètic en un sol acte quirúrgic i s'aconseguirà un canvi biomecànic real.
Molts són els beneficis que aporta aquesta cirurgia múltiple. Podem destacar, entre d'altres, la consecució d'un balanç biomecànic de tots els segments, la realització d'una sola rehabilitació, el sotmetiment a una sola operació i la reducció de l'absentisme escolar, fet que revertirà positivament en la formació intel·lectual i social del nen.
I, quina és la funció de la Fisioteràpia després de la cirurgia múltiple? Segons la Sra. Arbeláez, la rehabilitació s'haurà de dividir en tres etapes. La primera és la postoperatòria, que al seu torn es divideix en dues: la inicial (tres primeres setmanes) i la d'enfortiment (de la tercera i la sisena setmana); la tercera etapa és la d'entrenament, que es pot allargar fins als 2 anys. En la primera etapa, la inicial, el fisioterapeuta haurà de fer educació a la família en matèria d'higiene, desplaçaments, mobilitzacions passives, etc.; en la segona, la d'enfortiment, l'objectiu serà treballar els músculs dèbils i els més necessaris per caminar; i, finalment, en l'etapa d'entrenament, l'objectiu de la Fisioteràpia serà donar qualitat al patró, buscar el màxim nivell d'independència per al menor, fet que comportarà un millora en la qualitat de vida del nen i de tota la seva família.
Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio