La Comissió de Teràpia Manual presenta la conferència "Diagnòstic fisioterapèutic i la seva aplicació des de la perspectiva de les teràpies manuals"

Publicada el 31/05/2010

El passat dia 3 de maig, la Comissió de Teràpia Manual del Col·legi va presentar una conferència-taller conduïda pel Sr. Juan López, coordinador de la comissió, que va versar sobre el "Diagnòstic fisioterapèutic i la seva aplicació des de la perspectiva de les teràpies manuals".

Inicialment es va presentar un desenvolupament històric del concepte de diagnòstic fisioterapèutic i les seves diferències amb el diagnòstic mèdic, fent incidència en el fet que el diagnòstic fisioterapèutic no pretén posar el nom a la lesió (com sí ho fa el mèdic), sinó localitzar els elements diana per mitjà de proves específiques pròpies de la Fisioteràpia, sobre els quals s'apliquen les diferents tècniques que condueixen a la resolució tant de la lesió primària com de les secundàries i de les compensacions i adaptacions neuromusculoesquelètiques que s'esdevenen.

Es va fer una exposició dels diversos elements diagnòstics fisioterapèutics com són: l'avaluació clínica dels símptomes del pacient, el diagnòstic visual tant de superfície com estructural, el diagnòstic manual amb les seves diferents tècniques de palpació, el diagnòstic funcional i el diagnòstic instrumental que, sens dubte, ajuda a comprendre i detallar millor la resta d'avaluacions, encaixant totes les dades en una imatge objectivable de l'anatomia del cas. Es va fer especial incidència en la necessitat de realitzar un raonament clínic que, avaluant totes les dades obtingudes en els apartats mencionats, condueixen a poder realitzar un mapa complet tant dels danys locals i estructures afectades per la lesió, com de les irradiacions o dolors referits i de les conseqüències o repercussions sobre altres teixits a distància i de les evolucions en el temps de tots aquests processos per entendre el camí seguit per la lesió i els processos de la seva cronificació.

Les conclusions obtingudes en aquest procés de diagnòstic i raonament clínic fisioterapèutic serviran per dissenyar el tractament més eficaç a aplicar, sobre quins teixits aplicar-los, per valorar i controlar l'evolució i eficàcia del tractament, i per tenir elements de judici per a la col·laboració i derivació a d'altres professionals de la salut, així com per poder entaular un diàleg eficaç amb el servei mèdic que estigui al capdavant del cas.

Després d'aquesta exposició teòrica es va passar a realitzar un taller pràctic on es va portar a terme l'exemple complet del cas real d'un pacient que presentava dolor lumbar crònic. En aquest cas es van trobar alteracions estructurals valorades per mitjà d'anàlisi postural, anàlisi de la mobilitat de columna, palpació de les diferents estructures lumbars de teixits tous i articulars, exploració de la mobilitat neural, proves funcionals i anàlisi clínica del dolor. Com a resultat d'aquest diagnòstic es va realitzar un plantejament de les tècniques de teràpia manual més idònies per abordar les alteracions trobades i la seva pauta en el temps.

L'activitat va acabar amb una manifestació, per part dels assistents, del seu gran interès de poder realitzar una formació en aquest camp, i es va constatar també la necessitat del coneixement profund dels mitjans diagnòstics de Fisioteràpia per a un eficaç exercici de la professió.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×