La importància de la força muscular en els nens amb paràlisi cerebral
Publicada el 21/11/2011
El passat 17 de novembre, la seu col·legial va acollir la conferència "Actualització en la recerca dels enfocaments en Fisioteràpia per millorar la marxa i la mobilitat en nens amb paràlisi cerebral". La Sra. Marta Romera, vicesecretària del CFC, va fer la introducció a la conferència, que va ser conduïda per la Sra. Diane Damiano, doctora en Fisioteràpia al NIH Clinical Center de Washington DC, professora associada i investigadora de la Universitat de Washington a St. Louis i presidenta de l'Acadèmia Americana de Paràlisi Cerebral, que va estar acompanyada, entre d'altres, per la coordinadora de la Comissió de Pediatria del CFC, Sra. Lourdes Macias, que va ser una de les encarregades de fer la traducció de l'acte per als assistents.
La Sra. Damiano va presentar diversos estudis i projectes d'investigació que demostren la importància de la força muscular per aconseguir que els nens amb paràlisi cerebral (PC) puguin ser físicament més actius i participar més plenament en les activitats de la vida quotidiana.
Se sap que si els músculs no s'activen, a la llarga, es debiliten, i aquesta afirmació encara té més importància en els nens amb PC atesos els seus problemes de funcionalitat. Si els nens sense aquesta discapacitat necessiten fer exercici, encara ho necessiten més els nens amb PC que, d'acord amb la Sra. Damiano, haurien de fer dues hores i mitja més d'exercici al dia que els nens sans per poder-s'hi equiparar.
Per aconseguir que els nens amb PC puguin fer exercici són molt importants els programes de força muscular, que ens poden ajudar a millorar els músculs de dues maneres: fent-los més grans i canviant la isoforma de la proteïna. Per aconseguir aquests canvis, i d'acord amb els estudis presentats per la Sra. Damiano, hi ha tres vies: les opcions ortèsiques, la utilització de l'estimulació elèctrica per a la musculatura dèbil i els programes d'exercicis intensius.
D'acord amb la senyora Damiano hi ha tres aspectes bàsics i essencials que cal tenir en compte en relació amb la mobilitat del nen amb PC:
- L'entrenament de la força muscular estimula el creixement, disminueix la fatiga, altera la informació cortical i espinal de les vies, i millora la coordinació.
- L'exercici s'ha de fer d'hora -perquè els músculs que tenen més potencial de canvi són els més joves-, i sovint.
- Es pot fer servir qualsevol giny que els mantingui actius. Aquests aparells aconsegueixen un increment de l'activació muscular, de la velocitat i de la intensitat.
Finalment, la Sra. Damiano ens va voler deixar una missatge que hem de tenir molt present: "activitat, activitat i activitat"... amb aquesta tres premissa podem aconseguir que els nens amb PC visquin més temps i amb una millor qualitat de vida.
Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio