El CFC celebra la quarta edició de la Jornada de Fisioteràpia neuromusculosquelètica amb un gran èxit de públic

Publicada el 21/10/2013

La IV Jornada col·legial de Fisioteràpia neuromusculosquelètica, que es va celebrar el passat divendres 18 d'octubre a Barcelona, va repetir l'èxit de convocatòria dels últims anys. L'anterior i tercera edició va incloure, durant la tarda, un nou format que ha perdurat en aquesta: les masterclass, que donaven més força clínica als conceptes tractats durant les ponències del matí.

L'acte es va iniciar a les 9.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo que, entre d'altres, va voler destacar que aquestes són unes jornades molt especials perquè són les que tenen més continuïtat al CFC i perquè aborden coneixement i tècniques que formen part nuclear de la Fisioteràpia. De la mateixa manera va voler destacar els canvis que està patint la Fisioteràpia tant pel que fa a la Llei de la prescripció del medicament, la transformació del seu paradigma i pel ja quasi assolit pacte per les especialitats. Per cloure la inauguració va voler agrair als assistents la seva presència així com als representants dels altres col·legis professionals de Fisioteràpia.

Posteriorment, el Sr. Alfio Albasini, fisioterapeuta i postgrau en Teràpia Manual, va presentar la ponència inaugural "La funció de l'espatlla. Aspectes biomecànics: valoració/diagnòstic i propostes de tractament". D'acord amb el Sr. Albasini, l'espatlla es pot considerar com una articulació de teixit 'tou', motiu pel qual és propensa a patir lesions cròniques, sovint per desequilibris freqüents en el sistema de moviment. Per pal·liar-ho i evitar-ho cal fer una anàlisi subjacent de la simptomatologia. En aquest sentit, a la ponència es van discutir les estratègies d'intervenció apropiades i es va abordar el diagnòstic diferencial per al dolor de l'espatlla, centrant-se en el mètode McConell, les tècniques d'entrenament amb unitat d'EGM i les tècniques de mobilització de la columna dorsal.

A continuació va ser el torn del Sr. David Ponce, màster en osteopatia, en Teràpia Manual Osteopàtica i graduat en Fisioteràpia, que ens va parlar de la "Importància i paper del tractament i la prevenció de la cefalea i la migranya en Fisioteràpia". El Sr. Ponce va abordar el aspecte anatòmics i biomecànics de la cefalea i la migranya i les estructures que hi estan implicades. De la mateixa manera va destacar la importància de la incidència que tenen altres patologies associades per, finalment, concloure que les cefalees i les migranyes no són una malaltia en sí mateixes sinó només un símptoma que cal abordar i tractar de manera multidisciplinària, i on hi tenen una gran rellevància una correcta alimentació, l'activitat física, un descans adequat i una bona estabilitat emocional.

Seguidament, el fisioterapeuta especialista en Fisioteràpia neuromusculosquelètica, Sr. Xavier Labraca, va presentar la ponència "Actualització en la valoració i tractament de la Síndrome de Dolor Miofascial (SDM)". D'acord amb el Sr. Labraca, la SDM és una de les causes més freqüents de dolor, que s'origina al múscul o a la fàscia muscular i que comprèn una sèrie de símptomes sensorials, motors i anatòmics, sense una causa clinicopatològica específica. El protagonista de la SDM és el PGM (Punt Gallet Miofascial), que és el responsable de l'aparició de dolor referit i inespecífic. Va explicar les dues formes d'abordar aquest dolor: tractament conservador mitjançant teràpia manual i mitjans físics; així com el tractament invasiu, mitjançant la punció seca, de la qual va destacar que, d'acord amb l'evidència científica, s'ha mostrat altament efectiva.

Tot seguit, el cadre kinésithérapeute, DEA en Biomecànica i director de Kpten, Sr. Pierre Trudelle, va presentar la ponència "La teràpia manual, entre la recerca de sorolls articulars per cavitació i les regles de predicció clínica". Va iniciar la conferència definit el sorolls articulars de cavitació i va intentar sintetitzar les orientacions actuals i els coneixements reals de l'eficàcia de les manipulacions i les seves justificacions teòriques. Així mateix va presentar una app per a telèfons i intel·ligents que, amb cinc ítems, és capaç de predir el resultat del tractament d'una lumbàlgia i la millor tècnica per abordar-la.

Les ponències de la Jornada van cloure amb la fisioterapeuta i postgrau en Teràpia Manual, Sra. Edith Rascagneres, que va exposar la conferència "Vertigen Posicional Paroxístic Benigne versus mareig". Inicialment va fer un recordatori anatòmic del sistema vestibular, les seves funcions i va definir i analitzar els termes 'vertigen', 'nistagme', 'atàxia vestibular' i 'reaccions neurovegetatives', dels quals va destacar la importància de conèixer bé els trets que els diferencien per tal de poder fer un bon diagnòstic.

Finalment, la cloenda de la Jornada va ser a càrrec del tresorer del Col·legi, Sr. Ramon Aiguadé, que va fer un agraïment a ponents, assistents representants d'altres col·legis professionals de Fisioteràpia i exdegans del CFC. D'acord amb el senyor Aiguadé "no existeix cap altra professió sanitària que hagi avançat tant en tan poc temps, tenim un futur prometedor que està davant de reptes importants com la certificació professional i la prescripció de medicaments"; però, va afegir que "per avançar i arribar allà on volem hem de fer el camí junts i, sobretot, en base a l'evidència científica".

Després de la pausa del dinar, la majoria de ponents de la Jornada van oferir un doble torn de masterclass, atès que la Jornada i el CFC no va voler oblidar l'essència de la Fisioteràpia, la pràctica.

El Sr. Xavier Labraca va realitzar la masterclass "Tècniques de punció seca en la SDM", en la qual va establir les justificacions teòriques adequades i va realitzar una demostració pràctica de les diferents tècniques de punció amb diferents músculs. La punció superficial, la punció profunda i les diferents variants d'abordatge van ser els protagonistes principals d'aquesta masterclass.

Per la seva banda, el Sr. Ponce va oferir tot un ventall de maniobres i tècniques per al tractament de les estructures principals implicades en el mal de cap, que van posar de relleu la importància i rellevància del fisioterapeuta dins el context global de la malaltia.

La Sra. Rascagneres va simular una primera visita d'un pacient amb Vertigen Posicional Paroxístic Benigne (VPPB) i va mostrar les diferents maniobres que s'empren en el tractament d'aquesta patologia: Dix Hallpike, Epley, Semont, Barbecue.

El Sr. Pierre Trudelle va mostrar l'eficàcia real d'algunes manipulacions articulars i va voler desmitificar que el soroll articular que generen sigui causat per una recol·locació articular sinó que, segons el seu parer, són degudes a la cavitació.

Per la seva banda, el professor acreditat de CRAFTA, fisioterapeuta especialitzat en teràpia manual en disfuncions cranials, cervicals, facials i mandibulars, Sr. Michiel Trouw, que es va afegir a la Jornada al torn de les masterclass, va exposar les relacions entre l'àrea craniomandibular i l'àrea de la columna cervical amb diversos dolors i disfuncions de l'àrea craniocervical. Després de presentar un model de relació i diferenciació va realitzar un examen bàsic de la mandíbula per aprendre diversos tests de diferenciació per trobar l'estructura dominant en un model de raonament clínic.

Sens dubte va ser un dia i una jornada dedicada exclusivament al món de la Fisioteràpia neuromusculosquelètica i en pro del coneixement col·lectiu, que va ser seguida i comentada abastament mitjançant del Facebook i del Twitter del CFC mitjançant el hashtag #jnme13

Podeu veure la jornada en imatges aquí.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×