La conferència Disfuncions craniomandibulars i cefalees en nens dóna el tret de sortida a la IV Jornada de Fisioteràpia NME
Publicada el 23/10/2013
El passat 17 d'octubre, com a prèvia a la IV Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica del CFC, vam tenir la sort de poder comptar, a la seu del Col·legi, amb la presència del Sr. Michiel Trouw, que, presentat pel tresorer del CFC, Sr. Ramon Aiguadé, i traduït pel company, Sr. Carlos Jiménez, ens va oferir la conferència prejornada: Disfuncions craniomandibulars i cefalees en nens.
El Sr. Trouw, màster en Ciències Aplicades, terapeuta manual, fisioterapeuta i professor internacional de CRAFTA (Cranio Facial Therapy Academy), va voler traslladar la seva visió sobre com està el tema actual respecte de les cefalees en nens, intentant respondre a la pregunta de si les disfuncions craniomandibulars poden tenir una rellevància en la cefalea infantil. En concret, va fer una classificació dels tipus de cefalees, va repassar les característiques clíniques dels nens amb aquesta patologia, va presentar les disfuncions neuromusculosquelètiques com a importants factors contribuents, va citar els trastorns craniomandibulars específics en pediatria i ens va donar pautes per a la seva avaluació i tractament.
D'acord amb el Sr. Trouw, les cefalees ens nens han augmentat molt els últims anys i sovint estan mal diagnosticades; malauradament aquesta patologia té una important incidència en la qualitat de vida del nen i, a més, si no es tracta de manera correcta pot arribar a la cronicitat. Afortunadament, l'interès per les disfuncions craniofacials ha anat en augment els últims 5 o 6 anys i això ha propiciat millor diagnòstic, que s'hauria de basar en una bona anamnesi: cal fer una bona exploració neuromusculosquelètica atès que, d'acord amb la literatura, disfuncions NME tals com problemes cervicals, alteracions del sistema masticatori, alineacions de la columna cervical, etc. poden ser factors desencadenants de les cefalees. Al marge d'analitzar el sistema NME, s'ha de fer una bona avaluació de la regió craniomandibular, atès que hi ha factors contribuents tals com PGM als músculs miofascials, deformacions morfològiques d'aquest mateix sistema, la fase de creixement de la duramàter o la mossegada creuada que poden provocar aquestes cefalees.
En resum, aquesta conferència ens va aportar més coneixement sobre les disfuncions craniomandibulars i les cefalees en nens així com les possibilitats en la valoració i el tractament neuromusculosquelètic.
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio