El CFC celebra la XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia: Abordatge de la patologia neurològica en geriatria

Publicada el 22/05/2013

El passat 17 de maig, va tenir lloc, a l'Auditori del Campus de la Comunicació – Poblenou de la UPF, la dotzena edició de la Jornada Mediterrània de Fisioteràpia, centrada en l'abordatge de la patologia neurològica en geriatria, perquè aquestes patologies són les més prevalents entre la nostra gent gran, unes de les que causen més alteracions funcionals, i alhora, en aquest àmbit, el fisioterapeuta es converteix en una peça clau del procés de recuperació dels pacients amb afectacions neurològiques.

L'acte es va iniciar a les 09.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va agrair la presència de tots els assistents a l'acte i va presentar el DiFT2013, que se celebrarà el proper 5 d'octubre a Barcelona.

XXII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XXII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

El degà va donar pas a la ponència inaugural, "El paper de la Fisioteràpia en les malalties neurològiques de la gent gran: estat de l'evidència actual", a càrrec de la Sra. Mercè Sitjà, fisioterapeuta, psicòloga clínica, doctora en Salut pública i Metodologia de la recerca en Biomedicina (UAB) i professora de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna (URL) que, des d'una aproximació basada en l'evidència, ens va oferir eines de valoració crítica per fer més entenedora la recerca en la nostra professió i, d'aquesta manera, poder-la apropar a la nostra pràctica clínica habitual. Va presentar diversos casos clínics, el tractament dels quals va ser elaborat en base a aquestes eines de valoració, en les quals es qüestionava si el resultat de l'anàlisi crític basat en l'evidència recollida en la literatura actual podia ajudar en la decisió del tractament a aplicar als pacients que, en els casos presentats, se centraven a intentar millorar/mantenir l'autonomia funcional de la persona el major temps possible.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia    XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

A continuació va tenir lloc la ponència "Aplicació de l'estimulació basal en neurogeriatria", a càrrec de la Sra. Eva Cirera i la Sra. Jèssica Zamora. La Sra. Cirera és vocal de la Junta de Govern del CFC, fisioterapeuta especialitzada en neurologia i teràpia aquàtica, màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional i treballa a la Unitat d'Estimulació Neurològica (UEN); per la seva banda, la Sra. Zamora és fisioterapeuta especialitzada en geriatria i sòl pelvià, mapadora del DCM i treballa al Centre Collserola (MUTUAM). Les senyores Cirera i Zamora ens van presentar l'estimulació basal com a base del tractament de les persones amb afectacions neurològiques que, segons Fröhlich, és "una forma de potenciació de la comunicació, la interacció i el desenvolupament orientat, en totes las àrees, a les necessitats bàsiques de l'ésser humà". L'estimulació basal és, doncs, un tractament que permet captar les necessitats del pacient tenint en compte el seu moment vital i els seus interessos. Aquest tractament interdisciplinari, que és el que apliquen les ponents al centre on treballen, se centra a intentar millorar primer allò que li interessa al pacient. En el cas cínic presentat es va mostrar com s'estructura el tractament a aplicar tenint en compte la globalitat de la persona afectada.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia    XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

Seguidament, la fisioterapeuta, professora col·laboradora del Departament de Fisioteràpia i màster en Estudis Avançats sobre cervell i conducta, Sra. M. Luisa Benítez Lugo, ens va presentar la ponència "L'aplicació de noves tecnologies en la millora del deteriorament cognitiu i físic dels ancians amb malaltia d'Alzheimer". En base al notori increment de les malalties neurodegeneratives –en concret, de l'Alzheimer- que està patint la població, ens va presentar un estudi analític, longitudinal i prospectiu que vol analitzar la relació que existeix entre els problemes físics i cognitius i la importància de fer intervencions que actuen, en conjunt, en les diferents àrees que conformen la persona gran. Per realitzar-lo, es va desenvolupar un programa d'intervenció en persones amb deteriorament cognitiu, fent una activitat de motricitat amb l'ús de la Wii, i es va voler comprovar si la realització d'una tasca física podia ocasionar modificacions en les capacitats cognitives. L'anàlisi dels resultats va permetre concloure que l'aplicació d'aquest tipus de tecnologia com a complement del tractament de recuperació funcional i d'estimulació cognitiva, ajuda a mantenir els nivells d'atenció i memòria, millorant, així, l'equilibri.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

Tot seguit, el Sr. José Antonio Pérez Miralles, fisioterapeuta de l'Associació de Dany Cerebral Adquirit Nueva Opción de València i col·laborador de la Unitat d'Esclerosi Múltiple dels hospitals La Fe i Clínic de València, ens va presentar "Actualització del tractament fisioterapèutic en dany neurològic geriàtric", una ponència, l'objectiu de la qual era actualitzar els coneixements del fisioterapeuta en el tractament de la patologia neurològica geriàtrica d'acord amb l'evidència científica, tenint en compte que aquests tractaments en pacients neurològics d'edat avançada és divers i molt ampli. Atès que la capacitat funcional disminueix amb el temps, el Sr. Pérez va plantejar la mirror therapy com a reforç i complement a d'altres tractaments de Fisioteràpia neurològica, però en períodes més curts i durant tot l'any, per aconseguir així que el pacient no s'acomodi al tractament i pugui mantenir la capacitat funcional a més llarg termini.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

Per finalitzar les ponències del matí, el Sr. Marcel Ruiz, fisioterapeuta i especialista en neurologia i teràpia aquàtica ens va presentar "Teràpia aquàtica en el pacient neurològic adult", una alternativa al tractament convencional en la recuperació de pacients neurològics. El Sr. Ruiz va fer un breu repàs de les característiques de l'aigua i la seva importància a l'hora de treballar les diferents tècniques, que va mostrar en un espectacular vídeo on es va poder veure l'evolució d'un pacient neurològic tractat amb teràpia aquàtica.

Ateses les característiques del medi aquàtic, on, entre d'altres, s'utilitzen menys unitats motores per realitzar la mateixa força, la persona en immersió té més llibertat de moviment i disminueix la seva por a l'error, fet que ajuda a treballar millor l'equilibri i, així, prevenir caigudes, fet que és molt important per mantenir la independència i el benestar del pacient neurològic.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia a href="https://www.fisioterapeutes.cat/comunicacio/img/jornades/jornadamed_2013/jornadamed-m.ruiz7001.jpg">XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia    

Després de la pausa del dinar, va ser el torn del Sr. Víctor Zamora, fisioterapeuta, llicenciat en cinesiologia i fisiatria i màster en neurorehabilitació, que ens va presentar la seva ponència "Reeducació de la marxa i l'equilibri en la malaltia de Parkinson". D'acord amb el Sr. Zamora, les caigudes suposen un dels problemes sociosanitaris més greus en les persones grans per la seva alta freqüència i dramàtiques conseqüències. La causa d'aquestes caigudes és multifactorial i la malaltia del Parkinson n'és un factor cabdal, sobretot pel deteriorament que es produeix en la marxa i l'equilibri. En base a aquesta evidència, el propòsit de la ponència era mostrar la importància de prevenir les caigudes per mitjà de l'ús d'eines predictives eficaces i proposar un enfocament terapèutic per a la verticalització precoç després d'una caiguda d'un pacient afectat de Parkinson.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

L'última ponència de la Jornada portava per títol "Teràpia assistida amb gossos: experiència grupal i individual", i va ser presentada per la Sra. Beni Martínez, fisioterapeuta de la residència Care Sant Cugat i vocal de geriatria del CFC. La Sra. Martínez va presentar la metodologia i beneficis d'un projecte que, juntament amb l'empresa Curecan, es realitza cada 15 dies al centre on treballa. L'objectiu d'aquesta experiència és donar una nova opció terapèutica significativa, motivadora i lúdica a pacients afectats per demències graus GDS 5, 6 i 7. Aquesta experiència, que se centra en realitzar exercicis de motricitat, marxa, equilibri... amb gossos de TA, evidencia una millora en el nivell d'atenció, motivació, parla, motricitat i participació dels pacients.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia    

Abans de la presentació de les comunicacions orals, el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Sr. Manel Domingo va donar la paraula al vicedegà de l'Il·lustre Col·legi Oficial de la Comunitat Valenciana, Sr. Jaime Martínez, qui va convidar a tots als assistents a la XIII Jornada Mediterrània que se celebrarà a la Comunitat Valenciana.

A continuació es va donar pas a la primera comunicació oral, "Exercicis d'entrenament de tronc per millorar el seu rendiment i l'equilibri funcional en sedestació amb pacients amb ictus: revisió sistemàtica", presentada per la Sra. Rosa M. Cabanas; i la va seguir "Tapís rodant antigravitatori", a càrrec del Sr. Javier Teixidó. El Sr. Rafel Donat, vocal del CFC i membre del Comitè Científic de la Jornada, va comunicar el guanyador de la convocatòria de pòsters i comunicacions orals, que va ser per a la Sra. Rosa M. Cabanas.

XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

La cloenda de la Jornada va ser a càrrec de la vicedegana del CFC, Sra. Montserrat Inglés, que va agrair l'assistència als fisioterapeutes i el gran treball dels ponents i companys del CFC, que van fer possible que la XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia fos un èxit.

  XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia XII Jornada Mediterrània de Fisioteràpia

Sens dubte, un dia i una jornada dedicada exclusivament al món de la Fisioteràpia neurològica en geriatria i en pro del coneixement col·lectiu, que va ser seguida i comentada abastament a través del Facebook i del Twitter del CFC mitjançant l'etiqueta #12jornadamed.

Podeu veure les imatges de la Jornada aquí.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio