Celebrem la V Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica amb uns ponents de luxe

Publicada el 27/10/2014

Com bé sabeu, el passat divendres 24 d'octubre, el CFC va celebrar la cinquena edició de la Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica, que va reunir prop de 200 persones a l'Hotel Barceló Sants.

L'acte es va iniciar a les 09.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va agrair la presència de tots els assistents a l'acte i va voler destacar el canvi que està patint la Fisioteràpia, que està evolucionant cap a l'evidència científica, fet que ens convertirà ens agents necessaris i sol·licitats en l'assistència sanitària atès que no serem considerats només uns "aplicadors de tècniques, sinó com el que som: uns professionals de la saluts plens". També va fer referència a la importància del moviment en la nostra professió i ens va recordar que Fisioteràpia no és només clínica, sinó també prevenció.

Posteriorment, el Sr. Francesc Escarmís, fisioterapeuta, moniteur cadre en Masso-Kinésitherapie, osteòpata, director formació en osteopatia a l'EU Gimbernat i exdegà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va presentar la ponència inaugural "Fisioteràpia...? Osteopatia...? Teràpia manual...?", l'objectiu de la qual era fer una reflexió personal sobre el passat, present i futur de la Fisioteràpia al nostre país, cenyida especialment a l'àmbit de la intervenció manual. Va fer una revisió històrica de la Fisioteràpia i l'osteopatia a casa nostra i va plantejar la "controvèrsia" que plana sovint sobre Fisioteràpia/osteopatia. A més, la ponència va servir també per reflexionar quin futur s'albira com a plausible i/o desitjable en la relació Fisioteràpia/osteopatia.

A continuació va tenir lloc la ponència "Esquat, aliat o enemic de la nostra pràctica clínica?", a càrrec del fisioterapeuta especialitzat en respiratori i reentrenament a l'esforç així com un apassionat de l'entrenament funcional, Sr. Luis Paz, que va fer referència a què, els fisioterapeutes, com a especialistes en el moviment que som i promotors de l'exercici com a eina de salut, hem de saber com i quan aplicar els exercicis que prescrivim, així com els que el pacient realitza en la seva vida quotidiana.

En aquest sentit va intentar treure el prejudicis sobre els esquats amb molta biomecànica i aplicacions pràctiques i va fer una revisió dels conceptes existents sobre l'esquat: la seva correcta execució, els seus beneficis, les seves contraindicacions, com ens pot ajudar en la nostra pràctica clínica habitual, així com examinar la utilitat/ús de diferents "proteccions" durant la seva realització.

Seguidament, el fisioterapeuta americà, especialista clínic en ortopèdia, esports i condicionament físic, Sr. Luis Prato ens va presentar la seva ponència "Valoració del moviment funcional. Implicacions terapèutiques i de prevenció a través del model d'integració i interdependència regional". L'objectiu de la ponència era descriure alguns dels diferents tipus de valoració del moviment funcional, la seva evidència i la seva aplicació clínica. Va explicar la importància d'utilitzar un llenguatge comú i com aquestes valoracions haurien de ser una eina necessària, però no única, sinó complementària a altres avaluacions. Així mateix, va emfatitzar el fet d'utilitzar aquestes mateixes valoracions per mesurar el progrés i els resultats de les nostres intervencions.

A la conclusió de la ponència, els participants van poder entendre com, des de la valoració del moviment funcional, es poden seleccionar avaluacions més específiques, desenvolupar estratègies terapèutiques i de prevenció de lesions a través del model d'integració i interdependència regional.

Tot seguit, el Sr. Bill Vicenzino, fisioterapeuta australià i professor de Fisioteràpia esportiva a la Universitat de Queensland, ens va presentar "Epicondilitis (lateral): un abordatge basat en l'evidència". D'acord amb el Sr. Vicenzino entre un 20-30% dels casos d'epicondilitis es cronifiquen o presenten recidives o es tornen resistents al tractament. En aquest sentit va comentar que hi ha evidència que les infiltracions de corticoides, encara que són eficaces a curt termini, són responsables del retard en la recuperació a llarg termini i de l'elevada taxa de recidives i que, per contra, hi ha estudis clínics demostren que la combinació de l'exercici i la mobilització amb moviment del colze (Mobilisation With Movement, MWM) produeix elevades taxes d'èxit similars a les de les infiltracions de corticoides, però sense els seus efectes nocius a llarg termini.

Les ponències de la Jornada van cloure amb el fisioterapeuta, professor universitari de l'EUCS Manresa i de la UdL, màster en Prevenció de Riscos Laborals i en Investigació en Assistència Primària, a més de postgrau en Teràpia Manual i en Readaptació a l'esport, Sr. Isaac Serrano, que ens va presentar "Tractament manual de les contractures mitjançant el concepte de levées de tensions". D'acord amb el Sr. Serrano, el dia a dia de la pràctica clínica requereix d'evidència, efectivitat i ergonomia i la tècnica dels leveés de tensions compleix amb tots aquests requisits. A més és una tècnica apropiada per fer disminuir les causes de la rigidesa adquirida pel múscul, però cal saber i saber fer: SABER perfectament l'anatomia palpatòria de cada múscul del cos i ser capaç de detectar el seu to muscular patològic. SABER FER, per tant, integrar perfectament les diferents fases de la tècnica per al múscul o el grup muscular determinat.

Tot seguit, el tresorer del CFC, Sr. Ramon Aiguadé va fer la cloenda de la Jornada agraint al moderador, Sr. Xavier Labraca, la seva bona tasca, així com la presència d'altres representats col·legials d'arreu de l'estat i de França i Andorra. També va voler fer èmfasi en la capacitat del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya per organitzar una jornada, any rere any, sobre la mateixa temàtica, i ens va parlar d'il·lusió, de la il·lusió de creure'ns que som un col·lectiu fort i potent que hem de pensar en positiu i tenir optimisme per aconseguir una Fisioteràpia millor.

Com ja és habitual, la Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica del CFC va poder ser seguida en streaming a través del canal de TV del Col·legi i també pel Facebook i pel Twitter mitjançant el hashtag #jnme14, on vam aconseguir més de dos milions i mig d'impressions.

Podeu veure les imatges de la Jornada aquí.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×