Representants de la Secció Territorial de Girona assisteixen a la II Jornada de Fisioteràpia i Autisme que organitza EUSES

Publicada el 25/03/2014

Aquest mes de març el vàrem encetar assistint a la ll Jornada de Fisioteràpia i Autisme a l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport, sota la coordinació i direcció del doctor Josep Cornellà i el director del Grau en Fisioteràpia d'EUSES, Sr. Ismael Martí, i amb la intervenció de diversos especialistes en la matèria.

L'acte el van obrir l'alcalde de Salt, Sr. Jaume Torramadé; el director de la Delegació Territorial a Girona d'Ensenyament, Sr. Albert Bayot, i el director general d'EUSES, Sr. Francesc Sánchez i Carcassés.

El doctor Albert Puig-Diví, professor d'EUSES, va moderar una primera taula rodona sota el títol: "L'atenció al nen amb Trastorn de l'Espectre Autista des de la Multidisciplina". Dins aquesta temàtica van intervenir la pediatra i psiquiatra infantil Concepción de la Rosa, professora de la Universidad de Cádiz, que va fer una exposició sobre: "El diagnòstic de l'Espectre Autista: un repte". Tot seguit va ser el torn per a Jesús Borrego, també professor de la Universidad de Cádiz, a més de terapeuta, promotor i director tècnic de l'associació Solo Surf, que va parlar sobre la importància del treball aquàtic per afavorir el desenvolupament de la persona amb autisme: "El camí cap a un nou model d'intervenció i tractament del TEA. Descripció de l'experiència Solo Surf". Finalment, el fisioterapeuta i col·laborador de l'equip docent d'EUSES, Jorge Cazorla, va fer la següent exposició: "El fisioterapeuta davant el nen amb Trastorn de l'Espectre Autista. La cointervenció".

Es va finalitzar amb la conferència magistral a càrrec de la doctora Maria Jesús Mardomingo, que és pediatra i psiquiatra infantil i presidenta d'honor de l'Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i de l'Adolescent, que va parlar sobre els "Trastorns de l'espectre autista. Avenços i reptes per al futur".

Van tancar l'acte el doctor Josep Cornellà i la delegada del Rector de la UdG per a la diversitat funcional, la doctora Montserrat Castro.

Un any més, els organitzadors de la jornada insisteixen en la importància de la Fisioteràpia en el tractament de les persones que pateixen qualsevol dels trastorns de l'espectre autista. Per una banda, dóna la sensació que, fins ara, la Fisioteràpia no hagués existit en aquest abordatge i no és així, atès que alguns fisioterapeutes hi estem treballant des de fa molts anys. Per l'altra, ens satisfà plenament que, finalment, es manifesti obertament i públicament i es faci palesa la importància de la Fisioteràpia en el tractament de l'autisme i s'expliqui als professionals i administracions implicades en el seu tractament els beneficis que aporta. Per tant, existeix la necessitat que el fisioterapeuta formi part de l'equip multidisciplinari de forma predeterminada. A més, també s'ha de reconèixer l'impacte positiu que pot tenir per a la nostra professió, consolidar la nostra presència en un sector en el que fins ara, sovint, se'ns considera prescindibles.

Alba Resplandis Segovia
Coordinadora de la Secció Territorial de Girona
girona@fisioterapeutes.cat