El CFC celebra la 4a edició de la Jornada de Fisioteràpia en Geriatria i presenta el nou canal de TV del CFC

Publicada el 20/05/2014

El passat 16 de maig va tenir lloc, a la Casa de Convalescència de la UAB, la quarta edició de la Jornada d'abordatge pràctic de Fisioteràpia en Geriatria del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, una Jornada teòrico-pràctica que va comptar amb les ponències de companys i companyes fisioterapeutes de reconegut prestigi –a més d'una doctora geriatra- que, amb les seves intervencions, ens van permetre confeccionar un programa atractiu per a tots nosaltres centrat en l'atenció a la gent gran.

L'acte es va iniciar a les 09.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va agrair la presència de tots els assistents a l'acte i va presentar el nou canal de TV del CFC, que es va inaugurar amb la retransmissió en streaming d'aquesta Jornada i que, de ben segur, ens donarà molta informació i molts bons moments relacionats amb la Fisioteràpia i els fisioterapeutes.

El degà va donar pas a la ponència inaugural, "La recuperació després d'un ictus en el pacient ancià: quins factors cal tenir en compte?", a càrrec de la Dra. Laura Mónica Pérez, geriatra de la Unitat de Convalescència del Parc Sanitari Pere Virgili, que es va centrar a destacar la importància de la valoració conjunta dels factors clínics, funcionals i socials dels ancians que han patit un ictus per poder prescriure un programa adequat de recuperació en la fase postaguda. D'acord amb la seva opinió, poder identificar amb més precisió els factors associats a una millora funcional podria ser d'utilitat per intentar predir l'evolució de la recuperació dels pacients amb ictus.

A continuació va tenir lloc la ponència "Sedestació: posicionament i prevenció", a càrrec del Sr. Roger Gómez, fisioterapeuta i tècnic ortopeda. El Sr. Gómez ens va oferir una conferència l'objectiu de la qual va ser explicar que la sedestació ha de ser personalitzada i que el paper dels professionals passa per guiar i assessorar buscant el mínim cost i, a la vegada, el màxim rendiment. També va donar eines per tal de poder valorar per què s'està mal assegut i poder ajudar a cercar una sedestació òptima, que ha de ser un procés actiu que promogui l'activitat i busqui l'autonomia de la persona.

Seguidament, la fisioterapeuta, psicòloga i professora associada a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna (URL), Sra. Marta Bisbe, ens va presentar la ponència "Disfàgia i envelliment: identificació i pautes d'intervenció". La Sra. Bisbe ens va explicar que l'alteració de la deglució o disfàgia és un símptoma molt prevalent entre la població d'edat avançada atès que el 15% dels majors de 65 anys en pateixen, xifra que augmenta fins al 65% en ancians institucionalitzats. Ens va explicar la fisiologia de la deglució, les complicacions associades i els símptomes que ens alerten d'una possible disfàgia, símptomes que els fisioterapeutes podem reeducar i així evitar les conseqüències greus que aquesta patologia pot tenir per a la vida de les persones que la pateixen: pneumònia, desnutrició, immunodeficiència, dependència, aïllament, major necessitat de cures i, en alguns casos, la necessitat d'utilitzar algun mètode de nutrició artificial.

Tot seguit, el Sr. Carles Salvadó, fisioterapeuta, màster en prevenció de riscos en la comunitat i professor col·laborador a les Escoles Universitàries Gimbernat, ens va presentar la ponència "Equipament i ajudes de suport per a la mobilització segura i el desplaçament natural de la persona gran en situació de dependència. Treball de les seqüències de redreçament des de la sedestació a la bipedestació i a la marxa". L'objectiu de la conferència era valorar l'ús de les ajudes de suport per a la mobilització segura i el desplaçament de les persones grans en situació de dependència tenint com a objectiu la de reeducació i rehabilitació de les capacitats funcionals de la persona gran. Va destacar com l'avaluació personalitzada i, sobretot, adaptada a l'especificitat de la persona contribueix en l'assoliment dels objectius de rehabilitació i reeducació de la funcionalitat de les persones grans en situació de dependència i com aquestes ajudes de suport poden constituir una eina terapèutica de prevenció i promoció de les seves capacitats funcionals.

Per finalitzar les ponències del matí, el Sr. Carlos Rodríguez, fisioterapeuta i instructor de cursos introductoris i xerrades sobre el concepte INN per a fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, ens va presentar la conferència "El concepte INN en el pacient geriàtric amb afectació del SNC". El Sr. Rodríguez va presentar el concepte INN (Integration of Neurodynamics into Neurorrehabilitation) i a la seva aplicació a l'hora de realitzar el raonament clínic, diferenciació estructural i anàlisi de moviment en la patologia neurològica. Per donar suport als aspectes teòrics tractats, ens va mostrar vídeos de pacients geriàtrics que havien patit una lesió en el SNC o que presentaven alteracions estructurals que els impedien exercir les seves activitats i que limitaven la seva participació des del punt de vista del concepte INN.

Finalment, la cloenda de la Jornada va ser a càrrec del tresorer del Col·legi, Sr. Ramon Aiguadé, que va fer un agraïment a ponents, organitzadors i assistents per l'èxit aconseguit. D'acord amb el senyor Aiguadé les ponències van ser "molt innovadores i obren nous camps professionals per al nostre col·lectiu". Va explicar que "com a CFC, insistirem i lluitarem en el tema de les retallades de l'Administració en el camp de la geriatria fins que ens escoltin, perquè creiem i confiem en la importància de la nostra funció i en el model cap al qual ens dirigim: un model de Fisioteràpia on el centre és el pacient".

Després de la pausa del dinar, la majoria de ponents de la Jornada van oferir un doble torn de masterclass, atès que creiem que la pràctica és l'essència de la Fisioteràpia.

Estem molt orgullosos de l'èxit aconseguit i de la impecable retransmissió en streaming de la Jornada a través del nou canal de TV del CFC, que va permetre als fisioterapeutes als quals els hi va ser impossible d'assistir-hi presencialment, poder seguir-nos a distància, però sense perdre's els detalls d'un dia i una jornada dedicada exclusivament al món de la en geriatria i en pro del coneixement col·lectiu, que va ser seguida i comentada abastament a través del Facebook i del Twitter del CFC mitjançant l'etiqueta #colfigeria.

Podeu veure més imatges de la Jornada aquí.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×