Repetim èxit amb la Jornada Fisioteràpia, TIC i 2.0, que ja ha arribat a la tercera edició amb unes xifres impressionants

Publicada el 23/09/2014

Quan al 2012, amb l'objectiu de defugir les jornades convencionals vam decidir portar a terme una Jornada diferent i innovadora, convençuts de l'alt interès que el món 2.0 suscitava, sobretot, entre els professionals més joves (un 74% dels col·legiats té entre 20 i 40 anys) mai ens podíem arribar a imaginar l'èxit que la nostra Jornada Fisioteràpia, TIC i 2.0, que el passat 20 de setembre va arribar a la tercera edició, arribaria a tenir a la xarxa.

Any rere any, i malgrat sembli molt difícil, superem les xifres del hashtag #colficat20, però les dades no menteixen: 224 participants es van reunir el passat dissabte davant del seu ordinador, tauleta o dispositiu mòbil per seguir la Jornada en streaming a través del canal de TV del CFC www.fisiotv.cat. Va haver-hi més de tres milions d'impressions i més de mil piulades al Twitter i, segons les dades que ens ha proporcionat l'empresa que va realitzar la producció de la Jornada, vam tenir participants dels EUA, França, Portugal, Suïssa, Turquia, Andorra i de fins a vuit països de centre i Sud-amèrica (Xile, Costa Rica, Panamà, Paraguai, Equador, Argentina, Veneçuela i Colòmbia).

En aquesta nova edició vam poder comptar amb la presència de ponents de Xile, els EUA, Costa Rica i diferents ponents locals, i amb algunes petites entrevistes realitzades per a aquesta Jornada, que han de servir per internacionalitzar el nostre nou canal de televisió. La Jornada va estar perfectament moderada pel vocal de la Junta del CFC, Sr. Rafel Donat que, posteriorment a cadascuna de les ponències, donava pas a les consultes que els internautes feien als ponents.

Manel Domingo, degà del CFC Jornada Fisioteràpia, TIC i 2.0 2014 Rafel Donat, vocal del CFC  

L'acte es va iniciar a les 15.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va donar la benvinguda als ponents i als organitzadors de la Jornada. Tot seguit, l'acte va continuar amb la ponència inaugural, des de Catalunya, del Sr. Joaquim Hernández, fisioterapeuta a les residències Nordegara i Llar Roser a més de fisioterapeuta a domicili a l'empresa CMC, que va presentar la ponència "Què podem aportar a la Fisioteràpia des de la #fisiogeriatria? Com podem fer-ho?". Per a ell les aportacions principals del fisioterapeuta geriàtric al conjunt de la professió són, entre d'altres, el treball en equip multidisciplinari, el contacte amb l'entorn vital del pacient, l'educació sanitària, prevenció, plantejar-nos objectius a llarg termini, observar com evoluciona l'ús de les ajudes tècniques, treballar en l'Atenció Centrada en la Persona, adaptar-nos al tipus de pacient creant tractaments específics per a cada persona i intentar acompanyar a la persona gran cap a un final digne i amb les millors condicions.

La manera que, d'acord amb el senyor Hernández, tenen fisioterapeutes geriàtrics per fer visibles aquestes aportacions és, sens cap mena de dubte donant-se visibilitat i, sobretot, compartint informació i creant debat, i la millor via per fer-ho és el contacte mitjançant el món 2.0, atès que podrem interaccionar amb pacients, fisioterapeutes i altres professionals de la salut.

A continuació, el fisioterapeuta format en conceptes Bobath i INN i bloguer a FisioAso Neuroblog, Sr. David Aso, ens va parlar, des d'Astúries, del "Pacient neurològic i dolor". El Sr. Aso ens va informar que el dolor en el pacient neurològic està molt poc investigat per la seva diferent presentació clínica, això fa que hi hagi poques mostres homogènies fet que només ens permet realitzar hipòtesis, les quals va desenvolupar a la ponència. De la mateixa manera va explicar la dificultat d'encabir al pacient en una classificació de tipus de dolor, informant que aquest suposa un deteriorament que altera molts components biopsicosocials. Finalment va parlar de la fisiopatologia i del tractament del dolor del pacient neurològic per acabar citant la necessitat del fisioterapeuta de mobilitzar amb implicació total sempre que es respecti la màxima de no provocar dolor.

Després de la primera pausa, va tenir lloc, des de Xile, la conferència "Gestió clínica amb base CIF en l'enfortiment de les interfases assistencials" presentada pel cinesiòleg, màster en Gestió de Salut i instructor en CIF, Sr. Daniel Cid, que va voler exposar la vinculació entre una condició de salut, la informació que aquesta ofereix i la incorporació del CIF com informació complementària per enfortir la gestió clínica. En aquest sentit va comentar que els avenços i les millores aconseguides després del tractament a un pacient s'han de poder mesurar i això ho podem fer amb indicadors associats al funcionament que ens descriuran la quantitat de les sessions necessàries, l'evolució del pacient i els costos associats.

Tot seguit i també des de Xile, el Sr. Rodrigo Muñoz, llicenciat en cinesiologia per la Universidad de Playa Ancha de Valparaíso i, actualment, cinesiòleg encarregat de la sala de control de Malalties Respiratòries de l'Adult al Centro de Salud Familiar Dr. José Symon Ojeda de Santiago de Xile, va presentar la ponència "Experiència de l'ús del Twitter com a mitjà de difusió d'informació sobre temes relatius a la cinesiologia", on va explicar el cas concret de Xile i com les TIC i l'entorn 2.0 –que fa relativament poc que estan implantades en aquest país- s'han convertit en un canal de comunicació, de networking i de monitorització per mitjà de la creació de hashtags com #kinechile, que convida als fisioterapeutes xilens a reunir-se a una hora i dia concret per agrupar les converses, de manera que s'han convertit en una espècie de fòrum. L'objectiu que es plantegen els creadors d'aquest hashtag és crear un portal de temes relacionats amb la Fisioteràpia, afavorir el debat i la difusió d'idees, reunir-se de forma habitual i analitzar el debat i treure conclusions.

Després de la segona pausa, el Sr. Alex Altamiranda, fisioterapeuta graduat a la Universitat del Sud de Florida i membre de l'APTA, va presentar, des dels Estat Units, la conferència "El mal d'esquena en atletes". El senyor Altamiranda ens va explicar que en els casos del mal d'esquena s'ha demostrat que l'exercici és una intervenció eficaç per disminuir el dolor i millorar la funció, i a la ponència va presentar un programa sobre el tractament del mal d'esquena en els esportistes en base al que descriu el doctor Stuart McGill en relació a l'enfocament de readaptació a la pràctica esportiva, que divideix en 5 etapes: 1) Desenvolupar els exercici correctius apropiats, així com els patrons motors i de moviment i codificar els engrames de moviment, 2) aconseguir estabilització corporal i articular, 3) augmentar la resistència, 4) recuperar i incrementar la força i 5) desenvolupar velocitat, potència i agilitat.

Posteriorment, des de Cost Rica, va tenir lloc l'última ponència de la Jornada, amb el títol "Fisioteràpia 2.0: Maneig de les TIC en l'esdevenir del fisioterapeuta dins del sistema de salut públic, Costa Rica 2014", a càrrec del fisioterapeuta clínic del Sistema de Salut Públic, Sr. Jonnathan Cabezas, que va donar la seva visió personal sobre l'estat de la Fisioteràpia 2.0 a Costa Rica que, actualment, encara no s'ha desenvolupat exponencialment al sistema de salut públic més que per a fins merament informatius amb clars senyals per anar fomentant l'afecció institució-usuari.

D'acord amb el Sr. Cabezas, el repte és ara potenciar la informació a l'usuari i establir un mitjà de comunicació en ambdós sentits, sense caure en l'error de desenvolupar l'acte fisioterapèutic en línia. És una tasca que només es podrà portar a terme amb una millora de les infraestructures bàsiques i educant a la població i a d'altres professionals en què el 2.0 també és una via de comunicació que, malgrat ser virtual, ens possibilita un millor accés a la informació.

Finalment, el Sr. Ramon Aiguadé, tresorer del CFC, va fer la cloenda de la Jornada. Va fer una agraïment a organitzadors, ponents i a tots els que d'alguna manera o altra han col·laborat amb la Jornada. Va destacar també el fet que les comunicacions donessin una visió de la Fisioteràpia des de diferents aspectes ja que es van tractar tant temes relatius als sistemes sanitaris, d'altres de tècnics i algun de tecnològic. Per tancar la Jornada va animar els fisioterapeutes a participar i a compartir amb nosaltres la propera edició del DiFT 2014 que se celebrarà el proper 11 d'octubre a la ciutat de Girona i on podrem gaudir de les activitats i espectacles que el Col·legi organitzarà per compartir amb companys de professió i per a tota la família i on esperem repetir l'èxit d'anys anteriors.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×