Consells per a l'ús de les TIC al videoconsell d'octubre

Publicada el 15/10/2015

D'acord amb l'Enquesta sobre equipament i ús de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les llars de l'IDESCAT, el 75,1% de la població de 16 a 74 anys era, al 2014, usuària habitual d'Internet. Dades de l'INE ens informem que entre els nens de 10 a 15 anys, el 58% disposa de mòbil i un 95% fa ús habitual de l'ordinador. Per aquest motiu hem volgut dedicar el nostre videoconsell del mes d'octubre a donar indicacions per fer ús de les TIC sense patir lesions.

Així doncs informem que cal tenir especial cura de tres parts del cos, les més afectades en l'ús de tauletes, telèfons mòbils i ordinadors:

  • El coll: l'ús de pantalles visuals com tauletes i mòbils implica una posició forçada del coll; és millor col·locar la pantalla en una superfície plana per visualitzar-la i que permeti tenir el coll en posició neutra.
  • Els polzes: són els més afectats a l'hora de redactar missatges de text i també en els jocs i això pot generar estrès a les articulacions, provocant una patologia per exigència desmesurada. Si es percep fatiga als dits, cal descansar o emprar mètodes alternatius d'eura.
  • Els canells: l'ús repetit i perllongat del ratolí de l'ordinador pot generar diverses lesions a la mà i al canell. Per evitar-ho cal col·locar el teclat a un nivell inferior de l'alçada del colze, de manera que espatlles i els canells estiguin en una posició relaxada.

De la mateixa manera s'aconsella que cal descansar periòdicament així com realitzar exercicis d'elongació dels músculs flexors i extensors del canell i els dits.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio