Gran acollida a la V Jornada d'abordatge pràctic de Fisioteràpia en Geriatria del CFC

Publicada el 29/04/2015

El passat 24 d'abril va tenir lloc, a l'Espai Pujades 350, la cinquena edició de la Jornada d'abordatge pràctic de Fisioteràpia en Geriatria del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, una Jornada teòrico-pràctica que va comptar amb les ponències de companys i companyes fisioterapeutes de reconegut prestigi que, amb les seves intervencions, ens van permetre confeccionar un programa atractiu per a tots nosaltres centrat en l'atenció a la gent gran.

L'acte es va iniciar a les 09.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va agrair la presència de tots els assistents a l'acte i va voler destacar que la geriatria és potser l'àmbit de la Fisioteràpia menys conegut, però, per contra és un dels més complicats perquè requereix tenir coneixements, entre d'altres, d'aspectes tant importants i diversos com són la farmacologia, neurologia, etc.

El degà va donar pas a la ponència inaugural, "L'atenció comunitària i el Model Housing com a polítiques públiques actives d'Atenció Centrada en la Persona. Un model per a la residència que voldríem", a càrrec del fisioterapeuta, professor del títol de Grau en Fisioteràpia a la UVic i exdegà del CFC, Sr. Daniel Jiménez, que va parlar de l'Atenció Centrada en la Persona (ACP) centrant-se, espacialment, en el Model Housing, l'aspecte més destacable del qual és permetre la permanència de la persona en el seu entorn; va ressaltar que l'aplicació del Model Housing ens ha ofert evidència d'una millora de la qualitat de vida i benestar, de l'eficiència de productes de suport i tecnològics i de la relació cost-benefici de l'atenció comunitària, residencial i de consum sanitari.

A continuació va tenir lloc la ponència "Valoració del pacient adult amb dany cerebral", a càrrec del Sr. Aitor Garay, expert en Fisioteràpia Neurològica, docent de la Universidad San Jorge i degà del Colegio de Fisioterapeutas de Aragón. El Sr. Garay ens va oferir una conferència l'objectiu de la qual va ser poder diferenciar i avaluar els diferents tipus d'equilibri amb un adequat raonament clínic per poder dissenyar un pla d'intervenció en Fisioteràpia neurològica. Ens va presentar les característiques més importants del pacient adult amb dany cerebral i ens va justificar per què una de les àrees mes importants de valoració és l'equilibri. També ens va mostrar diferents escales de valoració validades d'interès per als fisioterapeutes que es dediquen a l'àrea de la neurologia i va explicar com valoren i avaluen, aquestes escales, els diferents components de l'equilibri.

Seguidament, el fisioterapeuta especialitzat en rehabilitació domiciliària i cardiorespiratòria i coordinador de grups de gimnàstica terapèutica per a gent gran, Sr. Marc Terradellas, ens va presentar la ponència "Activitat física per a la gent gran".

El Sr. Terradellas ens va parlar sobre l'envelliment i com, com a professionals de la salut que som, hem d'estar predisposats a seguir investigant i buscant nous recursos per gaudir educant en el moviment corporal a la gent gran amb finalitats preventives i terapèutiques per aportar salut i benestar. Va destacar l'estimulació integral de la persona gran per afavorir un envelliment satisfactori basat en una metodologia on es treballin les àrees sensorial, motriu, cognitiva, emocional i social, i va fer incidència en què els fisioterapeutes som els professionals idonis per desenvolupar tallers per a la gent gran perquè, en la majoria dels casos, presenten patologies musculosquelètiques que caldrà tenir en compte a l'hora de prescriure i dinamitzar una sessió d'exercici físic.

Tot seguit, la Sra. Judith Casañas, fisioterapeuta al Complex Residencial Allegra i OEP Leader i Cascade Trainer del Programa Otago, ens va presentar la ponència "El Programa Otago en la prevenció de caigudes". L'objectiu de la conferència era presentar el programa Otago, dissenyat a Nova Zelanda i ideat especialment per tractar de disminuir el nombre de caigudes. Consisteix en un programa de reforç muscular i d'equilibri, amb diferents progressions en dificultat i pes, més un pla de caminar.

L'aplicació d'aquest programa pot ajudar a reduir els costos econòmics que suposen les caigudes en la gent gran atès que serveix per disminuir el nombre de caigudes gràcies al treball per a millorar l'estat físic del pacient en quant a força, flexibilitat i equilibri. De la mateixa manera ens va informar que els millors resultats del programa els trobem a la població de més de 80 anys.

Per finalitzar les ponències del matí, la Sra. Eva Sierra, fisioterapeuta, màster en Fisioteràpia manual i professora a La Salle i UNIR, ens va presentar la conferència "Abordatge del dolor en les persones grans". Ens va exposar els criteris de classificació del dolor i vam poder revisar aquells tractaments de Fisioteràpia que han demostrat la seva efectivitat per al maneig del dolor de diferents característiques en les persones grans, destacant, entre elles, l'activitat aquàtica, que fa disminuir el dolor i ajuda a millorar la rigidesa i la qualitat de vida. També va explicar que el 94.5% de les persones grans afirmen patir dolor crònic, malgrat això va voler deixar ben clar que el dolor no és un procés normal de l'envelliment, tot i que la sensibilització perifèrica i central de la persona gran influeixen en la seva percepció.

Finalment, la cloenda de la Jornada va ser a càrrec del tresorer del Col·legi, Sr. Ramon Aiguadé, que va fer un agraïment a ponents, organitzadors i assistents per l'èxit aconseguit. Va destacar que en el canvi de paradigma en què es troba immersa la Fisioteràpia, la geriatria és on mes es nota, perquè s'ha passat d'un model passiu a un altre en què el moviment és molt important. D'acord amb el senyor Aiguadé les ponències van ser "d'un alt nivell científic" aspecte que, entre d'altres, fa que "el futur de la geriatria està cridat a ser brillant".

Després de la pausa del dinar, la majoria de ponents de la Jornada van oferir un doble torn de masterclass, en les quals van poder posar en pràctica alguns dels coneixements apresos a les ponències del matí. Com a fisioterapeutes sabem que la pràctica és l'essència de la Fisioteràpia.

Estem molt orgullosos de l'èxit aconseguit i de la impecable retransmissió en streaming de la Jornada a través del canal de TV del CFC, que va permetre als fisioterapeutes als quals els hi va ser impossible d'assistir-hi presencialment, poder seguir-nos a distància, però sense perdre's els detalls d'un dia i una jornada dedicada exclusivament al món de la en geriatria i en pro del coneixement col·lectiu, que va ser seguida i comentada abastament a través del Facebook i del Twitter del CFC mitjançant l'etiqueta #colfigeria, que va reunir prop de tres milions i mig d'impressions.

Imatges de la jornada

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×